Balık Buzlukta Nasıl Saklanır? Balık Saklarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Balık buzlukta nasıl saklanır? Balık saklamanın püf noktaları nelerdir? Balığın taze bir şekilde saklanabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte, balık saklama teknikleri:

Balık sezonu açıldı. Sonbahar ve kış aylarının en sevilen yemekleri arasında yer alan balıkları, birbirinden farklı şekillerde sunabilirsiniz. Izgarası ayrı, kızartması ayrı, buğulaması ayrı güzel olan balıklar, özellikle bağışıklığı güçlendirdiği için kış aylarında sık sık tüketilmelidir. Fakat balığın hem lezzetli, hem de sağlıklı olması için doğru koşullarda saklanması gerekiyor. Balık doğru tekniklerle saklanmadığında, kısa süre içinde kokmaya, bayatlamaya ve bozulmaya başlıyor. Özellikle bozuk balık tüketmek zehirlenmeye ve daha ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu gibi durumlardan korunmak için yapılması gereken ise taze balık tüketmek ve balığı doğru yöntemlerle saklamak. Peki, balık nasıl saklanır? İşte, balık saklamanın püf noktaları:


  1. Şoklama;

Balığı uzun süre saklamak istiyorsanız, şoklama işlemi için buzluğa doğru konumda yerleştirmeniz gerekiyor. Derin dondurucunun buzlu kısımlarına balıkları yan yatırarak yerleştirmeye özen gösterin.


  1. Tuzlama;

Balığın diriliğini korumak için uygulanan en önemli yöntem, tuzlamadır. Balığı derin dondurucuya koymadan önce mutlaka tuzlayın. Böylece tazeliğini daha uzun süre saklayabilirsiniz. Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz.


  1. Bekletme Süresi;

Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.


  1. Yanlış Çözdürme;

Kullanacağınız balıkları buzluktan çıkartıp oda sıcaklığında bekletmek de en sık yapılan hatalardan biridir. Kırmızı ette olduğu gibi, balıkları da buzluktan buzdolabı raflarına aktarın. Yarım saat bu şekilde beklettikten sonra oda sıcaklığında bekleyerek çözdürebilirsiniz.


  1. Tekrar Dondurma;

Derin dondurucudan aldığınız balıkları önce çözdürüp sonra yeniden buzluğa atıyorsanız, sağlığınızı büyük bir tehlikeye atıyorsunuz. Dondurma-çözdürme işleminden sonra balıkları tekrar dondurucuya atmak bakteri oluşmasına yol açar. Bu da gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenlerinden biridir.


  1. Torbada Saklama;

Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.


  1. Yağlı Balıkları Uzun Süre Saklama;

Uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar 48 saatten daha uzun süre saklanmamalı, bu süre içerisinde tüketilmelidir. Uzun süre saklanan yağlı balıkların tadı daha ağır ve kokusu daha fazladır.


  1. Tazeliklerini Korumak;

Balıkların tazeliklerini korumak için fazla bilinmeyen bir yöntem var. Deep freeze bölümünde 3-4 saat sakladığınız balıkları, soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkartın. Ardından tekrar buzluğa atın. Bu sayede balıkların daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.


  1. Oda Sıcaklığında Saklamak;

Balıkları 24 saat boyunca oda sıcaklığında saklanabilir. Bu süre kış aylarında geçerlidir. Yaz aylarında klimasız bir ortamda saklama süresi oldukça kısadır.


  1. Kapaklı Kaplarda Saklamak;

Bazı buzdolaplarının buzlukları hava üfleme sistemine sahiptir. Balıkları açık bir şekilde buzluğa koyarsanız, üstleri daha çabuk kurumaya başlar. Bu yüzden streç filme sarmak veya kapaklı kaplarda saklamak daha uygun olacaktır.


  1. Balık Saklama Süreleri;

Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.


Şunlara da göz atın;

  1. Balık yemekleri
  2. Balığın yanına ne gider?
  3. Taze balık nasıl seçilir?
  4. Balık temizleme yöntemleri
  5. Nefis balık sosları
  6. Değişik balık yemekleri

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?