Bakla, doğru tekniklerle hazırlandığında hem çok lezzetli hem de oldukça sağlıklı bir seçenektir. Özellikle zeytinyağlı haliyle, yaz sofralarının vazgeçilmezidir. İşte mutfağınızda kullanabileceğiniz 10 kolay ve etkili yöntem!
Taze bakla; canlı yeşil, diri ve kılçıksız olur. Kırdığında çıtır bir ses gelmelidir. Ne kadar tazeyse, o kadar az uğraştırır ve daha lezzetli olur.
Baklayı doğradıktan sonra kararmaması için limonlu ve unlu suda 10-15 dakika bekletin. Bu, yemeğin rengini açık tutar.
Zeytinyağlı baklanın ruhu soğandır. 1 kilo baklaya en az 2 orta boy soğan iyi gider. Soğanı yavaşça kavurun ki tatlılığını versin.
Zeytinyağlı baklada hafif ekşi-tatlı bir denge olmalı. 1 tatlı kaşığı şeker ve 1-2 yemek kaşığı limon suyu, harika bir aroma verir.
Sarımsak şart değil ama bir diş eklerseniz, yemeğe derinlik katar. Özellikle taze sarımsak mevsimindeyse, deneyin mutlaka.
Zeytinyağlı bakla, zeytinyağıyla güzel olur. Hem pişirirken hem de servis öncesi üzerine biraz gezdirin.
Servis ederken ince kıyılmış dereotu serpmeyi unutmayın. Tazelik katar, mis gibi kokar.
Vaktiniz azsa düdüklü tencerede 10-15 dakikada pişirebilirsiniz. Ama klasik yöntemle yavaş yavaş pişirmek de ayrı güzel olur.
Zeytinyağlı bakla soğuk yenir. Hatta bir gece buzdolabında beklerse, tadı daha da oturur.
İsteğe bağlı ama bir kaşık süzme yoğurtla servis ederseniz, tadı lezzetli olur.
Şunlara da göz atın: