Baklagilleri Pişirirken Yapılan Hatalar
Baklagilleri pişirirken hemen herkesin yaptığı yanlışları yazımızda derledik. İşte, nohuttan kuru fasulyeye baklagilleri pişirirken bilmeden yaptığınız 9 hata ve çözüm önerileri:

Leziz mi leziz kuru fasulyeye, bulgur pilavına veya demir deposu yeşil mercimeğe kim hayır diyebilir ki? Lezzetiyle yemek yemenin keyfini ikiye çıkaran, sağlığa olan faydaları saymakla bitmeyen baklagiller, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ancak pişirme aşamasında yapılan yanlışlar, yemeğin lezzetinin kaçmasına, emeğin boşa gitmesine neden olabiliyor. Tam da bu yüzden baklagilleri pişirirken en çok yapılan hataları sizler için yazımızda derledik. İşte, baklagilleri pişirirken yapılan 9 önemli hata:



  1. Bakliyat suyuna karbonat ekliyorsunuz.

Baklagillerin daha çabuk pişmesi için karbonat eklemek, en çok yapılan hatalardan biridir. Karbonatın pişirme süresini hızlandırma gibi bir yeteneği olsa da, yemeğin tüm minerallerini kaybetmesine sebep olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden karbonat yerine içme suyunda bekleterek besin kaybına engel olabilirsiniz.

  1. Ocağı sonuna kadar açıyorsunuz.

Beklemeyi kimse sevmez, ancak yemek yapmak bazen sabır işi olabiliyor. Ocağı yüksek ateşe ayarlamak, baklagillerin kabuklarının pişmesine ve soyulmasına neden olur. bu yüzden kısık ateşte ağır ağır pişirmek daha doğru olacaktır. 

  1. Haşlama suyunu süzmüyorsunuz.

Besin kaybı olmaması için haşlama suyunun süzülmemesi gerektiğini söyleyenler var. Ancak yedikten sonra gaz yapmasını istemiyorsanız, suyun üzerinde oluşan köpükleri süzmeniz gerekiyor. 



  1. Pişirme esnasında soğuk su ekliyorsunuz.

Eğer yemeğin suyu azalmasına rağmen hala pişmediyse, üzerine su eklemeniz gerekiyor. Ancak soğuk su eklemek, bakliyatların sertleşmesine neden olur. Bu yüzden yemeğin üzerine sıcak içme suyu eklemeniz daha doğru olur.

  1. Tuzu en başta atıyorsunuz.

Tuzu yemeğin en başında veya ortasında eklemek, pişirme süresini uzatır. Bu yüzden tuzu pişirme işleminin son aşamalarında eklemeniz gerekir.

  1. Su miktarını ayarlamıyorsunuz.

Bakliyatları pişirirken içine eklediğiniz su oldukça önemli. Çünkü pişme aşamasında üzerinde mutlaka su gözükmeli. Ocağın altını kapattığınızda yemek suyunu çekmeye devam eder. Yemeğin altının yanmaması için, su miktarını doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir.

  1. Fırını yüksek derecede çalıştırıyorsunuz.

Güveç, bakliyat yemeklerinin daha lezzetli olmasını sağlar. Ancak bu aşamada fırını 100 ve altındaki derecelere ayarlamanız gerekir. Aksi takdirde bakliyattaki proteinlerle vedalaşmak zorunda kalabilirsiniz.



  1. Fasulyeye rastgele et koyuyorsunuz.

Etli kuru fasulye yaparken, mutlaka kuşbaşı şeklinde doğranmış dana etini tercih edin. Çünkü dana eti pişerken saldığı su, fasulyenin daha lezzetli olmasını sağlar. 

Mümkünse kuşbaşı dana etini tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Sebebi ise çok basit. Bu tür etin pişerken saldığı suyun fasulyeyi daha lezzetli hale getirmesi.

  1. Yemekleri pişer pişmez servis ediyorsunuz.

Özellikle içinde et olan baklagil yemeklerini, pişirdiğiniz gibi servis etmemeniz gerekiyor. Etlerin suyunu salması ve yemeği daha lezzetli hale getirmesi için 5-10 dakika dinlendirme işlemi yapabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Sebze közlerken yapılan hatalar
  2. Makarna hazırlarken yapılan hatalar
  3. Hamur mayalarken yapılan hatalar
  4. Çorba hazırlarken yapılan hatalar
  5. Kek hazırlarken yapılan hatalar

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!