Yemeklerin vazgeçilmezi baharatların ömrü ne kadardı? Atılmalı mı, yoksa kullanılabilir mi? Lezzetli yemeklerin sırrı baharatlar ile ilgili yazı için detaylar aşağıda…
İster amatör bir ev aşçısı olun, ister deneyimli bir şef olun, muhtemelen iyi stoklanmış bir baharat dolabı bulundurmanın yemeklerinizin lezzetini arttırmanın sırlarından biri olduğunu biliyorsunuzdur.
Farkına varmadığınız şey, baharatların yemeğinizi baharatlayarak lezzet vermekten fazlasını yaptığıdır. Ayrıca bozulmayı önlemeye yardımcı olabilir, yemeklerine mükemmel tat ve renk katmasının yanı sıra sağlığa faydaları da saymakla bitmez. Karanfil, zerdeçal, biberiye, adaçayı ve tarçın gibi birçok yaygın baharat ve bitki, güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler göstermiştir. Dahası, baharatlar ve şifalı otlar içeren yiyecekleri sık sık yemenin kalp ve solunum yolu hastalıklarıyla ilişkili komplikasyon riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.
Bir süredir şifalı otlar ve baharatlar topluyorsanız, bunların son kullanma tarihinin geçip geçmediğini ve ne zaman değiştirilmeleri gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazıda sizlere kuru ot ve baharatların raf ömrü hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), baharatları "gıdadaki önemli işlevi beslenmeden ziyade baharat olan, bütün halinde, kırılmış veya öğütülmüş halde aromatik bitkisel maddeler" olarak tanımlar. Mutfak dünyasında baharatlar, bir bitkinin kurutulmuş köklerinden, kabuğundan veya gövdesinden yapılan çeşnilerdir, otlar ise bitkinin kurutulmuş veya taze yapraklarıdır.
Kurutulmuş bitki ve baharatların raf ömrünü belirlerken, göz önünde bulundurulması gereken değişkenler bunların türünü, işlenmesini ve depolanmasını içerir. Örneğin, kurutulmuş baharatlar, kuru otlardan daha uzun süre dayanır ve daha bütün veya daha az işlenmiş baharat, raf ömrü daha uzundur.
Kuru otların raf ömrü yaklaşık 1-2 yıldır. Örnek vermek gerekirse; Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatlar tipik olarak 2-3 yıllık bir raf ömrüne sahiptir. Yaygın örnekler şunları içerir: Bütün veya öğütülmemiş baharatlar, yüzey alanlarının daha azı havaya, ışığa ve neme maruz kaldığı için en uzun raf ömrüne sahiptir. Bu, aromatik yağlarını ve aroma bileşiklerini öğütülmüş emsallerinden daha uzun süre muhafaza etmelerini sağlar. Uygun saklama koşullarında saklanırsa bütün baharatlar 4 yıla kadar saklanabilir. Örnek vermek gerekirse şu şekilde listelenebilir; Tuz, boyutu ve şekli ne olursa olsun bozulmadan veya lezzetini kaybetmeden süresiz olarak kullanılabildiği için kuralın istisnasıdır. Kurutulmuş otlar ve baharatlar, türüne, işleme düzeyine ve depolamaya bağlı olarak 1-4 yıl dayanır. Havaya, ısıya, ışığa ve neme maruz kalmalarını en aza indirmek, ot ve baharatlarınızın raf ömrünü en üst düzeye çıkarmanın anahtarıdır, bu da israfı azaltmanıza ve yeni ürünler satın alırken tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Baharatları sobanızın yanında şeffaf kaplarda saklamak kullanışlı ve estetik olarak hoş olsa da, etkilerini korumanın harika bir yolu değildir. Bunun yerine, soba veya fırından uzağa yerleştirilmiş kiler, çekmece veya dolap gibi serin, kuru ve karanlık bir ortam, baharat koleksiyonunuzu barındırmak için harika bir yerdir. Estetiksel ve kullanım kolaylığı açısından delikli kapaklı saklama kaplarını tercih ediyor olabilirsiniz ancak baharatların ömrünü uzatmak istiyorsanız cam ya da seramik kapları tercih edebilirsiniz. Temizlenmesi kolay oldukları, havayı ve nemi dışarıda tutma konusunda harika bir iş çıkardıkları için en iyi seçenekler arasındadır.Baharatlarınızın Bozulup Bozulmadığını Nasıl Anlarsınız?
Baharatlardan Maksimum Kullanım Sağlamak İçin Ne Yapılmalı?