Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Besinler Nelerdir?
Bağışıklık sistemi neden zayıflar? Hangi besinler bağışıklığı zayıflatır? İşte, beslenme programından çıkarmanız gereken, bağışıklığı zayıflatan ve vücut direncini artıran 10 besin:

Bağışıklık sistemi, bir canlının hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, hücre ve proteinlerin ortak çalışması ile vücudu mikroplara karşı koruyan, tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı maddelerden koruyan bir savunma sistemidir. En kısa tanımıyla vücudu hastalıklara karşı koruyan savunma kalkanı olarak da bilinir. Bağışıklık sistemi, vücudun tüm organlarını içerir. Bağışıklığın zayıflaması ise, vücudun hastalıklara açık bir hale gelmesine ve daha çabuk hasta olmaya yol açar. Bağışıklığın zayıf olması solunum güçlüğü, halsizlik, sürekli yorgun hissetme, hazımsızlık gibi farklı belirtilerle görülebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, için günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin önemi büyüktür. Bazı besinler bu sistemi desteklerken, bazıları ise zayıflamasına neden olabilir.

Bağışıklığı Zayıflatan Besinler Nelerdir?

  1. İlave Şeker


İlave şeker içeren besinler, kan şekerini önemli ölçüde yükseltir. Bu durum özellikle diyabet hastaları için sakıncalıdır. Kan şekerinin yüksek olması, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan 2 tip bağışıklık hücresi olan fagosit ve nötrofillerin tepsini engelleyebilir. Dondurma, kek, şekerleme ve kola gibi ilave şeker içeren besinlerin tüketimini sınırlamak, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olacaktır.

  1. Tuzlu Yiyecekler


Cips gibi yüksek tuz içeren besinler, doku iltihabını ve otoimmün hastalıkları tetikler. Tuz, bağışıklığın zayıflamasına neden olurken, anti-inflamatuar yanıtı da baskılayabilir. Ayrıca hastalıklara neden olabilen bağışıklık hücreleri oluşumunu da teşvik edebilir. Ek olarak, çok fazla tuz yemenin ülseratif kolit, Crohn hastalığı, romatoid artrit ve lupus gibi mevcut otoimmün hastalıkları kötüleştirdiği gösterilmiştir.

  1. Omega 6 İçeren Besinler


Vücudun düzgün çalışabilmesi için omega 3 ve omega 6 yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Ancak yüksek oranda omega 6 içeren besinler, bağışıklığın zayıflamasına neden olabilir. Kanola yağı, mısır yağı gibi omega 6 içeren besinler, uygun ölçüde tüketilmelidir.

  1. Kızarmış Yiyecekler


Kızarmış gıdalarda bulunan AGE, iltihaplanma ve hasara katkıda bulunabilir. Ayrıca antioksidan mekanizmalarını tüketir, bağırsak bakterilerini olumsuz yönde etkiler ve bağışıklığı zayıflatır. Kızarmış yiyecek tüketimini kesmek, AGE alımınızı azaltır.

  1. İşlenmiş Etler


İşlenmiş etlerin doymuş yağ oranı yüksektir. Bu etler, bağışıklık sistemi işlevini bozabilir. Ek olarak, yüksek miktarda işlenmiş et ve kömürleşmiş et alımı, kolon kanseri de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden pastırma, sosis, derili tavuk gibi işlenmiş etlerden uzak durmak gerekir.

  1. Fast Food


Fast foodların sağlık açısından zararlarını bilmeyen yoktur. Fast food ve yüksek oranda işlenmiş gıdalarda yüksek diyetler iltihaplanmaya neden olabilir, bağırsak geçirgenliğini artırabilir ve bağırsakta bakteri dengesizliğine neden olabilir, bunların tümü bağışıklık sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. 

  1. Katkı Maddeleri İçeren Gıdalar


Birçok gıda maddesinin içinde raf ömrünü uzatacak, lezzetini ve dokusunu iyileştirecek katkı maddesi vardır. Katkı maddeleri bağırsak astarına zarar verebilir, bağışıklık fonksiyonu bozukluğuna neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca organik ve doğal besinler tüketilmelidir.

  1. Rafine Karbonhidratlar


Beyaz ekmek ve şekerli unlu mamuller, rafine karbonhidrat içerir. Bu besinleri sık sık tüketmek ise bağışıklığınızın zayıflamasına yol açar. Rafine karbonhidratlar yerine yulaf, nişastalı sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi yüksek lifli karbonhidratları tüketmek bağışıklığınız için daha iyi olacaktır.

  1. Yağlı Yiyecekler


Doymuş yağlar bakımından yüksek ve doymamış yağlar bakımından düşük bir diyet, bağışıklık fonksiyon bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir. Yüksek oranda doymuş yağ alımı, enfeksiyonlara karşı duyarlılığınızı artırabilir. Sağlıklı yağ kaynakları, bağışıklığı desteklemek için daha iyi bir tercihtir.

  1. Tatlandırılmış Gıdalar


Yapay tatlandırıcılar, değişen bağırsak bakteri bileşimi, bağırsakta artan iltihaplanma ve körelmiş bağışıklık tepkisi ile ilişkilendirilmiştir. Aşırı miktarda yapay tatlandırıcı tüketimi, otoimmün hastalıklara yakalanma riskini de artırır. 


İlave şeker ve tuz oranı yüksek yiyecek ve içecekleri, işlenmiş etleri ve kızartılmış yiyecekleri sınırlamak anlamına gelir ve bunların tümü vücudunuzun bağışıklık işlevi üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için, doğal ve sağlıklı besinlerden oluşan diyetler tercih edilmelidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Bağışıklığı güçlendiren besinler nelerdir?
  2. Zayıf bağışıklık belirtileri
  3. Bağışıklık sisteminin yaşlanması
  4. Çocuklarda bağışıklığı güçlendirmenin yolları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi