Sağlıklı beslenmeye verilen önemin artmasıyla birlikte, badem unu son derece popüler bir hale gelmeye başladı. E vitamini kalsiyum, lif ve demir bakımından zengin olan badem unu, kabuksuz bademlerin öğütülmesiyle elde ediliyor. Beyaz una benzer bir dokuya sahip olsa da, tat ve aroma bakımından farklılıklar gösteriyor. Özellikle unlu mamullerin yapımında kullanılan badem unu, düşük karbonhidratlı bir besin olduğu için diyet listelerinde de tercih ediliyor. Ancak evde badem unu kalmadığında veya badem unu bulamadığınızda yerine hangi unu kullanacağınızı düşünebilirsiniz. Tam da bu yüzden, badem ununun en iyi alternatiflerini yazımızda derledik.
Hindistan cevizi unu, badem ununun en iyi alternatifidir. Glutensiz olan bu un, bol miktarda lif içerir. Tatlı bir aromaya sahip olduğu için, kek, kurabiye ve turta gibi tariflerde badem unu yerine kullanılabilir.
Bakınız; Hindistan cevizi unu nasıl yapılır?
Glutensiz bir un olmasıyla bilinen amarant, aslında kepekli un olarak da tanımlanabilir. Özellikle pizza ve börek yapımında badem unu yerine kullanılır. Cevizli bir tada sahiptir. Ancak amarant unu çok fazla sıvı emdiği için, tarif ölçülerine dikkat etmek gerekir.
Düşük karbonhidratlı olmasıyla bilinen keten tohumu unu, hafif cevizli bir tada sahiptir. Aynı zamanda omega 3 bakımından da zengindir. Keten tohumu unu, özellikle smoothie ve soslarda kullanılır. Tariflerde badem ununun yaklaşık %20'sini keten tohumu unu ile değiştirebilirsiniz.
Glutensiz bir un çeşidi olan soya unu, özellikle ekmek yapımında kullanılabilir. Hamur işi tariflere de eklenebilen soya ununun yağsız ve tam yağlı seçenekleri mevcuttur.
Bakınız; Soya unu nedir?
Glutensiz ceviz unu, lif ve protein bakımından zengindir. Fındıksı bir aromaya sahip olduğu için, ekmek, kek ve kurabiye yapımında kullanılabilir.
Düşük karbonhidratlı olan kestane unu, glutensizdir. Tatlı ve cevizli bir tada sahiptir. Ancak çok yaygın bir kullanıma sahip olmadığı için, bulunması zor olabilir.
Eğer badem unu yerine farklı bir un çeşidi kullanmak istemiyorsanız, evde kendi ununuzu hazırlayabilirsiniz. Bunun için, bir su bardağı bademi bir tencereye alın ve üzerine kaynar su ekleyin. Bir gece bu şekilde beklettikten sonra, bademleri fırın tepsisine dizin. 100 dereceli fırında ortalama 30-60 dakika kurumaya bırakın. Kuruyan bademleri elinizle ufalayarak kabuklarını çıkarın ve blendera aktarın. Blenderda un haline gelene kadar çektirin. Ancak bademleri uzun süre çektirmemeye dikkat edin. Aksi takdirde içindeki yağ çıkar ve un yerine badem ezmesi elde etmiş olursunuz.
Not: Badem unu oksalat açısından zengin olduğu için, böbrek hastaları tarafından tüketilmesi önerilmez. Badem ununun çok tüketilmesi, böbrek taşı oluşumuna yol açabilir.
Şunlara da göz atın;