B6 Vitamini Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?
B6 vitamini nedir, ne işe yarar? B6 vitamini hangi besinlerde var? B6 vitamini eksikliğinde ne olur? İşte, metabolizmayı destekleyen B6 vitamini ve önemi:

Merkezi sinir sistemine ve metabolizmaya sağladığı katkılarla bilinen B6 vitamini, suda çözüldüğü için vücut tarafından depolanamıyor. Bu nedenle günlük beslenmeye dahil edilmesi büyük bir önem taşıyor. Diyetisyen Mehtap Yakut B6 vitaminin önemi, faydaları ve B6 vitamini içeren besinler hakkında önemli bilgiler aktardı. 

B6 Vitamini Nedir? 

B grubu vitaminler arasında yer alan B6 vitamini, suda çözünen, vücuttan ter veya idrar yoluyla atılan organik bir bileşiktir. Merkezi sinir sistemi üzerinde de metabolizma üzerinde de birçok etkiye sahiptir. Bu vitamin, protein metabolizması ile ilgisi bulunan 100’den fazla enzim reaksiyonunda görev yapar. Ayrıca bilişsel fonksiyonların iyileştirilmesinde de etkilidir. Nörotransmitterlerin sentezinde ve kandaki homosistein metabolizmasının dengesinin korunmasında da B6 vitaminine ihtiyaç duyulur. Sağladığı tüm bu faydalar B6 vitamini alımının önemini artırmaktadır. B6 vitamini gün içerisinde tüketilen besinlerden alınabilmekle birlikte bazı takviyeler ile de B6 vitamini eksikliği önlenebilmektedir. 

B6 Vitamini Metabolizma Sağlığını Destekliyor!

B6 vitamini vücuttaki faaliyetleri nedeniyle birçok fayda sağlıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar da B6 vitamininin ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor. Gebelik sürecindeki kadınlarda yaygınlıkla görülen mide bulantısı ve kusma gibi yan etkilerin azaltılmasından, bilişsel fonksiyonların desteklenmesine; hava kirliliğinin vücut üzerindeki etkilerinin azaltılmasından, hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretimine kadar birçok süreçte görev yaparak metabolizma sağlığını destekliyor. B6 vitamini ile ilgili bilinmesi gereken diğer bir önemli unsur da bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor olmasıdır. Aynı zamanda kan damarlarındaki pıhtı oluşumunu önlediğine ve kalp krizi riskini azalttığına yönelik bulguların da var olduğu bilinmektedir. 

B6 Vitamini Ne İşe Yarar? 

Besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde görev yapan B6 vitamini metabolizmanın çalışmasına ve kilo dengesinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Kasların büyüme hızını artırarak yağ yakımını da destekleyen bu faydalı vitaminin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak açlık krizlerini engellediği de biliniyor. Kadınların adet döneminde sıklıkla karşılaştığı ve iştahlarını kontrol etmekte zorlanmalarına yol açan tatlı krizlerinin B6 vitamini ile kontrol edilmesi kolaylaşıyor. Yeri gelmişken bu vitaminin adet döneminde yaşanan stres, depresyon ve huzursuzluk gibi yan etkilerin azaltılmasında da etkili olduğu söylenebilir.

B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? 

Günlük sağlıklı ve dengeli beslenen bireylerde, özel bir sağlık sorunu olmadığı takdirde, B6 vitamini eksikliği oluşması bir anlamda zordur. Çünkü birçok besinde B6 vitamini bulunmaktadır. Nohut, patates, fındık, muz, somon balığı, hindi, kabak, pirinç, soğan, kuru üzüm, ıspanak, süzme peynir ve karpuz gibi gıdalardan B6 vitamini ihtiyacı karşılanabiliyor. Yapılan kan tahlilleri doğrultusunda belirgin ölçüde eksikliği bulunan kişiler için takviye kullanımının da önerilmesi mümkün oluyor.

Vitamin eksikliği hafifse bu belirtiler hissedilebilir düzeyde olmayabilir. Vitamin eksikliği uzun süre devam ediyorsa ve tedavi edilmesiyse belirtiler şiddetlenerek devam eder. B6 vitamini eksikliği tedavi edilmediği takdirde kanser gelişimini kolaylaştırabilir. Ayrıca başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu yüzden B6 vitamini eksikliğiniz varsa, en kısa zamanda uzman doktorlara başvurarak doğru tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. A vitamini içeren besinler nelerdir?
  2. B12 vitamini eksikliğinde ne olur?
  3. C vitamini hangi besinlerde olur?
  4. D vitamini ne işe yarar?
  5. Protein içeren besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Sushi Besin Değerleri: Sushi Çeşitleri ve Kalori Değerleri
Sabahları Aç Karnına Çörek Otu Yerseniz Ne Olur?
Makyaj Fırçası Nasıl Temizlenir?
Mavi Hindiba Çayı Faydaları Nelerdir?
İskandinav Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?