B6 Vitamini Eksikliğinin 9 Belirtisi
B6 vitamini nedir? B6 vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar? B6 vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri nelerdir? İşte, vücudunuzda B6 vitamini eksikliği olduğunda görülen 9 yaygın belirti:

B6 vitamini, B kompleks grubundaki 8 vitaminden biridir. Piridoksin olarak da bilinen bu vitaminin eksikliği, özellikle B12 ve folat eksikliği olan kişilerde görülür. B6 Vitamini eksikliği, karaciğer, böbrek, sindirim veya otoimmün hastalıkları olan kişilerde, ayrıca sigara içenler, obez kişiler, alkolikler ve hamile kadınlarda daha yaygındır. B6, vücudunuzda 150'den fazla enzim reaksiyonunda yer alır. Bunlar vücudunuzun yediğiniz protein, karbonhidrat ve yağları işlemesine yardımcı olur. B6 ayrıca sinir ve bağışıklık sisteminizin işlevleriyle de yakından bağlantılıdır.

  1. Cilt döküntüleri

B6 vitamini eksikliği, kırmızı, kaşıntılı deri döküntülerinin nedenlerinden biridir. Bu döküntüler, yüz, boyun, üst göğüs ve kafa derisinde görünebilir. Pul pul görünümüyle bilinir ve şişmeye neden olabilir. B6 eksikliğinin deri döküntülerine neden olabilmesinin bir nedeni, vitaminin sağlıklı cilt için gerekli olan kolajeni sentezlemeye yardımcı olmasıdır. Bu durumlarda, B6 tüketmek kızarıklığı hızla giderebilir. 

  1. Ağrılı ve çatlak dudaklar

Ağrılı, şişmiş ve kırmızı dudaklar, B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Çatlamış ve ağrıyan dudaklara sahip olmak çok ağrılı olmasının yanı sıra yemek yeme ve konuşma gibi aktiviteleri zorlaştırabilir. Çatlayan dudaklar zamanla kanamalara yol açabilir. B6 vitamini içeren besinler tüketmek, bu semptomları giderebilir.

  1. Ağrılı dil

B6 eksikliğinde, dil şişmesi, pürüzsüzleşmesi, iltihaplanma ve kızarıklık görülebilir. Buna glossit denir. Glossit çiğneme, yutma ve konuşma sorunlarına neden olabilir. Folat ve B12 dahil olmak üzere diğer besinlerin eksiklikleri de bu duruma yol açabilir.

  1. Ruh hali değişiklikleri

B6 vitamini eksikliği, ruh halinizi etkileyebilir. Bazen depresyon, sinirlilik, ağrı hissi ve kaygı gibi semptomlara yol açabilir. Bunun nedeni B6'nin birkaç nörotransmiterin yapımında yer almasıdır. Araştırmalar günde 50-80 mg B6 takviyesi almanın huysuzluk, sinirlilik, kaygı ve depresyon gibi adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Ancak takviye kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.

  1. Zayıflamış bağışıklık

Bağışıklık sisteminin güçlü olması, iltihaplanmayı ve enfeksiyonları önlemenin en önemli anahtarıdır. Besin eksiklikleri, bağışıklık sistemini bozabilir. B6'daki bir eksiklik, enfeksiyonlarla savaşmak için gerekli olan antikor üretiminin azalmasına neden olabilir. B6, vücudunuzun beyaz kan hücrelerinin hareketlerini yönlendirmeye yardımcı olan interlökin-2 adlı bir protein yapmasına yardımcı olur.

  1. Düşük enerji seviyeleri ve yorgunluk

B6 vitamini eksikliği, alışılmadık derecede yorgun ve halsiz hissetmenize neden olabilir. Bunun büyük bir nedeni, B6 vitamininin hemoglobin yapımına yardımcı olma rolüdür. Bu, vücudunuzun her yerine oksijen taşınmasına yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinizdeki proteindir. Hücreleriniz çok az hemoglobin nedeniyle yeterli oksijen alamıyorsa buna anemi denir. Bu da kendinizi yorgun ve zayıf hissetmenize neden olabilir.

  1. El ve ayaklarda karıncalanma hissi

B6 eksikliği, periferik nöropati adı verilen sinir hasarına neden olabilir. Bu durumda kol, bacak, el ve ayaklarda yanma, karıncalanma gibi ağrılar oluşabilir. Sinir hasarı, denge sorunlarına, sakarlığa ve yürüme güçlüğüne de neden olabilir. B6 eksikliğinden kaynaklanan sinir sorunları, yeterli B6 alımı ile geri döndürülebilir.

  1. Nöbetler

Nöbetler, B6 vitamini eksikliği dahil olmak üzere farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Yeterli B6 olmadığı takdirde, beyniniz aşırı uyarılabilir. Nöbetler, kas spazmları, yuvarlanan gözler ve sarsıntılı kollar veya bacaklar gibi semptomlara neden olabilir. Bazen insanlar hızlı, kontrol edilemeyen titremeler yaşarlar veya bilinçlerini kaybederler. B6 eksikliğinin yenidoğanlarda nöbetlere neden olduğu iyi bilinmektedir. İlk vakalar 1950'lerde bebeklere yetersiz B6 içeren bebek maması verildiğinde kaydedilmiştir.

  1. Yüksek homosistein

Homosistein, protein sindirimi sırasında oluşur ve bir yan üründür. Folat ve B12'nin yanı sıra B6 eksikliği, homosisteinin işlenmesine yardımcı olmak için bu B vitaminlerine ihtiyaç duyulduğundan, kanda anormal derecede yüksek homosistein düzeyine neden olabilir. Artan homosistein seviyeleri, başta kalp hastalığı ve felç olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra Alzheimer hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Homosistein yükseldiğinde kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir.

B6 vitamini genellikle diyetle birlikte alınabilir. Ancak yukarıdaki semptomlardan bir veya daha fazlası sizde varsa, en yakın zamanda doktora başvurmanız önerilir. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Bilinçsizce kullanılan takviyeler, sağlık açısından olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. B12 eksikliğinde görülen belirtiler
  2. Omega 3 eksikliğinde görülen belirtiler
  3. Magnezyum eksikliğinde görülen belirtiler
  4. C vitamini eksikliğinde görülen belirtiler
  5. A vitamini eksikliğinde görülen belirtiler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu