B2 vitamini veya riboflavin bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Diğer gıdalarda sentetik formda bulunur. B2 vitamini ve diğer B vitaminleri, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına ve size enerji veren diğer hücresel işlevleri desteklemesine yardımcı olur. Takviyeler alırsanız veya hepsini içeren yiyecekler yerseniz, B vitaminlerinden en iyi şekilde yararlanırsınız. Bu işlevler, yağların, proteinlerin ve karbonhidratların parçalanmasını içerir.
B2 vitamini, genellikle ihtiyaç duyduğunuz miktarda aşağıdaki besinlerde bulunur;
Tahıl ürünleri, sofranıza gelene kadar doğal olarak çok fazla riboflavin içermeyebilir.
B2 vitamini eksikliği, diğer beslenme eksikliklerine de yol açabilir. Hamileyseniz, diyetinizde yeterince riboflavin aldığınızdan emin olmanız özellikle önemlidir. Bir riboflavin eksikliği, bebeğinizin büyümesini tehlikeye atabilir ve hamilelik sırasında tehlikeli derecede yüksek tansiyon içeren preeklampsi şansınızı artırabilir. Bu yaşamı tehdit edebilecek ciddi bir durumdur. Riboflavin eksikliği, insanların taze gıdalara veya ek vitaminlere erişebildiği yerlerde nadir görülür. Riboflavin eksikliği belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzla konuşun. Çünkü bu eksikliğin altında çölyak hastalığı veya crohn hastalığı gibi başka eksiklikler olabilir.
Ancak aşırı B2 vitamini almak, karaciğer için sakıncalı bir durumdur.
Önemli Not: Herhangi bir vitamin takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;