Ayva Nasıl Yetiştirilir, Nasıl Çimlendirilir?
Ayva çekirdeği nasıl yetiştirilir? Evde ayva nasıl yetiştirilir? Ayva bakımı nasıl yapılır? İşte, evde kendi bahçesini kurmak isteyenler için ayva çekirdeği çimlendirme ve ayva yetiştirme adımları:

Ayva, kış aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Bu meyve, tatlı ve reçel yapımında sık sık kullanılır. Meyvenin içinden çıkan çekirdekleri çöpe atmak yerine, kendi bahçesinde kullanmak isteyenleri böyle alalım. Yazımızda hem ayva çekirdeği çimlendirme, hem de ayva yetiştirme yöntemlerini sizlerle paylaşacağız. Eğer ayva yetiştirme işleminin daha çabuk gerçekleşmesini istiyorsanız, çekirdek yerine ayva fidanı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Ayva Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?

  1. Ayvaları dikkatlice ayırın ve orta kısmında bulunan çekirdekleri, zarar vermeden çıkartın.
  2. Çekirdekleri bir bardak suyun içerisine koyun ve 2 gün bekletin.
  3. 48 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz. 
  4. Çimlendirme saksının içini bahçe toprağı ile doldurun. Üst kısmında 1 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
  5. Suyun içindeki ayva çekirdeklerini kaşım yardımıyla çıkartın ve saksının içerisine aralıklı olacak şekilde yerleştirin.
  6. Çekirdeklerin üzerini çok kalın olmayacak şekilde toprakla örtün.
  7. Ekim işlemini tamamladıktan sonra ilk can suyunu verin. 

Çimlendirme aşamasından sonra uzun bir bekleme süreci sizi bekliyor. Çünkü çekirdekler, uzun sürek soğuk katlamaya ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte çimlendirme saksısını poşetle güzelce kapatın. Buzdolabının alt kısmında veya çok serin bir ortamda en az 3 ay bu şekilde saklayın. Bu süre zarfında ara sıra kontrol etmeyi de unutmayın. Bu aşamalar esnasında bitkiniz çürüme yapmazsa, toprağa ekim işlemine geçebiliriz.

Ayva Nasıl Yetiştirilir?

Yukarıdaki zorlu aşamaları es geçmek isterseniz, doğrudan ayva fidesi alarak meyvelerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. İşte, ayva fidesi yetiştirme yöntemleri:

  1. Saksı seçimi: Ayva bitkisi, mutlaka bahçe gibi geniş bir alana aktarılmalıdır. Bu yüzden bahçeye aktarmadan önce de, geniş saksıları tercih etmeniz gerekir. En az 5-10 litrelik saksılar, bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için gereklidir. Saksının altında drenaj delikleri olmasına da dikkat edin.
  2. Toprak seçimi: Ayva fidesi yetiştirmek için, bahçe toprağı kullanabilirsiniz. Ancak bu toprağın torf bakımından zengin olmasına dikkat edin. Toprağı saksıya dökmeden önce, saksı tabanına çakıl taşları yerleştirmeyi de unutmayın. Böylece aşırı sulama durumunda bitkinin çürümesinin önüne geçebilirsiniz.
  3. Sulama: Saksıya çakıl taşı ve toprağı yerleştirdiniz. Bitkinizi toprağa koyup üzerini hafifçe örttükten sonra, ilk can suyunu vermeniz gerekir. Sonraki aşamalarda sulama sıklığını belirlemek için, toprağın kuruluğuna dikkat edin. Toprak tamamen kurumadan sulayın ve nemli kalmasını sağlayın. Özellikle yaz aylarında sulama sıklığını artırmanız gerekir. 
  4. Ayva bitkisi sağlıklı bir şekilde büyüdükten sonra bahçeye aktarmanız gerekir.
  5. Ayva bitkisinden meyve alabilmek için, mutlaka aşılama yaptırmanız gerekir. Aksi takdirde bitki sadece çiçek açar ve meyve vermez. Aşılama işlemini ziraat uzmanlarına yaptırabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Ayvalı tarifler
  2. Kaktüs nasıl yetiştirilir?
  3. Pancar nasıl yetiştirilir?
  4. Lif kabağı nasıl yetiştirilir?
  5. Eve pozitif enerji veren bitkiler

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden