Ayçiçek Yağı Sağlıklı Mı?
Mutfaklarda özellikle kızartma ürünlerin pişirilmesinde kullanılan Ayçiçek yağı sağlıklı mıdır? Sizler için anlattık. İşte, Ayçiçek yağı sağlıklı mı:

Ayçiçek yağı, Helianthus annuus bitkisinin tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Kalp sağlığına fayda sağlayabilecek doymamış yağlar içerdiğinden genellikle sağlıklı bir yağ olarak lanse edilir. Bununla birlikte, ayçiçek yağının potansiyel faydaları, türüne ve besin bileşimine bağlıdır. Dahası, çok fazla ayçiçek yağı kullanmak sağlığınıza zarar verebilir. Bu yazıda farklı ayçiçek yağı türlerini, potansiyel yararlarını ve olumsuz yanlarını ve diğer yaygın yemeklik yağlarla nasıl karşılaştırıldıklarını vurgulamaktadır.

Ayçiçek Yağı Çeşitleri

Tamamı farklı yağ asidi bileşimleri üretmek üzere yetiştirilen ayçiçeği tohumlarından yapılan dört çeşit ayçiçek yağı vardır. Bunlar arasında yüksek linoleik (%68 linoleik asit), orta oleik (NuSun, %65 oleik asit), yüksek oleik (%82 oleik asit) ve yüksek stearik/yüksek oleik (Nutrisun, %72 oleik asit, %18 stearik asit) bulunur. ). İsimlerinden de anlaşılacağı gibi, bazı ayçiçek yağları linoleik veya oleik asitte daha yüksektir. Yaygın olarak omega-6 olarak bilinen linoleik asit, karbon zincirinde iki çift bağ bulunan çoklu doymamış bir yağ asididir. Bu arada, oleik asit veya omega-9, bir çift bağa sahip tekli doymamış bir yağ asididir. Bu özellikler onları oda sıcaklığında sıvı hale getirir. Linoleik ve oleik asit hem vücut için enerji kaynaklarıdır hem de hücre ve doku gücüne katkıda bulunur. Bununla birlikte, pişirme sırasında ısınmaya farklı şekillerde tepki verirler ve bu nedenle sağlığınız üzerinde farklı etkileri olabilir. Yüksek stearik/yüksek oleik ayçiçek yağı (Nutrisun) ayrıca oda sıcaklığında katı olan ve farklı mutfak uygulamalarına sahip doymuş bir yağ asidi olan stearik asit içerir. Bu tür ayçiçek yağı evde yemek pişirmek için değildir ve bunun yerine paketlenmiş gıdalarda, dondurmalarda, çikolatada ve endüstriyel kızartmalarda kullanılabilir.

Besin Değerleri

Tüm ayçiçek yağları %100 yağdır ve hücreleri yaşa bağlı hasarlardan koruyan yağda çözünen bir besin olan E vitamini içerir. Ayçiçek yağları protein, karbonhidrat, kolesterol veya sodyum içermez.

Olası Faydaları

Ayçiçek yağının iddia edilen tüm faydaları, özellikle %80 veya daha fazla oleik asit içerenler olmak üzere yüksek oleik çeşitlerle ilişkilidir. Bazı araştırmalar, oleik asit gibi tekli doymamış yağ asitleri açısından zengin bir diyetin yüksek kolesterol seviyelerini ve dolayısıyla kalp hastalığı riskinizi düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

15 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, 10 hafta boyunca yüksek oleik ayçiçek yağından zengin bir diyet yiyenlerin, benzer miktarda doymuş yağ içeren bir diyet yiyenlere kıyasla kan LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit düzeylerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu. Kan lipid düzeyi yüksek 24 kişide yapılan bir başka çalışmada, 8 hafta boyunca yüksek oleik ayçiçek yağı içeren bir diyet tüketmenin, ayçiçek yağı içermeyen bir diyete kıyasla HDL (iyi) kolesterolde önemli artışlara yol açtığı gözlemlendi. Diğer çalışmalar, Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yüksek oleik ayçiçek yağı ve benzer yağ asidi bileşimine sahip ürünler için nitelikli bir sağlık iddiasını onaylamasına yol açan benzer sonuçlar ortaya koymaktadır.

Bu, yüksek oleik ayçiçek yağının doymuş yağlar yerine kullanıldığında kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bir gıda olarak etiketlenmesini sağlar. Yine de ayçiçek yağının olası kalp sağlığı yararlarını destekleyen kanıtlar yetersizdir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Olumsuz Etkiler

Ayçiçek yağının sağlığa yararları olduğunu gösteren bazı kanıtlara rağmen, olumsuz sağlık sonuçlarıyla bağlantılı olabileceğine dair endişeler var.

  1. Yüksek Omega-6 İçeriği

Yüksek oleik olmayan ayçiçek yağı çeşitleri daha fazla omega-6 olarak da bilinen linoleik asit içerir. Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın olarak kullanılan çeşitlerden biri olan orta oleik (NuSun) ayçiçek yağı, %15-35 oranında linoleik asit içerir. Omega-6, insanların diyetlerinden alması gereken esansiyel bir yağ asidi olsa da, çok fazla tüketmenin vücutta iltihaplanmaya ve ilgili sağlık sorunlarına yol açabileceğine dair endişeler var. Bunun nedeni, linoleik asidin inflamatuar bileşikler üretebilen araşidonik aside dönüştürülmesidir. Bitkisel yağlardan linoleik asidin aşırı tüketimi, anti-inflamatuar omega-3 yağ asitlerinin alımının azalmasıyla birleştiğinde – Amerikan diyetinde yaygın olarak görülen bir dengesizlik – olumsuz sağlık etkilerine yol açabilir. Özellikle hayvan çalışmaları, vücutta omega-6'dan üretilen araşidonik asidin, inflamatuar belirteçleri ve kilo alımını ve obeziteyi teşvik eden sinyal bileşiklerini artırabileceğini düşündürmektedir.

  1. Oksidasyon Ve Aldehitler

Ayçiçek yağının bir diğer olumsuz yönü, derin kızartma uygulamalarında olduğu gibi tekrar tekrar 180°C'ye ısıtıldığında potansiyel olarak toksik bileşikler salmasıdır. Ayçiçek yağı, tütmeye ve bozulmaya başladığı sıcaklık olan yüksek bir duman noktasına sahip olduğu için genellikle yüksek ısıda pişirmede kullanılır. Bununla birlikte, araştırmalar, yüksek bir duman noktasının, bir yağın ısı altındaki kararlılığına karşılık gelmediğini göstermektedir. Bir çalışma, üç tür kızartma tekniğinde diğer bitki bazlı yağlara kıyasla ayçiçek yağının pişirme dumanına en yüksek miktarda aldehit saldığını buldu. Aldehitler, DNA'ya ve hücrelere zarar verebilen ve dolayısıyla kalp hastalığı ve Alzheimer gibi durumlara katkıda bulunabilen toksik bileşiklerdir. Ayçiçek yağı ısıya ne kadar uzun süre maruz kalırsa, o kadar fazla aldehit yayar. Bu nedenle, tavada kızartma gibi nazik, düşük ısıda pişirme yöntemleri ayçiçek yağının daha güvenli kullanımı olabilir. Dahası, yüksek oleik ayçiçek yağı, farklı türler arasında yüksek ısıda kızartma ve pişirmede kullanıldığında muhtemelen en kararlı çeşittir.

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytinyağı mı ayçiçek yağı mı?
  2. Ayçiçek yağı yerine ne kullanılabilir?
  3. Ayçiçek yağı nasıl saklanır?
  4. Ceviz yağının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı