Avokado Çekirdeği Yenir Mi?
Son yıllarda çok popüler olan, salata ve tatlı yapımında kullanılan avokadonun ortasında kahverengi büyük bir çekirdek bulunuyor. Peki, avokado çekirdeği yenir mi, bu çekirdeği yemek güvenli mi? İşte, avokado çekirdeği hakkında merak edilenler:

Avokado, son yıllarda popüler olan ve dünyanın hemen her yerinde tüketilen bir besindir. Sağlıklı bir meyve olan avokado, smoothie, salata ve tatlı yapımında kullanılır. Düşük kalorisiyle diyet listelerinin de vazgeçilmezdir. Avokadonun içinde bulunan büyük kahverengi çekirdekler ise, genellikle tüketilmeden çöpe atılır. Bu yazımızda, ''Avokado çekirdeği gerçekten sağlıklı mı?'2 sorusunun cevabını vereceğiz.

Avokado Çekirdeğinin İçinde Ne Var?

Avokado çekirdeği sert bir kabukla kaplıdır ve tüm meyve boyutunun %13-18'ini oluşturur. Bileşimi hakkında bilgi sınırlıdır, ancak çok çeşitli yağ asitleri, diyet lifi, karbonhidrat ve az miktarda protein içerir. Avokado çekirdeğindeki bazı fitokimyasallar antioksidan potansiyeline sahipken diğerleri sağlık açısından herhangi bir fayda sağlamayabilir. Avokado çekirdeğindeki karbonhidratlar esas olarak nişastadan oluşur ve kuru ağırlığının yaklaşık %75'i nişastadır.

Avokado Çekirdeği Faydalı Mı?

Erken araştırmalar, avokado çekirdeğinin bazı faydaları olabileceğini göstermiştir. İşte, avokado çekirdeğinin potansiyel faydaları:

  1. Avokado çekirdeği ununun farelerde toplam kolesterolü ve "kötü" LDL kolesterolü azalttığı gösterilmiştir.
  2. Avokado çekirdeği, diyabetik farelerde kan şekerini düşürebilir. Bir hayvan çalışması, bunun bir anti-diyabetik ilaç kadar etkili olduğunu gösterdi.
  3. Hayvan çalışmaları, avokado çekirdeği özlerinin, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan kan basıncını düşürmeye yardımcı olan kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  4. Avokado çekirdeği özleri üzerinde yapılan test tüpü çalışmaları, avokado çekirdeğinin güçlü antioksidan özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir.
  5. Bir test tüpü çalışması, avokado çekirdeğinin spor oluşturan bir bakteri olan Clostridium sporogenes'in büyümesini durdurduğunu buldu

Bu bulgular umut verici olmakla birlikte, bunların test tüpü ve hayvan çalışmalarına dayandığına dikkat edin. Herhangi bir sonuca varılmadan önce daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca bu çalışmaların birçoğunda avokado çekirdeğinin tamamı değil, içindeki özler kullanılmıştır.

Avokado Çekirdeği Güvenli Mi?

Avokado tohumundaki tripsin inhibitörleri ve siyanojenik glikozitler gibi bazı bitki bileşiklerinin zararlı olabileceğine dair endişeler vardır. Nijerya'da yapılan bir çalışma, farelere 28 gün boyunca çok yüksek dozlarda avokado çekirdeği ekstresi verdi ve hiçbir zararlı etki gözlemlemedi. Avokado çekirdeği yağının farelerin karaciğerlerinde enzimleri ve yağ birikimini arttırdığı gösterildiği için zarar verebileceğine dair endişeler de vardır. 

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar hayvanlar üzerinde yapıldığından, şu anda avokado tohumunun insan tüketimi için güvenli olduğundan emin olmak için yeterli kanıt yoktur.

Önemli Not: Avokado çekirdeğinin kişilerdeki etkisi farklılık gösterebilir. Bu yüzden avokado çekirdeği tüketmeden önce, mutlaka uzmana danışmak gerekir.

Avokado Çekirdeği Nasıl Yenir?

Avokado çekirdeği çok serttir. Bu yüzden doğrudan yemek, sağlık açısından büyük riskler taşır. Çekirdeklerin fırında yüksek sıcaklıkta birkaç saat kurutulması gerekir. Kuruyan tohumun kahverengi zarı çıkartılır ve içindeki kısım rendelenerek toz haline getirilir. Avokado çekirdeği tozu, salata ve smoothielere eklenerek tüketilir. 

Avokado çekirdeği acı bir tada sahip olduğu için, kullanacağınız yemeğin tadını değiştirebileceğini unutmayın. Avokado çekirdeğinin yenmesinin güvenli olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Bu yüzden risk almamak için, avokadonun kendisini yemeyi düşünün.

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado tarifleri
  2. Avokadonun kararması nasıl engellenir?
  3. Karpuz çekirdeği yenir mi?
  4. Nar çekirdeği yenir mi?
  5. Üzüm çekirdeği yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları