Ateş Dikeni Meyvesi Yenir Mi?
Ateş dikeni nedir? Kızıl ateş dikeni meyvesi yenir mi? Ateş dikeni meyvesi nasıl kullanılır? İşte, son zamanlarda popüler olan ateş dikeni meyvesi hakkında merak edilenler:

Ateş dikeni, gülgiller familyasına ait olan, yaz ve kış aylarında yeşil kalan çalılara verilen genel isimdir. Halk arasında köpek elması olarak da bilinir. Kokina yapımında kullanılan bu bitki, 3 metreye kadar uzayabilir. İnce uzun ve oval yapraklara sahiptir. Salkım şeklindeki çiçekleri ilk başta beyaz renklidir. Yaprakları dikenlidir. Koyu kırmızı, turuncu ve sarı meyveleri olur. Ilıman iklimleri sever. Az suya ve bol ışığa ihtiyaç duyar. Bahçelere tek başına veya gruplar halinde ekilebilir. Bahçelerde çit oluşturmak için de kullanılır. 

Kızıl Ateş Dikeni Meyvesi Yenir Mi?

Kızıl ateş dikeni, Güney Avrupa, Kafkasya, Kırım, Kuzeybatı İran ve Türkiye'de görülür. 16. yüzyıldan beri yetiştirilen bu bitkinin yaprakları dişlidir. Meyveleri acı ve ekşimtırak bir tada sahiptir. Kokusu pek hoş değildir ve yaz sonlarında meyveleri olgunlaşmaya başlar. 

Ateş dikeni meyvesi, çiğ olarak kesinlikle tüketilmez. Zehirli bir bitki olduğu için, çocuklar ve evcil hayvanlar tarafından tüketilmemelidir. Ateş dikeni çiğ bir şekilde yenilmediği için, genellikle reçel yapımında kullanılır. Bu meyvenin yenilebilmesi için, olgunlaşmış olması gerekir. Olgunlaşan meyvelere toplanarak reçel yapılır. Ancak ateş dikeni bitkisinin farklı çeşitleri vardır ve bazı çeşitleri zehirlidir. Bu yüzden doğadan toplanıp tüketilmesi sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabilir. 

Ateş dikeni, daha çok süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kokina yapımında kullanılan bu meyveler, önce yapraklarından ayrılır. Ardından dikenli çalılara dikilir ve dekorasyon amacıyla kullanılır.

Şunlara da göz atın;

  1. Tarihi geçmiş çikolata yenir mi?
  2. Süs biberleri yenilebilir mi?
  3. Kivinin kabukları yenir mi?
  4. Turp yaprakları yenir mi?
  5. Nar çekirdeği yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları