Atatürk Çiçeği (Ponsetya) Bakımı Nasıl Yapılır?
Atatürk çiçeği nasıl bakılır? Atatürk çiçeği nasıl canlandırılır? Atatürk çiçeği kaç kez sulanır? İşte, budamasından sulamasına Atatürk çiçeği bakım teknikleri:

Dünyanın farklı yerlerinde 'ponsetya, noel yıldızı' gibi isimlerle anılan Atatürk çiçeği, sütleğengiller familyasına ait bir bitkidir. Ana vatanı Meksika ve Orta Amerika olan bu çiçek, eskiden ülkemizde pek bilinmiyormuş. Ancak Mustafa Kemal Atatürk, bu çiçeğin ülkemizde de yetiştirilmesi için çalışmalar başlatmış. Bu yüzden bitki bilimciler, bu çiçeğe 'Atatürk çiçeği' demeye karar vermiş. Genellikle kırmızı renkli yapraklara sahip olan bu çiçeğin, beyaz ve pembe renkli çeşitleri de mevcuttur.

Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak Seçimi:

Atatürk çiçeği, torf bakımından zengin, yumuşak ve geçirgen topraklardan hoşlanır. Bu toprakları çiçekçilerden veya yapı marketlerden 'süs çiçeği toprağı' diyerek kolayca bulabilirsiniz. 

  1. Saksı Seçimi:

Atatürk çiçeğini, fazla suyun akacağı delikleri ve tablası bulunan bir saksıya ekmeniz gerekir. Yılda bir kez saksı değişimi yapmayı da unutmayın. Çiçeğin köklerinin rahatça büyüyebilmesi için, her sene 1 numara büyük saksıya geçiş yapın.

  1. Ortam ve Güneş Işığı:

Atatürk çiçeği ne sıcak, ne de soğuk havalardan hoşlanır. Çiçeğin büyüyebilmesi için 10-19 derece sıcaklık idealdir. Aydınlık ortamlardan hoşlanan bu bitki, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu yüzden hem serin, hem de güneş ışığına maruz kalmayan pencerelerin iç pervazları, Atatürk çiçeğini yetiştirmek için en ideal alanlardır.

  1. Sulama:

Atatürk çiçeği, kış aylarında haftada 1 kez sulanmalıdır. Sulamada kullanılacak suyun biraz ılık olması gerekir. Eğer bitkiye çok fazla su verilirse, mantar gibi hastalıklar görülebilir. Bahar ve yaz aylarında ise bitkinin su ihtiyacı artar. Bu yüzden haftada 2 kez olacak şekilde sulama yapılmalıdır. Sulama işlemini yapacağınız kaba, hep aynı miktarda su koymaya, sulama işlemini hep aynı günlerde yapmaya özen gösterin. Eğer sulama işleminden sonra tablada su birikiyorsa, bu suyu hiç bekletmeden dökün. Aksi takdirde bitkinin kökleri çürüyebilir.

Atatürk Çiçeği Nasıl Budanır?

Kış aylarının sonlarına doğru bitkinizden yapraklar dökülmeye başlayabilir. Bu yaprakları, bitkiden hemen uzaklaştırmayı unutmayın ve mutlaka budama işlemi yapın. Budama işleminden elde ettiğiniz dalları, çoğaltma işlemi için de kullanabilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Çiçeği çoğaltmak için kullanabileceğiniz ilk yöntem, budadığınız dalları yeni bir saksıya ekmektir. Ekim işleminin ardından toprak hep nemli kalacak şekilde sulanmalı, bakımı ihmal edilmemelidir. Oda sıcaklığının 17-18 derece olması, bitkiden verim almanızı kolaylaştıracaktır.


Çoğaltma işlemi için, kökten ayırma yöntemini de kullanabilirsiniz. Bu yöntemde bitkinin kökünden yükselen yeni bitkileri dikkatli bir şekilde ayırmanız, torf bakımından zengin bir toprağa ekmeniz ve aynı bakım işlemlerini uygulamanız gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kokina bakımı nasıl yapılır?
  2. Şans bambusu bakımı nasıl yapılır?
  3. Evde lavanta nasıl yetiştirilir?
  4. Fesleğen nasıl yetiştirilir?
  5. Safran nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı