At kestanesinin anavatanı, Balkan Yarımadası'dır. Halk tıbbında kullanılan bu ağaç türü, Güney Doğu Avrupa, Pindus Dağları ormanları ve Balkan karma ormanlarında yetişir. Park ve bahçelerde yetişir. At kestanesi ağacı 39 metreye kadar uzayabilir. Yapraklar�� geniştir ve genelde 13-20 cm uzunluğundadır. Dalları genelde kıvrılır. Çiçekleri, yaprakların köklerinde bulunur. Sarı, beyaz ve pembe renkli çiçekleri vardır. At kestanesi, ilkbahar aylarında çiçek açar.
At kestanesinin tüketilmemesi gerekir. Ağacın meyvesi, çiçeği, kabuğu ve tohumu krem ve ilaç yapımında kullanılır. Ancak at kestanesi, eskulin adıyla bilinen bir zehir içerdiği için, tüketilmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir. Eskulin, DNA hasarına yol açtığı için çok tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüm gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
At kestanesi, 2 şekilde kullanılır. At kestanesinin en yaygın kullanımı kremdir. Hazır olarak satılan bu krem, özellikle ağrı ve varise karşı kullanılır. Krem, yatmadan önce cilde uygulanabilir. Aktarlarda satılan at kestanesi yağı ise, genelde saç ve cilt için kullanılır.
Daha önce de söylediğimiz gibi at kestanesi, geleneksel tıpta yaygın bir kullanıma sahiptir. Fakat tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.
Önemli Not: At kestanesinin çiğ olarak tüketilmesi halinde, en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Şunlara da göz atın;