Asla Sirkeyle Temizlememeniz Gereken 9 Yer
Sirke, temizlikte en yaygın kullanılan doğal malzemelerden biridir. Ancak sirkenin asitli yapısı, bazı alanlarda tahrişe neden olabilir. İşte, asla sirkeyle temizlememeniz gereken 9 yer:

Yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılan sirke, salata soslarının vazgeçilmezidir. Asitli yapısıyla bilinen sirke, temizlik konusunda da harikalar yaratır. Özellikle kireçli yüzeyleri temizleme konusunda etkili olan sirke, yağ lekelerini hızlıca çıkarır. Bunun yanı sıra mikrodalga ve kettle temizliği, gümüşleri parlatma gibi çeşitli alanlarda kullanımları mevcuttur. Ancak söz konusu temizlik olduğunda sirkenin bazı yüzeylere zararı olabilir. Bu yüzden tüm evi sirkeyle temizlemeden önce, bilmeniz gereken bazı noktalar var. 

Sirkeyle Temizlenmemesi Gereken Yerler

  1. Ütü

Ütünün kirecini temizlemek için, su doldurma kısmına sirke dökmeyi düşünüyorsanız, orada durun. Sirke, ütünün içindeki bölgelere ciddi zarar verir ve ütünün bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden kesinlikle ütü temizliğinde kullanılmaması gerekir.

  1. Granit ve Mermer Mutfak Tezgahı

Sirkenin asidik yapısı, granit ve mermer gibi doğal taşlarla temas ettiğinde oyukların oluşmasına neden olabilir. Mermer ve granitleri temizlerken ağır kimyasallar yerine, bulaşık deterjanı ve ılık sudan yardım almayı deneyin.

  1. Yumurta Lekeleri

Yemek hazırlarken yere düşen yumurta lekesi her yere bulaştıysa, bir an önce temizlemek isteyebilirsiniz. Ancak bu aşamada sakın sirkeyi kullanmayın. Sirke, yumurta lekesinin koyulaşmasına yol açar ve lekenin çıkmasını zorlaştırır. 

  1. Doğal Taşlı Döşemeler

Mutfak tezgahında olduğu gibi, yer veya duvar döşemeleriniz doğal taşlardan yapıldıysa, bu alanları sirke ve limon ile temizleyin. Ayrıca amonyak içeren maddelerden de uzak durun. Bu maddeler, doğal taşlara zarar verir ve aşınmasına yol açar. Bunun yerine sodalı sıcak su ile temizlemeyi düşünebilirsiniz.

  1. Parke Zemin

Parkenin sirkeyle temizlenip temizlenmeyeceği biraz tartışmalı bir konudur. Bazı kişiler sirkenin parkeye zarar verdiğini söylerken, bazıları da yerleri güzel temizlediğini söyleyebilir. Risk almamak için parkelerinizi ahşap temizleyici veya bulaşık deterjanlı su ile temizlemeyi deneyebilirsiniz.

  1. Ahşap Mobilya

Sirke, asitli yapısıyla ahşap mobilyalara zarar verir. Özellikle ahşap yüzeyinde bulunan cilayı söker ve mobilyanın daha soluk görünmesine yol açar. Bu yüzden ahşap temizleyici kullanmanız daha doğru olacaktır.

  1. Kumaşa İşleyen İnatçı Lekeler

Mürekkep, kan, çimen lekesi gibi inatçı lekeler, ne yazık ki herkesin korkulu rüyasıdır. Bu lekeler kumaşa hızlıca nüfuz ettiği için, temizlenmesi zor bir hale gelebilir. Sirkenin asitli yapısı ise bu lekeleri çıkarma konusunda başarısızdır. Hatta sirke kullanımı, bazı kumaşlarda yıpranmalara neden olabilir. Bunun yerine inatçı lekeler için leke çıkarıcı kullanmayı deneyebilirsiniz.

  1. Halı Kokusu

Sirkeyi, halının kötü kokusunu maskelemek için kullanacaksanız, kokunun kaynağını yok etmeden bu yöntemin işe yaramayacağını bilmeniz gerekir. Ayrıca sirke, halının tüylerini yıpratabilir. Bunun yerine halı şampuanı kullanmayı deneyebilirsiniz.

  1. Çelik Bıçaklar

Bıçak temizliği için sirke kullanmak, yapacağınız yanlışlardan biridir. Çünkü sirke, çeliğin kararmasına sebep olur. Aynı durum çelik tencereler için de geçerli. Asidik yapıdaki sirke, zamanla bıçak ve tencerelerin kararmasına ve aşınmasına yol açabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Sirke ile temizlemeniz gereken yerler
  2. Asla suyla temizlememeniz gereken yerler
  3. Her zaman işinize yarayacak temizlik tüyoları
  4. Bıçak temizlerken asla yapmamanız gerekenler
  5. Küf nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Temizlik Önerileri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı