Aşırı Folik Asidin Yan Etkileri Nelerdir?
Aşırı folik asit nasıl gelişir? Çok fazla folik asit almanın zararları nelerdir? Folik asit dozu ne kadar olmalıdır? İşte, aşırı folik asit almanın potansiyel yan etkileri ve günlük önerilen doz:

Folik asit, B9 vitamininin sentetik şeklidir. Sadece vitamin takviyelerinde ve güçlendirilmiş gıdalarda bulunur. Düşük folat seviyeleri, kalp hastalığı, felç ve bazı kanserler gibi sağlık sorunları ile ilişkilendirilmiştir. Ancak yüksek oranda folik asit almak da zararlı olabilir. Vücudunuz folatı, folik asidi emdiği kadar kolay emmez. Folik asidin yaklaşık %85'i emilir. Doğal yollarla alınan folatın yalnızca %50'si vücut tarafından kullanılır. 

Aşırı Folik Asidin Yan Etkileri Nelerdir?

  1. B12 eksikliğini maskeleyebilir.

Yüksek oranda folik asit alımı, B12 vitamini eksikliğini maskeleyebilir. Vücudunuz kalbinizin, beyninizin ve sinir sisteminin en iyi şekilde çalışması için B12 vitamini kullanılır. Tedavi edilmediği takdirde B12 vitamini eksikliği sinir hasarına yol açabilir. Vücudunuz folik asidi de benzer şekilde kullanır. Bu yüzden folik asit takviyeleri, B12 vitamini eksikliğinin anlaşılmasını önleyebilir. Eğer halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, nefes darlığı gibi semptomlar yaşıyorsanız, B12 seviyenizi kontrol ettirin.

  1. Zihinsel gerilemeyi hızlandırabilir.

Aşırı folik asit alımı, yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi hızlandırabilir. 60 yaşın üzerindeki kişilerde yapılan bir çalışma, yüksek kan folat veya UMFA seviyelerini, düşük B12 vitamini seviyelerine sahip kişilerde zihinsel düşüşe bağladı. Bu bağlantı normal B12 seviyelerine sahip olanlarda görülmedi. 

  1. Çocuklarda beyin gelişimini yavaşlatabilir.

Hamilelik esnasında yeterli folat alımı bebeğin beyin gelişimi için gereklidir. Birçok kadın, doğurganlık çağındayken folik asit takviyesi almaya teşvik edilir. Ancak hamilelikte çok fazla folik asit takviyesi almak, çocuklarda insülin direncini artırabilir ve beyin gelişimini yavaşlatabilir. Hamilelik sırasında önerilen günlük doz 600 mcg folik asit takviyesinden fazlası alınmamalıdır. 

  1. Kanserin tekrarlama olasılığını artırabilir.

Kanserli hücreleri yüksek düzeyde folik aside maruz bırakmak, onların büyümesine veya yayılmasına yardımcı olabilir. Folik asit takviyesi alan kişilerde kanser riskinde küçük bir artış olduğu belirtilmektedir. Bu risk kanser türüne ve sağlık geçmişinize bağlı olarak değişebilir. Ancak net bir bilgi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. 


Folik Asit Dozu Ne Kadar Olmalı?

  1. 14 yaşın üzerindekiler için önerilen günlük doz, 400 mcg'dir.
  2. Hamilelerde 600 mcg, emziren kişilerde 500 mcg'dir.
  3. Yetişkin ve sağlıklı bireylerde folik asit dozu 1000 mcg'yi geçmemelidir. 


Önemli Not: Folik asit takviyesi, yalnızca doktorun uygun gördüğü durumlarda alınmalıdır. Vitamin ve takviyeler bilinçsizce kullanılmamalıdır. Ayrıca folik asit takviyeleri bazı ilaçlarla etkileşime girdiği için, kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Magnezyum takviyesinin faydaları nelerdir?
  2. Çinko takviyesi neye iyi gelir?
  3. Kolajen takviyesi ne işe yarar?
  4. Krom takviyesi almak sağlıklı mı?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı