Asetonun Hiç Bilmediğiniz 9 Kullanım Alanı
Aseton nasıl kullanılır? Asetonun farklı kullanım alanları nelerdir? İşte, oje çıkartmak için kullanılan asetonun bu zamana kadar hiç bilmediğiniz 9 farklı kullanımı:

Aseton, keskin, yanıcı ve zehirli olmayan bir sıvıdır. Ojeleri çıkartmak için kadınlar tarafından sık sık kullanılan bu madde, çözücü özelliği taşır. Aşırı derecede yanıcı olduğu için, ateşle bir araya getirilmemelidir. Aseton bazlı oje çıkarıcılarında su kullanıldığı için, saf asetona göre daha az yanıcıdır. Market ve güzellik mağazalarında kolaylıkla bulunan asetonun oje çıkartma dışındaki kullanım alanlarını sizler için yazımızda derledik. İşte, asetonun 9 farklı kullanım alanı:

  1. Yerleri silebilirsiniz.

Asetonu bir kağıt havlu üzerine dökerek laminat, karo ve beton zeminlerdeki ayakkabı izlerini silebilirsiniz. Ancak aseton, ahşap zeminlerde kullanılmaz.

  1. Klavyeyi temizleyin.

Bilgisayar klavyesi, zamanla mikrop ve bakterilerin yuvası haline gelir. Pamuğa az miktarda aseton dökerek klavyedeki toz ve bakterilerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Çinileri temizleyin.

Çini fincanlardaki çay ve kahve lekeleri bir türlü çıkmıyorsa, asetonla temizlemeyi deneyin. Bir beze aseton damlatın ve fincanları bu bezle ovalayın. Ardından sabun ve bol suyla durulayın. 

  1. Yapıştırıcıları temizleyin.

Yapışkan maddeleri çıkartırken elinize bulaştıysa, elinize az miktarda aseton dökerek yapışkan kısımları ovalayın. Ardından elinizi yıkayın ve nemlendirici kreminizi sürün.



  1. Ayakkabıları parlatın.

Kağıt havluya az miktarda aseton dökerek ayakkabınızdaki lekeleri silebilirsiniz. Lekeler çıktıktan sonra, ayakkabıyı nemli bir bezle silebilirsiniz.

  1. Mürekkep lekelerini çıkartın.

Elinize veya duvarlara bulaşan mürekkep lekelerini çıkartmak için de asetondan yararlanabilirsiniz. Pamuğu asetonla ıslattıktan sonra lekeli bölgeyi silin.

  1. Küveti temizleyin.

Küvette çıkmayan sabun ve kir lekeleri için, asetonu suyla karıştırın. Karışıma temiz bir bez daldırın ve lekeleri bu bezle ovalayın.

  1. Tıraş bıçaklarını temizleyin.

Aseton dezenfektan görevi de görür. Tıraş bıçaklarını, pamuğa damlattığınız asetonla temizleyebilirsiniz. Ancak bu aşamada elinizin kesilmemesine dikkat edin. Temizlediğiniz tıraş bıçağını suyla yıkayabilirsiniz.

  1. Camları temizleyin.

Bazı cam temizleme ürünlerinde aseton kullanıldığını fark edebilirsiniz. Dilerseniz, cam silme suyunun içine 1 damla aseton ekleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Diş macununun kullanım alanları
  2. Kolanın kullanım alanları
  3. Poşet çayın kullanım alanları
  4. Sütün kullanım alanları
  5. Yumurta kabuğunun kullanım alanları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Avokadolu Salata Tarifleri: Düşük Kalorili 10 Tarif
Kalabalık Sofralarınıza Çok Yakışacak Makarna Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 10 Tarif
İstanbul Baklavacıları: İstanbul'un En İyi 8 Baklavacısı
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
French Press ile Kahve Demlerken Bilmeniz Gereken 14 Adım