Arpacık Soğanla Yemek Yaparken Bilmeniz Gereken 15 Püf Noktası
Arpacık soğanı lezzeti ile yemeklere çok yakışır. Arpacık soğanı ile yemek yaparken dikkat etmeniz gereken ipuçlarını sizlerle paylaştık. İşte, arpacık soğan ile yemek yaparken ihtiyacınız olan 15 ipucu:

Temel bilgilerin dışında düşünmeye ve benzersiz malzemelerle denemeler yapmaya hazırsanız, günlük yemek pişirmenize daha fazla arpacık soğanı eklemenin zamanı geldi. Soğanın çok daha küçük bir pakette gelen daha tatlı, daha hafif kuzeni. Aslında, arpacık bile küçük, garip şekilli soğan gibi görünür ve çeşitli renklerde gelir. Arpacık hem doku, hem de tat açısından oldukça hassastır ve çeşitli şekillerde tadını çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte, bunları yemek pişirmede kullanmakta yeniyseniz, tam potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için arpacık ile yemek pişirirken ihtiyacınız olan bazı temel ipuçlarına bağlı kalın.

Arpacık, hem çiğ, hem de pişmiş olarak tüketilebilen hoş kokulu aromatik bir soğan çeşididir. Aslen Güneydoğu Asya'dan gelen bu soğan, dünya çapında popülaritesini artırdı ve özellikle Akdeniz ve Fransız mutfağında iyi bir izlenim bıraktı. 

Arpacık Soğanla Yemek Yaparken Bilmeniz Gerekenler

  1. Doğru çeşidi seçin

Arpacık soğanlarının tatları ve dokuları söz konusu olduğunda kendinizi neyin içine soktuğunuzu tam olarak anladığınızda, tarifinizle en iyi hangi çeşidin işe yarayacağını daraltmanın zamanı geldi. Arpacık soğanlarının birkaç çeşidi olması şaşırtıcı görünebilir, çünkü tipik marketlerde genellikle koyu pembe, parlak ve hafifçe uzamış prizma arpacık taşır. Prizma arpacıkların ötesinde, bilmeniz gereken iki ana arpacık çeşidi daha vardır. Gri arpacık genellikle şefler için en iyi seçimdir ve uzun şekilleri ve grimsi-mor kabukları ile ayırt edilir. Genellikle daha güçlü aromaları nedeniyle tercih edilirler ve bazen Griselle arpacık olarak adlandırılırlar. Pembe arpacık, prizma arpacıktan daha yuvarlaktır. Dış katmanları biraz daha hafif pas rengi gibi görünebilir, ancak kağıt gibi dış yüzey döküldüğünde, ilk yenilebilir katman açık mor pembe olacaktır. Genellikle jarse arpacık olarak adlandırılırlar ve diğer türlerden biraz daha büyüktürler. Diğer çeşitlere göre daha az ısırgan oldukları ve çiğ olarak kullanılabildikleri için çok yönlüdürler. Hangi çeşidi seçerseniz seçin, satın almadan önce arpacık soğanın sağlam olduğundan emin olmak için sıkın.

  1. Uygun şekilde saklayın

Arpacık soğanı birkaç hafta oda sıcaklığında bırakmak iyi olacaktır. Eğer mutfak tezgahınızda bir sepetiniz varsa, arpacık soğanları bu sepette muhafaza edebilirsiniz. Ancak soğanın yanında patates olmamasına dikkat edin. Çünkü soğandaki gazlar, patatesin erken filizlenmesine neden olur. Arpacık soğanların daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, buzdolabında saklayabilirsiniz. Özellikle sıcak ve nemli yaz aylarında buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

  1. Zahmetsizce soyun

Arpacık soğanı, küçük ve keskin bir bıçak yardımıyla soyun. Öncelikle her iki ucunu keserek işe başlayın. Kabuğu aşağıya doğru çekerek soğanı soyun. Arpacık soğanı koruyucu bir tabaka ile kaplandığı için soyulduktan sonra yıkanmasına gerek yoktur. Ancak uzun süredir kullanmadıysanız, suyun altında durulayabilirsiniz.

  1. Dilimleme

Arpacık soğanı dilimlemenin birçok yolu vardır. Ancak hangi tarifte kullanacağınıza göre dilimleme şeklinizi belirleyebilirsiniz. Sos yapımında kullanacaksanız, ince ince kıymak daha doğru olacaktır. Eğer arpacık soğanı kızartacaksanız, halkalar halinde kesin. Soteleme tariflerinde kullanacaksanız, daha büyük parçalar halinde dilimleyin.

  1. Çiğ veya pişmiş olabilir

Arpacık soğan, hemen her türlü tuzlu yemekte kullanılabilir. Arpacık soğan, hem çiğ, hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Çiğ arpacık, tatlı bir keskinliğe sahiptir. Gevrek yapısıyla çiğnendiğinde içindeki sıvının akmasına neden olurlar. Pişmiş arpacık soğan ise, pişirilme işlemiyle birlikte karamelleşmeye başlar. Daha tatlı ve yumuşak bir hale gelir.

  1. Yağda karamelize edin

Arpacık soğan narin bir tatlılığa sahiptir. Bu yüzden düzgün bir şekilde pişirmek çok önemlidir. Arpacık soğan çok fazla pişirilirse, acılaşabilir. Bu yüzden onu karamelize etmek daha iyi olacaktır. Bunun için tavaya sıvı yağ ve tereyağı ekleyip ısıtın. Ardından soğanları ekleyin ve düşük ısıda yavaş yavaş karamelize olmasına izin verin.

  1. Meze hazırlayın

Çıtır çıtır kızartılmış arpacık soğan, ağızda mükemmel bir tat bırakır. Bunu elde etmek için, arpacık soğanın kabuklarını soyun ve halkalar halinde dilimleyin. Ardından yüksek ateşte derin yağda kızartın. Fazla yağını çekmesi için kağıt havluda bekletin. Hazırladığınız soğanları, mezelerinize ekleyin.

  1. Proteinleri tatlandırın

Arpacık soğan, et ve balık gibi protein içerikli besinlerin yanına çok yakışır. Arpacık soğanı ince et ve balıklar için pişirme işleminin başında ekleyerek aroma vermesini sağlayabilirsiniz. Eğer et yapımında kullanacaksanız, etin pişmesine yakın ekleyin. Böylece et pişene kadar soğanın yanmasını önleyebilirsiniz.

  1. Salata sosunda kullanın

Arpacık soğanla nefis bir salata sosu hazırlayabilirsiniz. Bunun için, arpacık soğanı çiğ olarak kıyın. Üzerine domates bazlı veya dijon hardallı sos ekleyin. Ardından sirke, zeytinyağı ile tadını dengeleyin. 

  1. Arpacık soğanları kızartın

Arpacık soğanları soyun ve uçlarını kesin. Ardından zeytinyağını dışına sürerek fırında kızarana kadar pişirin. Kızarmış arpacık soğan, güveç, çorba ve ana yemeklerin lezzetli bir eşlikçisidir. 

  1. Soğan çorbası yapın

Fransız usulü soğan çorbası, dünyanın en popüler yemekleri arasındadır. Bu çorbanın yapımında, arpacık soğanlardan yardım alabilirsiniz. Bunun için soğanları yavaş yavaş kavurmak, et suyunda karamelize etmek ve çorbaya eklemek yeterlidir. 

  1. İstiridyeyle eşleştirin

Çiğ arpacık soğan, istiridye ile lezzetli bir ikilidir. Taze açılmış istiridyeleri, sirke, karabiber, tarhun ve tuzla marine edilmiş arpacık soğan ile birlikte deneyin.

  1. Konfit yapın

Konfit, Fransız mutfağında yaygın olarak kullanılan pişirme ve saklama yöntemidir. Genellikle sarımsakla yapılan konfit tekniğini, arpacık soğan ile deneyebilirsiniz.

  1. Sarımsaklı ekmek yapın

Sarımsaklı ekmeği, ince ince kıyılmış ve kavrulmuş arpacık soğanla lezzetlendirin. En iyi sonuçları almak için, baget ekmeği ve taze maydanoz kullanın.

  1. Soğan yerine kullanın

Arpacık soğan, soğanın farklı ve daha küçük bir çeşididir. Yemeklerde yaygın olarak kullanılan soğan yerine, arpacık soğan eklemeyi düşünün. Özellikle yumuşak ve tatlı tatlar istediğiniz tariflerde, arpacık soğan kullanmayı ihmal etmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Soğan nasıl doğranır?
  2. Soğan nasıl dondurulur?
  3. Neden soğan kabuklarını atmamalıyız?
  4. Soğanın kötü olduğu nasıl anlaşılır?
  5. Soğan kokusu nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı