Günümüz mutfaklarına miras kalan tariflerin çoğunda meyvelerin kullanıldığında tanık oluyoruz. Kurutulmuşu ve tazesiyle tariflerin ana malzemesi olan bu meyvelerden biri de armut. Biz de meyvelerle hazırlanan tarifleri yaşatalım dedik ve mis kokusu ile mutfağınızı saracak saracak, çayın kahvenin yanında ağzınızı tatlandıracak armutlu tatlılar hazırladık. Armutla yapılan tatlılar nelerdir, armut hangi tatlılarda kullanılır diye merak edenler için en lezzetli tarifleri sizlere sunuyoruz. İşte, birbirinden lezzetli 15 nefis armutlu tatlı tarifi:
Armutla yapabileceğiniz tatlıların başında armutlu turta geliyor. Çayın yanına çok yakışan bu tarif, dilimlenmiş ayva ve çıtır turta hamuru ile hazırlanmaktadır. Yumuşak çekirdeği ve bol sulu haliyle başlı başına bir lezzettir armut. Karamel sos, tarçın, vanilya ve karanfil ile hazırlanan armut tatlısını, hafif tatlı olarak sunabilirsiniz. Farklı kek tarifleri arayanlar için armut ve kahvenin birleşimiyle hazırlanan nefis kek tarifini öneriyoruz. Bal, süt ve granül kahve ile hazırlanan armutlu kahveli keki, büyük dilimler halinde sunabilirsiniz. İrmik, armut, tarçın ve ceviz ile hazırlanan bu tatlı, görünümü ile pastaya benzemektedir. Özellikle kahvenin yanında sunulan irmikli ve armutlu tatlıyı, 1 saat içerisinde kolayca hazırlayabilirsiniz. Espresso kreması ile tatlandırılan armutlu pasta, armut ve kahve birleşiminin en lezzetli örneklerinden biridir. Yoğun aroması ile kahve kremalı armutlu pastayı, misafir ağırlarken sunabilirsiniz. Armudu yalnızca pasta ve keklerde değil, hafif atıştırmalık tariflerde de kullanabilirsiniz. Kurutulmuş armut ile hazırlanan ballı armut cipsleri, ortalama 30 dakikada hazırlayabilirsiniz. Hem görünümü, hem de lezzetiyle çok seveceğiniz bir önerimiz var. Bütün bir armut ve pekmez ile hazırlanan bu tatlıyı, çıtır hamura sararak sunabilirsiniz. Lezzetini arttırmak için pudra şekeri serpiştirmeyi unutmayın. Ricotta peyniri, bütün armut, badem esansı ve esmer şeker ile hazırlanan içi bütün armutlu kek, klasik kek tariflerinden oldukça farklıdır. İsteğe göre hoşaf ve meyve suyu eşliğinde sunabilirsiniz. Elma, armut, kestane ve yaban mersini ile hazırlayabileceğiniz nefis pay tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Ortalama 50-60 dakikada hazırlanan kestaneli armutlu payı çay saatlerinde afiyetle tüketebilirsiniz. Daha önce armut ve karamel sosun birbirinde çok yakıştığını söylemiştik. Bu kez badem, antep fıstığı ve fındığı da ekleyerek çok lezzetli bir tatlı yapmaya ne dersiniz? Puding denildiğinde ilk aklımıza gelenler kakao, muz ve çilek olsa da, bu kez armutlu puding tarifini deniyoruz. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan muzlu ve armutlu pudingim 40 dakikada kolayca hazırlayabilirsiniz. Armut, pekmez, vanilya, karanfil ve yıldız anason ile hazırlanan bu tatlı, özellikle ağır yemeklerden sonra sunulur. İsteğe göre dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz. İtalyan mutfağında sık sık kullanılan ricotta peyniri, tatlı tariflerinde en çok tercih edilen peynirlerden biridir. Ricottalı armut tatlısını, portakal aromasıyla zenginleştirebilirsiniz. Krema, mascarpone peyniri ve armut ile hazırlanan bu tatlı, hafifliği ile herkesi kendine hayran bırakır. Üzerinde bal gezdirilen bu tatlı, yumuşacık bir kıvama sahiptir. İç harcı kuru incir, kuru kayısı, armut ve portakal rendesinden oluşan atom kurabiye, vücuda enerji verir. Hazırladığınız kurabiyeleri saklama kaplarında taşıyarak işe veya okula giderken yanınızda götürebilirsiniz. Meksika mutfağının sevilen tatlılarından biri olan pay de pera, armutlu payın vanilyalı dondurma ile buluşmasıyla hazırlanır. Akça armudun, tarçın, karanfil, anason gibi baharatlarla zenginleştirilmesiyle hazırlanır. Hafif tatlar sevenler için idealdir. Armutlu harç ile hazırlanan sonbahar keki, tahin ve ballı karışım ile soslanır. Çay saatlerinde sunulabilir. Sonbaharın en sevilen tariflerinden biridir. Limon armudu, pancar ve petibör bisküvi ile hazırlanan bu pasta, kırmızı sosla lezzetlendirilir. Üzeri haşhaş ve fesleğen ile süslendikten sonra servis edilir. Üzüm suyunda poşe edilen armut, labne ve yoğurtlu karışımın üzerinde servis edilir. İsteğe göre nar ve fındık taneleri ile birlikte servis edilir. Şunlara da göz atın;