Armut Hangi Mevsimde Yetişir?
Armut hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Armut hangi mevsimin meyvesidir? İşte, şifa dolu armut çeşitleri ve hasat dönemleri:

Gülgiller familyasına ait bir bitki olan armut, Türk mutfağında sık sık tüketilen meyveler arasında yerini alır. Dünya çapında tüketilen bu meyve, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de meyve suyu yapımında kullanılır. Ayrıca farklı tariflerde kullanımı da mevcuttur. Batı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da doğal olarak yetiştirilir. 



Armut Hangi Bölgede Yetiştirilir?

Dünyada armut üretiminin en çok olduğu ülke, Çin'dir. Çin'i sırasıyla Arjantin, İtalya, ABD ve Türkiye takip eder. Türkiye, armut üretiminde 5. sırada yerini alır. Ülkemizde armut üretiminin en çok yapıldığı bölge, Ege'dir. Marmara ve İç Anadolu, Ege Bölgesi'ni takip eder. Ancak armut üretimi denildiğinde ilk sırayı alan şehrimiz, Bursa'dır.

Armut Hangi İklimde Yetişir?

Armut, ılıman iklim meyvesidir. Bol güneşi ve sıcağı seven bir meyvedir. Elmaya göre soğuklara karşı daha az dayanıklıdır. Çiçeklenme süresi, elmaya göre 10 gün daha erken olur. Bu yüzden ilkbahar donlarına maruz kalma ihtimali yüksektir. Armut bahçeleri, don tehlikesi olmayan yerlere yapılmalıdır. Armutların kış soğuklama ihtiyacı, 1200 saattir. Eğer bu ihtiyaç giderilmezse, çiçeklenmesi geç ve düzensiz olur. 

Armut Hangi Toprakta Yetişir?

Armut ağaçlarından bol verim alabilmek ve kaliteli meyveler yetiştirmek için, derin, sıcak, geçirgen, iyi drene edilmiş ve tınlı topraklar kullanılmalıdır. Kuru ve taşlı toprakta yetiştirilen armutların meyveleri fazla kumlu ve biçimsiz olur. Ağır ve nemli toprakta yetiştirilen armutlar ise, yavan bir tada sahip olur. Bu yüzden armut ağaçları, derin ve besin maddelerince zengin topraklarda yetiştirilmelidir.

Armut Hangi Mevsimde Yetişir?

Armut, yaz ve sonbahar meyvesidir. Armudun hasadı Haziran ayından Ekim ayının ortalarına kadar devam eder. Bu yüzden pazar tezgahlarında hem yazın, hem de sonbahar aylarında armuda rastlamak mümkündür. 



Armut Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Akça: Meyveleri sulu ve küçük olan akça armudu, açık yeşil rengindedir. Temmuzun ilk haftasında toplanır.
  2. Deveci armudu: Bursa ve Samsun ovalarında yetiştirilen deveci armudu, Ekim ayında hasat edilir. Ortalama 7 ay depolama ömrüne sahiptir.
  3. Mustafabey: Temmuz ayının 2. haftasında hasat edilen bu armut, az kumlu ve suludur. Güneş gören yerleri bazen kırmızıdır.
  4. Coscıa: Meyveleri orta büyüklükte olan coscıa armudu, sulu, tatlı ve kalın kabukludur. Temmuz sonunda hasat edilir.
  5. Dr. Jules Guyot: Meyveleri iri-çok iri şeklindedir. Çok sulu ve tatlı olan bu armut, Ağustos ayının 2. haftasında toplanır.
  6. Wıllıams: Dünyanın en iyi armudu olarak bilinen bu armut, ülkemize en erken gelen yabancı armut çeşitlerinden biridir. Ağustos'un 3. haftasında hasat edilir. Çok sulu, tatlı ve aromalıdır.
  7. Grand champton: Ağustos ayının sonunda toplanır. İnce kabuklu ve hafif ekşimsidir. Marmara Bölgesi'nde yetiştirilebilir.
  8. Beurre Claırgeau: İri meyveli ve az kumludur. Mayhoş bir tada sahiptir. Eylül ayının 2. haftasında hasat edilir.
  9. Ankara armudu: Orta Anadolu'da yaygındır. Orta büyüklükte, sulu, güzel aromalı bir tada sahiptir. Eylül'ün 2. haftasında hasat edilir.
  10. Passa Crassane: En geç olgunlaşan armut çeşitlerinden biridir. Çok sulu ve hafif ekşimsidir. Koyu sarı bir renge sahiptir. Eylül sonunda hasat edilir, uzun süre saklamaya uygundur.


Şunlara da göz atın;

  1. Armutlu tatlılar
  2. Elma hangi mevsimde yetişir?
  3. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  4. Portakal hangi mevsimde yetişir?
  5. Enginar hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?