Arjinin, kan akışını düzenlemek için önemli olan bir aminoasit türüdür. Aminoasitler proteinin yapı taşlarıdır. Proteinler aminoasitlere sindirilir ve daha sonra vücuda emilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu farklı proteinleri yapmak için parçalara ayrılabilir ve farklı şekillerde bir araya getirilebilirler.
İnsan vücudu kendi kendine aminoasit üretebilir ancak bazı aminoasitler, yani esansiyel aminoasitler kendiliğinden üretilemezler, dışarıdan ek olarak yiyeceklerden almak gerekir. Beslenme amaçları için aminoasitler üç kategoriye ayrılır:
Arjinin yarı esansiyel bir aminoasittir çünkü genellikle çocukların büyümesi için gereklidir, ancak sağlıklı yetişkinler için gerekli değildir.
Vücudunuz bu aminoasidi besin kaynaklarından almanın yanı sıra kendi de üretebilir, bu sebepten dolayı arjinin eksikliği sıklıkla rastlanan bir eksiklik değildir. Bununla birlikte, vücudun üretimi gereksinimlerini karşılamıyorsa, stres ve hızlı büyüme zamanlarında bir kişi arjinin eksikliği yaşayabilir.
İşte arjinin vücudunuz için ne yapar:
Arjinin alımını artırmanın tüm bu koşulların tedavisinde yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Bununla birlikte, takviye olarak almak, mide rahatsızlığı ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Daha büyük dozlar, başka ilaçlar alan veya belirli sağlık koşullarına sahip kişiler için de risk taşıyabilir.
İyi haber, yüksek proteinli gıdalardan arjinin almanın güvenli ve sağlıklı olmasıdır. Arjinin diğer aminoasitlerden üretildiğinden, yüksek proteinli gıdalar genel olarak arjinin seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Burada bahsedeceğimiz 10 gıda arjinin alımınızı artırır.
En yüksek arjinin miktarını hindi göğsünde bulacaksınız. Bir pişmiş göğüste 16 gram arjinin var! Hindi sadece harika bir protein kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda B vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri gibi yüksek konsantrasyonda diğer besin maddelerine sahiptir. Beslenme düzeninize hindi eklemeyi unutmayın. Bir başka yüksek proteinli gıda olan domuz filetosu, kaburga başına 14 gram arjinin içeriği ile çok yakın bir zamanda gelir. Aynı zamanda domuz etinin en yağsız kesimlerinden biridir, bu nedenle yağ oranı daha düşüktür. Tavuk, protein almanın bir başka popüler ve sağlıklı yoludur. Aynı zamanda üçüncü en iyi arjinin kaynağıdır. Bir tavuk göğsü, günlük önerilen proteininizin yüzde 70'ine ve yaklaşık 9 gram arjinin içerir. Protein ve arjinin almanın tek yolu hayvansal kaynaklar değildir. 1 su bardağı kabak çekirdeğinde yaklaşık 7 gram arjinin vardır. Kabak çekirdeği de demir ve çinko minerallerinin harika bir kaynağıdır. Çekirdekleri salata ve yemeklerinizin üzerine eklemeyi unutmayın. Bir su bardağı kavrulmuş soya fasulyesinde 4,6 gram arjinin vardır. Soya fasulyesi ayrıca potasyum ve magnezyum minerallerinin harika bir kaynağıdır. Sağlıklı atıştırmalık türleri olarak bunları beslenme düzeninize ekleyin. Bir su bardağı yer fıstığı, 4.6 gram arjinin içerir, ancak fıstıklar yağ oranı olarak oldukça yüksektir ve bir su bardağı yemeniz sağlığınız açısından önerilmez. Bunun yerine 1 su bardağını haftanın 7 gününe bölerek tüketebilirsiniz. Yer fıstığı içerisinde proteine ek olarak B-3 ve E vitaminleri, folat ve niasin için iyi bir kaynaktır. Spirulina, denizde yetişen bir mavi-yeşil alg türüdür. Genellikle toz olarak satın alınır ve smoothielere ekstra besin eklemek için kullanılır. Bir su bardağı spirulina, yüksek miktarda kalsiyum, demir, potasyum ve niasin ile birlikte 4.6 gram arjinin içerir. Bununla birlikte genellikle tariflerin içerisine spirulina bir yemek kaşığı eklenir. Bir yemek kaşığı spirulina içerisinde 0,28 gram arjinin bulunur. Protein kaynağı oldukları için süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden de arjinin alabilirsiniz. 240 ml sütte yaklaşık 0,2 gram arjinin vardır veya 110 gram cheddar yaklaşık 0,25 gram arjinin içerir. Nohut özellikle et yemiyorsanız, protein ve lif almanın harika bir yoludur. Bir su bardağı pişmiş nohut 1.3 gram arjinin, 14.5 gram protein ve 12.5 gram diyet lifi içerir. Nohut ile kendinize lezzetli salatalar ya da humus yapabilirsiniz, böylelikle beslenme düzeninize katmış olursunuz. Mercimek, başka bir sağlıklı bitki bazlı lif ve protein kaynağıdır. Onlarda da arjnin bulmanız şaşırtıcı değil: 1 su bardağı başına yaklaşık 1,3 gram içerirler. Bir su bardağı mercimek ayrıca beslenme düzeninize eklediğinizde günlük lif ihtiyacınızın yüzde 63'ünü içerir.