Arginin, kan akışını düzenlemek için önemli olan bir amino asit türüdür. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Proteinler amino asitlere sindirilir ve daha sonra vücuda emilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu farklı proteinleri yapmak için parçalara ayrılabilir ve farklı şekillerde bir araya getirilebilirler. Vücudunuz kendi başına amino asitler yapabilir, ancak esansiyel amino asitler olarak kabul edilen diğerleri yediğiniz yiyeceklerden gelmelidir. Beslenme amaçları için amino asitler üç kategoriye ayrılır:
-Gereksiz: Vücudunuz, vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için bunları yeterli miktarlarda üretebilir.
-Temel: Vücudunuz bunları üretemez, bu yüzden onları yiyeceklerden almanız gerekir.
-Yarı gerekli: Bu amino asitler normal şartlar altında gerekli değildir, ancak bazı durumlarda olabilir.
Arginin yarı esansiyel bir amino asittir çünkü genellikle çocukların büyümesi için gereklidir, ancak sağlıklı yetişkinler için gerekli değildir. Vücudunuz besin kaynaklarından almanın yanı sıra arginin de yapabilir, bu nedenle eksiklikler nadirdir. Bununla birlikte, vücudun üretimi gereksinimlerini karşılamıyorsa, stres ve hızlı büyüme dönemlerinde bir kişi arginin eksikliği yaşayabilir.
İşte arginin vücudunuz için ne yapar:
-arterleri ve kan damarlarını genişleten ve rahatlatan, kan akışını iyileştiren nitrik oksit oluşturur
-yaralanmaları iyileştirmeye yardımcı olur
-atıkları uzaklaştırmada böbreklere yardımcı olur
-bağışıklık sistemi fonksiyonunu artırır
İnsanlar, kalp hastalığı, anjina ve erektil disfonksiyonun yanı sıra vücut geliştirme, yaraları iyileştirme ve doku onarımı için bir diyet takviyesi olarak arginin alırlar. Arginin alımını artırmanın tüm bu koşulların tedavisinde yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var. Bununla birlikte, takviye olarak alınması, mide rahatsızlığı ve ishal gibi yan etkilere neden olabilir. Daha büyük dozlar, başka ilaçlar alan veya belirli sağlık koşullarına sahip kişiler için de risk taşıyabilir. İyi haber, yüksek proteinli gıdalardan arginin almanın güvenli ve sağlıklı olmasıdır. Arginin diğer amino asitlerden üretildiğinden, yüksek proteinli gıdalar genel olarak arginin seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
En yüksek arginin miktarını hindi göğsünde bulacaksınız. Pişmiş bir hindi göğsünde 16 gram arginin vardır. Hindi sadece harika bir protein kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda B vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri gibi diğer besin maddelerinin de yüksek konsantrasyonuna sahiptir. Tavuk, protein almanın bir başka popüler ve sağlıklı yoludur. Aynı zamanda üçüncü en iyi arginin kaynağıdır. Bir tavuk göğsü, günlük önerilen proteininizin yüzde 70'ine ve yaklaşık 9 gram arginin içerir. Protein ve arginin almanın tek yolu hayvansal kaynaklar değildir. Bir fincan kabak çekirdeği yaklaşık 7 gramdır. Kabak çekirdeği de demir ve çinko minerallerinin harika bir kaynağıdır. Bir fincan kavrulmuş soya fasulyesinde 4.6 gram arginin bulunur. Soya fasulyesi ayrıca potasyum ve magnezyum minerallerinin harika bir kaynağıdır. 130 gram fıstık, 4.6 gram arginin içerir, ancak kuruyemişlerin yağ oranı yüksek olduğu için 130 gram yemek sağlıksız olabilir. Bir hafta boyunca azar azar günlere bölerek alabilirsiniz. Yer fıstığı, protein içeriğine ek olarak, B-3 ve E vitaminleri, folat ve niasin için iyi bir kaynaktır. Spirulina, denizde yetişen bir mavi-yeşil alg türüdür. Genellikle toz olarak satın alınır ve smoothielere ekstra besin eklemek için kullanılır. Spirulina, yüksek miktarda kalsiyum, demir, potasyum ve niasin ile birlikte 4.6 gram arginin içerir. Bununla birlikte, smoothie tarifleri için bir yemek kaşığı spirulina kullanmanız daha olasıdır, bu da arginin sayısını 0.28 gram yapar. Protein kaynakları oldukları için süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinden de arginin alabilirsiniz. 220 ml süt yaklaşık 0.2 gram içerir. Nohut, özellikle et yemiyorsanız, protein ve lif almanın harika bir yoludur. Bir su bardağı pişmiş nohut, 1.3 gram arginin, 14.5 gram protein ve 12.5 gram diyet lifi içerir. Mercimek, başka bir sağlıklı bitki lif ve protein kaynağıdır. İçerisinde arginin bulunması şaşırtıcı değildir. 1 su bardağı mercimek günlük lif ihtiyacınızın yüzde 63’ünü karşılar. Şunlara da göz atın;