Argan Yağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Argan yağı nedir? Argan yağının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Argan yağı nasıl kullanılır? İşte, saç ve cilt sağlığına iyi geldiği bilinen argan yağının faydaları:

Argan ağacının çekirdeklerinden üretilen argan yağı, en çok kullanılan bitkisel yağlardan biridir. Fas mutfağında kahvaltılarda ekmek banarak tüketilen bu yağ, özellikle kozmetik sektöründe sık sık kullanılır. Çoğunlukla yağ asitlerinden oluşan argan yağının, saç ve cilt üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu bitkisel yağın faydalarını öğrenmek istiyorsanız, gelin argan yağına daha yakından bakalım.

Argan Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Argan yağındaki yağ asitlerinin çoğu oleik ve linoleik asitten gelir. Bu da onu iyi bir besin kaynağı yapar. 
  2. E vitamini kaynağı olarak da bilinir. Antioksidan özelliğindedir.
  3. Antioksidan ve antiinflamatuar etkisiyle, enfeksiyonların veya yaralanmaların neden olduğu iltihabın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
  4. Oksidatif stresi azaltabileceği düşünülmektedir. Ancak oksidatif stresi azaltmak için insanlarda tıbbi olarak nasıl kullanılabileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
  5. Omega 9 bakımından zengindir. Zeytinyağı ve avokado da bulunan oleik asit, argan yağında da vardır. Oleik asitin kalp koruyucu etkileri olduğu düşünülmektedir.
  6. 40 sağlıklı insanda kalp hastalığı riski üzerine yapılan bir çalışmada, 30 gün boyunca günde 15 gram argan yağı tüketenlerin “kötü” LDL ve trigliserit düzeylerinde sırasıyla %16 ve %20 azalma görüldü.
  7. Bazı araştırmalara göre argan yağının diyabeti önleme konusunda yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
  8. Argan yağı bazı kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini yavaşlatabilir.
  9. Cilt bakım ürünlerinde de kullanılan argan yağı, cilt yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
  10. Menopoz sonrası kadınlarda cilt elastikiyetini artırmak için kullanılan argan yağının etkili olduğu düşünülmektedir.
  11. İltihaplı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
  12. Argan yağı yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir.
  13. Argan yağı cilde ve saça uygulandığında nemlendirici etkisi yaratabilir.
  14. Argan yağı, ciltte oluşan çatlakların daha hızlı giderilmesine yardımcı olabilir.
  15. Henüz yeterince araştırma olmamasına rağmen, argan yağının akne tedavisinde de kullanılabileceği düşünülmektedir.



Argan Yağı Nasıl Kullanılır?

  1. Saç İçin: Argan yağını, saçınızın nemini artırmak, kabarıklığını azaltmak ve kırıklarını azaltmak için doğrudan nemli veya kuru saça uygulayabilirsiniz. Eğer ilk kez kullanacaksanız, önce saçınızın küçük bir alanında deneyin. Yağlı bir saç yapısına sahipseniz, yalnızca saç uçlarına uygulayın.
  2. Cilt İçin: Argan yağının cilt üzerindeki etkilerinden faydalanmak için, doğrudan cildinize uygulayabilir veya cilt kremlerine ilave ederek birlikte kullanabilirsiniz. Ancak alerjiniz olup olmadığını anlamak için, mutlaka küçük bir alanda uygulayarak cildinizin tepkisine bakın. Açık yaraların üzerine uygulamayın.
  3. Yemeklerde kullanımı: Argan yağını yemeklerde kullanacaksanız, %100 saf argan yağı aldığınızdan emin olun. Kozmetik amaçlarla satılan argan yağı, yememeniz gereken bileşenlerle karıştırılmış olabilir. Argan yağını sebzelerin üzerinde gezdirebilir veya ekmeğinizi bandırarak tüketebilirsiniz. Ancak, bu yağ kolayca yanabildiği için yüksek ısılı yemeklerde kullanımı uygun değildir. Ayrıca yemeklere ilave ederken ölçülü miktarda kullanmaya özen gösterin.

Argan Yağı Nerede Satılır?

Argan yağını aktarlardan, büyük marketlerden veya eczaneden temin edebilirsiniz. Bunun dışında online bitkisel ürün satan sitelerden temin etmek de mümkündür. Alacağınız argan yağının tamamen doğal olmasına özen gösterin.


Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişilerin, düzenli ilaç kullananların, alerjik bünyeye sahip olan kişilerin, hamilelerin ve emziren annelerin argan yağını tüketmeden ve kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kekik yağı ne işe yarar?
  2. Jojoba yağı neye iyi gelir?
  3. Hindistan cevizi yağı nasıl yapılır?
  4. Avokado yağının faydaları nelerdir?
  5. Badem yağı nasıl kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!