Arabica Çekirdeğinin Özellikleri Nelerdir?
Arabica kahve çekirdeği nedir? Arabica kahve hangi ülkenin? Arabica kahve acı mı? Arabica kahve çeşitleri nelerdir? İşte, tadıyla dünyanın en popüler kahvelerinden biri olan Arabica çekirdeğinin özellikleri:

Arabica, kökeni Güney Sudan ve Etiyopya'ya dayanan bir kahve türüdür. 'Dağ kahvesi' olarak da bilinen coffea Arabica, dünyadaki kahve tüketiminin neredeyse %70'ini oluşturur. Pürüzsüz aroması ve tadıyla, en sevilen kahve çeşitlerinden biridir. 

Arabica Kahve Çekirdeği Türleri Nelerdir?

Arabica bitkilerinden yapılan çok fazla kahve çekirdeği vardır. Yani yaklaşık yüz çeşit Arabica kahvesi var. Arabica çekirdeğinin en popüler çeşitleri şunlardır:

  1. Tipik Arabica: Arabica kahvesinin en önemli türlerinden biridir. Keşfedilen ilk Arabica türüdür. Hafif bir tada sahip olduğu için, diğer türlerle birleştirilir.
  2. Caturra Arabica: Asidik ve kritik aroması ve hafif gövdesi ile bilinir.
  3. Burbon: Karmaşık bir gövdeye sahiptir, çikolatalı ve meyveli tadıyla tanınır.
  4. Catimor: Robusta çekirdekleriyle içildiğinde sert bir tadı vardır.
  5. Konya: İki yanardağın yamaçlarında yetiştirilir. Bu yüzden dünyanın en pahalı çekirdeklerinden biridir. Hafif gövdesiyle meyveli bir tada sahiptir.
  6. Geşa: Tropikal meyvelerin tadını anımsatır, eşsiz bir aroması vardır.
  7. Pacamara: Dengeli bir asitlik içerir, çiçek tadına sahiptir.
  8. Villalobolar: Asitlidir. Tatlı bir tada sahiptir.

Arabica Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?

  1. Tadı: Arabica kahvesi, türüne göre yumuşak, tatlı, keskin ve baharatlı olarak değişebilir. Genelde pürüzsüz ve daha hafif bir tada sahiptir. Kahvenin her yudumunda karamel ve çikolata notaları hissettirir. Çiğ çekirdekler ise şeker ve yaban mersinine benzer.
  2. Şekli: Robusta çekirdeklerine göre daha büyüktür. Açık kahverengi renkte ve oval bir şekle sahiptir. Daha kırılgandır. Tamamen büyümeleri 6 yıl sürer. İklim koşullarına karşı da hassastır.
  3. Kafein içeriği: Arabica çekirdekleri, Robusta'ya kıyasla daha az kafein içerir. Bir fincan Arabica kahvesi, ortalama 200 mg kafein içerir.
  4. Asitlik içeriği: Çekirdeklerin asitlik içeriği, kavurma seviyesinden etkilenir. Genel olarak Arabica çekirdekleri, Robusta'ya kıyasla daha asidiktir. Çekirdeklere meyvemsi tadı veren, asitliğidir. 

Arabica Çekirdeklerinin Tarihi

Arabica çekirdekleri, ilk olarak Etiyopya'da ekilmiş ve hasat edilmiştir. 12. yüzyılda adını oradan alan Aşağı Arabica'yı gezdiler. Yemen'deki Arap işçiler, Arabica kahvesinin enerjilerini artırdığını öğrendi. Böylece içmeye başladılar. O zamanlardan beri Arabica çekirdekleri Afrika'dan tüm dünyaya yayılmıştır. Arabica kahvesi; Meksika, Kosta Rika, Kolombiya, Brezilya, Guetemala ve Hindistan'da üretilir.

Arabica çekirdekleri hem filtre kahve, hem espresso, hem de espresso bazlı kahvelerde kullanılır.

Arabica Kahvenin Faydaları Nelerdir?

  1. Metabolizmayı hızlandırır.
  2. Kilo vermeye yardımcı olabilir.
  3. Ağızdaki bakterilere karşı savaşır.
  4. Antioksidan içeriğiyle hücreleri korur.
  5. İştahı baskılar.
  6. Enerji verir, gün içinde daha zinde olmanızı sağlar.
  7. Glikozu düşürür, kan şekerini düzenler.

Arabica çekirdekleri faydalı olsa da, aşırı tüketimi sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açar. Bu yüzden günde 1-2 fincan tüketimi idealdir.


Şunlara da göz atın;

  1. Robusta kahve nedir?
  2. En iyi filtre kahve makineleri
  3. Hangi kahve ne zaman içilmeli?
  4. En çok kahve tüketen ülkeler
  5. Endonezya kahvesinin özellikleri

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif