Arabaşı Lezzetinin 8 Püf Noktasıyla Ustalara Taş Çıkartın
DUYGU KARAGÜL İçerik Editörü
0 Tarif       0 Takipçi
Arabaşı, özellikle İç Anadolu bölgesinde kış aylarında sıkça yapılan, tavuk suyuna çorba ile birlikte yenen geleneksel bir yemektir. Hem hamurunun hem de çorbasının özenle yapılması gerekir. İşte arabaşı yapmanın 8 püf noktası!
Arabaşı Lezzetinin 8 Püf Noktasıyla Ustalara Taş Çıkartın

Soğuk kış gecelerinde dost meclislerinin baş tacı olan Arabaşı, sadece bir yemek değil, adeta bir ritüeldir. Hamurunun kıvamı, çorbanın acısı, sunumun şıklığı... Hepsi bu lezzet şöleninin parçasıdır. Geleneksel lezzeti tam tutturmak için bilmeniz gereken 8 püf noktası bulunur. İşte arabaşı yapmanın püf noktaları!

arabaşı

Hamur İçin Un ve Su Oranı Çok Önemlidir

Hamurun kıvamı için genellikle 1 litre suya 1 su bardağı un oranı kullanılır. Bu oran, hamurun ne çok sert ne de çok yumuşak olması için idealdir. Topaklanmaması için unu soğuk suyla açmak gerekir.

Hamur Sürekli Karıştırılarak Pişirilmelidir

Topaklanmaması ve pürüzsüz bir kıvam alması için hamur, pişirme süresince sürekli karıştırılmalıdır. Kısık ateşte sabırla pişirmek gerekir.

Hamuru Pişirdikten Sonra Soğuk Ortama Alın

Pişen hamur, tepsiye döküldükten sonra hava almayan serin bir ortamda iyice soğutulmalıdır. Bu, hamurun kesilirken dağılmaması ve güzel bir dokuya sahip olması için gereklidir.

Tavuk Eti İyi Haşlanmalı

Çorbanın lezzeti için tavuk eti (tercihen köy tavuğu) uzun süre haşlanmalı, etler didiklenmeli, suyu süzülüp berraklaştırılmalıdır.

Çorbanın Baharat Dengesine Dikkat

Toz biber, karabiber ve özellikle acı biber çorbanın ruhudur. Ancak damak tadına göre ayarlanmalı. Arabaşı çorbası biraz acı olur ama fazla kaçarsa tadı bozulabilir.

Hamurla Çorba Sıcaklık Uyumuna Dikkat Edin

Hamur soğuk, çorba sıcak servis edilmelidir. Kontrast, Arabaşı'nın en ayırt edici özelliklerinden biridir. Bu yüzden çorba hemen servis öncesi ısıtılmalı.

Servis Şekli ve Sunum

Hamur, küçük kareler halinde kesilmeli ve yanında çorba ile sunulmalı. Hamur çorbaya batırılıp yenir, çiğnenmeden yutulması geleneksel şeklidir.

Toplu Yapımlarda Karıştırıcı Kullanmak İşinizi Kolaylaştırır

Eğer büyük bir gruba yapıyorsanız, hamur karıştırmak epey yorucu olabilir. Bu durumda mikser ya da özel hamur karıştırıcı kullanmak büyük kolaylık sağlar.

Şunlara da göz atın:

  1. Lokum Gibi Kıvam İçin Nevzine Tatlısı Yapmanın Pratik Yolları
  2. Kızarmış Tavuk Sevenlere Altın Değerinde 10 Tavsiye
  3. Yumurtalı Ekmek Yapmanın 10 Altın Kuralı
  4. Şekerpare Yapmanın 9 Püf Noktası
  5. Bulgur Nasıl Saklanır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Ganaj Nasıl Yapılır? Evde Pratik Ganaj Tarifi
Mayalı Poğaçanın Bayatlamaması İçin Ne Yapmalı?
Pilav Çok Yağlı Olursa Ne Yapılır?
Semizotu ile Yapılabilecek En Nefis 10 Şey
Salçalı Yemek Neden Bulanık Olur?
Pişirme Tekniği Tadı Nasıl Değiştirir?