Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Kırmızı renkli çiçekleriyle evinizi güzelleştirecek antoryum bakımı nasıl yapılır? Antoryum çiçeği kaç günde bir sulanır? İşte, bol çiçekli bir antoryum yetiştirmek için bilmeniz gereken bakım tüyoları:

Günümüzde bilinen 183 farklı çeşidi olan antoryum, kırmızı renkli çiçekleriyle bulunduğu ortama güzellik katar. Güneşi çok seven bu çiçek, karanlıkta kaldığında küserek solabilir. Uygun bakım şartları yerine getirilirse oldukça kolay bir şekilde yetiştirilir ve bolca çiçek verir. Ancak verim alabilmek için, çiçeği iki yılda bir dinlendirmek gerekir. 

Antoryum Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Havadar ve doğal besinlerle zenginleştirilmiş toprağı seven antoryum için, humuslu ve kompostlu bir toprak kullanmak gerekir. Bahçe toprağına ponza taşı, çürümüş gübre, ağaç kabukları, çürümüş dal parçaları eklenebilir. 2 ölçü bahçe toprağına 2 ölçü ponza taşı, 1 ölçü sığır gübresi, 1 ölçü kestane toprağı ve 1 ölçü çürümüş yaprak ekleyerek ideal bir karışım hazırlayabilirsiniz.

  1. Antoryum, boyutuna uygun bir saksıya yerleştirilmelidir. Kökleri çoğalmadığı sürece saksı değiştirmek gerekmez. Ancak 3 yılda bir kez Nisan ayında toprağı ve saksıyı değiştirmeniz gerekebilir.
  2. Güneşi görmeden çiçek açmayan antoryum, günde 4 saat güneş almalıdır. Ancak direkt güneş, yapraklarının solmasına yol açabileceği için, ince bir tülün ardından güneş ışığı alması daha doğru olur. Gece 20 derece, gündüz ise en fazla 28 derece olan ortamlarda büyümesi hızlı olur. Isı düşünce, gelişimi yavaşlar. 
  3. 32 derece üstü sıcaklıklar ve sıfırın altındaki soğuklar bitkinin ölmesine sebep olabilir. Kasım-Şubat ayları arasında antoryum çiçeği, güneşi doğrudan alabilir.
  4. Özellikle kış aylarında iç mekanda, korunaklı ve bol güneşli bir alanda konumlandırabilirsiniz. 
  5. Antoryum çiçeği, haftada 2 kez sulanır. Toprağın nemine bakılarak sulama sıklığına karar verebilirsiniz. Toprak nemliyse sulama işlemini bir sonraki güne bırakabilirsiniz.
  6. Antoryum çiçeğini sularken kireçsiz ve oda sıcaklığında dinlendirilmiş su ile sulama yapmanız gerekir.
  7. Antoryum çiçeğine ilk 2 yıl besin takviyesi yapmanız gerekmez. Ancak 3. yılın Mayıs ayında orkide besiniyle takviye vermeye başlayabilirsiniz.
  8. Antoryumu 2-3 yılda bir dinlendirmek daha verimli gelişmesini sağlar. Bunun için bulunduğu yerden daha serin bir otama alarak Kasım ayı boyunca dinlendirebilirsiniz. 

Antoryum Nasıl Çoğaltılır?

  1. Antoryum, kökten yavru veren bir bitkidir. Eğer kökten yavrular verdiyse, bunları 15 Haziran'da başlayıp yaz sonuna kadar ayırıp çoğaltabilirsiniz. Kökten çıkan yavruları, dikkatlice bitkiden ayırın. Yeni saksıya uygun toprak yerleştirin ve ortasını hafifçe açın. Filizlerinizi bu saksıya ektikten sonra üzerini çok bastırmadan kapatın ve ilk can suyunu verin. Kısa sürede köklenen filizler, 1 buçuk 2 ay içinde büyümeye başlayacaktır. 

Antoryum çiçeğinin havya yaydığı kokuda bir sorun yoktur ve zehirli değildir. Ancak özsuyu ile temas edilmesi halinde zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden küçük çocuklar ve evcil hayvanların olduğu evlerde, dikkatli bir yere konumlandırılmalı ve temas etmemeleri sağlanmalıdır. Bitkiyle çalışmalar yapılırken, eldiven takılması gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Sukulent nasıl çoğaltılır?
  2. Siklamen bakımı nasıl yapılır?
  3. Menekşe bakımı nasıl yapılır?
  4. Orkide bakımı nasıl yapılır?
  5. Barış çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı