Antioksidan Nedir, Faydaları Nelerdir?
Antioksidan nedir? Antioksidan türleri nelerdir? Antioksidanın faydaları nelerdir? İşte, sağlık açısından çok faydalı olan antioksidanlar hakkında bilinmesi gerekenler;

İnsan vücudunda zaman zaman serbest radikaller meydana gelir. Serbest radikaller belirli bir düzeyin üzerine çıktığında ise, hücrelere zarar vererek diyabet, kanser, Alzheimer, kalp hastalıkları gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Antioksidanlar ise, serbest radikalleri nötralize ederek etkisi hale getirir ve oksidatif stresi azaltır. Oksidatif stres, sigara ve alkol tüketimi, ağır metaller, çevre kirliliği, radyasyon ve enfeksiyonlara bağlı olarak artabilir. Uzun süren yüksek oksidatif stres, DNA'da hasara yol açabilir. Yetersiz miktarda alınan antioksidanlar, vücut dengesinin bozulmasına ve hastalıklara yatkın bir hale gelmeye sebep olabilir. Bu yüzden besinlerle alınan antioksidan alımına dikkat etmek gerekir.

Antioksidan Türleri Nelerdir?

Antioksidan, farklı alt türlere sahiptir. En temel sınıflandırma, suda çözünen ve yağda çözünenlerdir. Suda çözünen antioksidanlar hücre içi ve hücre dışı sıvılar içinde gelişirken, yağda çözünenler hücre zarının içerisinde etkilerini gösterir. Beslenmeyle birlikte alınan en önemli antioksidan türleri şunlardır;

  1. A vitamini
  2. C vitamini
  3. E vitamini
  4. Beta karoten
  5. Lutein
  6. Likopen
  7. Flavonoidler
  8. Selenyum
  9. Manganez
  10. Glutatyon
  11. Zeaksantin

Daha önce sizlere antioksidan içeren besinleri anlatmıştık. Yumurta, karaciğer, fındık, ceviz, çilek, portakal, limon, havuç, ıspanak, bezelye, mango, mısır, domates, karpuz, peynir, bitter çikolata, nar, yaban mersini, karnabahar, brokoli, mercimek ve patlıcan gibi besinler antioksidan bakımından zengindir. 

Antioksidanın Faydaları Nelerdir?

  1. Hücre ve DNA hasarını önleyerek kansere karşı koruma sağlayabilir.
  2. Göz sağlığını destekler.
  3. Katarakt hastalığına yakalanma riskini azaltabilir.
  4. Kalp ve damar sağlığının korunmasına ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  5. Beyin ve sinir hücrelerini koruyarak bilişsel fonksiyonları destekleyebilir.
  6. Bazı nörolojik hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir.

Antioksidan Takviyesi Kullanmalı Mıyız?

Antioksidan takviyelerinin kullanılmasıyla birlikte aşırı antioksidan alımı, tehlikeli bir durumdur. Çünkü antioksidanların fazla alınması, serbest radikallerin oluşumuna yol açarak oksidatif stresi artırabilir. Ayrıca vücutta toksisite ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. 

Önemli Not: Antioksidan takviyesi, yalnızca gerekli görüldüğü durumlarda doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Bilinçsizce kullanılan takviyeler, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Asidik ağırlıklı beslenme nedir?
  2. Krom içeren besinler nelerdir?
  3. Demir emilimi nasıl artırılır?
  4. Kan şekerini düşüren besinler
  5. Bağırsakları harekete geçiren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pastacılık Mutfak Terimleri: Pastacılıkta Kullanılan 35 Terim
Kürt böreği mi? Küt böreği mi?
Termal Suyun Cilde Faydaları Nelerdir?
6 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Öğün Atlamanın Yan Etkileri Nelerdir?
Somer Şef Dubai Çikolatasını Eleştirdi: Masterchef'te Asla Yapılmayacak