Antilop, Bovidae familyasında 100 kadar otobur memeli türüne verilen isimdir. Çift toynaklı ve geviş getiren bir tür olan antiloplar, uzun boynuzlara sahiptir. Antilop türlerinin çoğu Afrika'da olsa da, Asya ve Avrupa'nın birçok yerinde antiloplara rastlamak mümkündür. Çiru ve sayga antilobu Orta Asya'nın kuru ve soğuk bozkırlarında yaşar. Kara antiloplar ise Hindistan'ın ovalarında yaşamaktadır. Addaks sadece Sahra Çölü'nün kuzeyinde yaşayan bir türdür. Genellikle sıcak ülkelerde yaşayan antiloplar, çok hızlı koşar. Zarif ve süratli hayvanlardır. Savan ikliminde yaşar ve otçuldur.
Antilopların boynuzları genellikle yukarı ve geriye doğru kıvrıktır. Güçlü göz salgısı bezlerine sahip olan bu hayvanlar, genellikle sürü halinde yaşar. Ancak yalnız yaşayan türleri de mevcuttur. Su ihtiyaçlarını, yedikleri nemli bitkilerden elde ederler. Erkekleri boynuz tokuşturmayı sever.
Antilop, yenilebilen memeli hayvanlardan biridir. Ülkemizde tercih edilen bir et türü olmasa da, özellikle Afrika mutfağında yaygın bir şekilde tüketilir. Afrikalıların antilop etiyle yaptıkları en popüler yemek ise Biltong'dur. Bu yemek tuzlama yöntemiyle kurutulan antilop etinden oluşur. Çok düşük miktarda yağ, yüksek miktarda ise protein içerir. Bu yüzden özellikle yüksek güç gerektiren faaliyetlerden öncesi tüketilir. Ayrıca Afrikalılar bu yemeğin kişiye kuvvet ve cesaret verdiğine de inanmaktadır. Biltong yemeği yapımında en iyi olduğu düşünülen Botsvanalılardır. Botsvanalılar antilop etini kuruturken kullanılacak tuzun çok önemli olduğunu düşünmektedir. Bu özel tuz, Ngami Gölü'nden çıkarılır. Gölün etrafında dinlenen antilopların çevikliğinin, bu tuza sirayet ettiği inanılışı yaygındır. Bunun dışında antilop eti, soğan, havuç, kereviz gibi malzemelerle bir araya getirilerek yahni yapımında da kullanılır. Türkiye'de antilop olduğu düşünülse de, ormanlarda pek rastlanan bir hayvan türü değildir. Hem ülkemizde çok fazla antilop yaşamaması, hem de kasap, market gibi yerlerde antilop etinin satılmaması, Türkiye'de antilop eti tüketilmemesinin önemli nedenlerinden biridir. Şunlara da göz atın;Antilop Yenir Mi?
Türkiye'de Antilop Var Mı?