Antep fıstığı, sadece lezzetli ve yemesi eğlenceli değil, aynı zamanda süper sağlıklıdır. Antep fıstığı ağacının bu yenilebilir tohumları sağlıklı yağlar içerir ve iyi bir protein, lif ve antioksidan kaynağıdır. Dahası, birkaç temel besin içerirler ve kilo vermeye, kalp ve bağırsak sağlığına yardımcı olabilirler. Antep fıstığının tarihi eskilere dayanır. Günümüzde ise özellikle şerbetli tatlılarda, baklavalarda, dondurmalarda ve bir çok yemekte popüler olarak kullanılır.
Antep fıstığı çok besleyicidir ve 28 gramlık bir porsiyonda yaklaşık aşağıdaki değerleri içerir;
Kalori: 159
Karbonhidrat: 8 gram
Lif: 3 gram
Protein: 6 gram
Yağ: 13 gram (%90 doymamış yağlardır)
Potasyum: Referans Günlük Alımın (RDI) %6'sı
Fosfor: RDI'nin %11'i
B6 Vitamini: RDI'nin %28'i
Tiamin: RDI'nin %21'i
Bakır: RDI'nin %41'i
Manganez: RDI'nin %15'i
Özellikle antep fıstığı, etrafındaki en B6 vitamini açısından zengin besinlerden biridir. B6 Vitamini, kan şekeri regülasyonu ve kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu dahil olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonları için önemlidir. Antep fıstığı potasyum açısından da zengindir, 30 gram antep fıstığı büyük bir muzun yarısından daha fazla potasyum içerir.
Antioksidanlar sağlığınız için hayati öneme sahiptir. Hücre hasarını önlerler ve kanser gibi hastalık riskini azaltmada önemli bir rol oynarlar. Antep fıstığı, diğer birçok kuruyemiş ve tohumdan daha fazla antioksidan içerir. Aslında sadece ceviz ve pikan cevizlerden daha fazlasını içerir. Gözlerinizi mavi ışığın neden olduğu hasardan ve merkezi görüşünüzün bozulduğu veya kaybolduğu bir durum olan yaşa bağlı makula dejenerasyonundan korurlar. Ayrıca, antep fıstığında en bol bulunan iki antioksidan grubu olan polifenoller ve tokoferoller kanser ve kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Kuruyemiş yemenin sağlığa birçok faydası olsa da, genellikle kalorileri oldukça yüksektir. Neyse ki antep fıstığı en düşük kalorili kuruyemişler arasındadır. Ağırlıklarının yaklaşık %20'sini oluşturan protein ile antep fıstığı, protein içeriği söz konusu olduğunda yalnızca bademlerden sonra ikinci sıradadır. Ayrıca proteinin yapı taşları olan esansiyel amino asitlerin oranı diğer tüm kuru yemişlerden daha yüksektir. Bu amino asitler gerekli kabul edilir çünkü vücudunuz bunları üretemez, bu nedenle onları beslenmenizde almalısınız.
Enerji yoğun bir gıda olmasına rağmen, kuruyemişler kilo vermeye en uygun gıdalardan biridir. Antep fıstığının kilo üzerindeki etkilerini inceleyen az sayıda çalışma olsa da, mevcut olanlar umut vericidir. Antep fıstığı, her ikisi de tokluk hissini artıran ve daha az yemenize yardımcı olan lif ve protein bakımından zengindir.
Antep fıstığının kilo verme özelliklerine muhtemelen katkıda bulunan bir faktör, yağ içeriğinin tam olarak emilememesidir. Aslında, çalışmalar fındıklardan gelen yağların emilim bozukluğunu göstermiştir. Bunun nedeni, yağ içeriğinin bir kısmının hücre duvarlarında sıkışıp bağırsakta sindirilmesini engellemesidir. Dahası, kabuklu antep fıstığı dikkatli yemek için iyidir, çünkü fındıkları soymak zaman alır ve yeme hızını yavaşlatır. Artan kabuklar ayrıca size kaç tane yediğinize dair bir sonuç verecektir. Bir çalışma, kabuklu fıstık yiyenlerin, kabuklu fıstık yiyenlere göre %41 daha az kalori tükettiğini gösterdi.
Antep fıstığı lif bakımından yüksektir ve bir porsiyon 3 gram içerir. Lif, sindirim sisteminizde çoğunlukla sindirilmeden hareket eder ve bazı lif türleri, bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler tarafından prebiyotik görevi görerek sindirilir. Bağırsak bakterileri daha sonra lifi fermente eder ve onu sindirim bozuklukları, kanser ve kalp hastalığı geliştirme riskinin azalması dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları olabilecek kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür.
Antep fıstığı, kalp hastalığı riskinizi çeşitli şekillerde azaltabilir. Antep fıstığı, antioksidanlarda yüksek olmasının yanı sıra kan kolesterolünü düşürebilir ve kan basıncını iyileştirebilir, böylece kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Aslında, birkaç çalışma antep fıstığının kolesterol düşürücü etkilerini göstermiştir.
Antep fıstığı, kan damarı sağlığını geliştirmede önemli bir rol oynayabilir. Bunun nedeni, nitrik okside dönüştürüldüğünde kan damarlarınızı genişletmeye yardımcı olan L-arginin açısından zengin olmalarıdır.
Çoğu kuruyemişten daha yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olmasına rağmen, antep fıstığı düşük glisemik indekse sahiptir, yani kan şekerinde büyük artışlara neden olmazlar. Muhtemelen şaşırtıcı olmayan bir şekilde, araştırmalar antep fıstığı yemenin sağlıklı kan şekeri seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Antep fıstığı, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin olmasının yanı sıra, tümü kan şekeri kontrolü için faydalı olan antioksidanlar, karotenoidler ve fenolik bileşikler açısından da zengindir. Bu nedenle, diyetinize sadece antep fıstığı eklemek, uzun vadede kan şekeri seviyenizi yönetmenize yardımcı olabilir.
Antep fıstığı çeşitli şekillerde tüketilebilir. Bunlar, çeşitli tatlılara ve yemeklere güzel bir yeşil veya mor renk ekleyerek atıştırmalık, salata garnitürü veya pizza tepesi olarak veya hatta fırında pişirmeyi içerir.
Şunlara da göz atın;