Antalya'nın Yöresel Yemekleri
Türkiye'nin en kalabalık beşinci büyük şehri olan Antalya, Akdeniz Bölgesi'nde yer alır. Ülkemizin turizm cennetleri arasında yer alan Antalya, tarım alanında da oldukça gelişmiştir. Özellikle portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgiller bölgede üretimi yapılan en önemli besinler arasındadır. Bununla birlikte ananas, avokado gibi tropikal meyvelere de yer verilir. Antalya yöresinin meşhur yemeklerine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen kelle paça çorbası, grip ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırır. Aynı zamanda bağışıklığı da güçlendirir.
Antalya'nın meşhur yemekleri arasında yer alan arabaşı çorbası, tavuk eti ile hazırlanır.
Yörenin en bilindik çorbalarından biridir. Ana malzemeleri biber, domates ve ince bulgurdur.
Genellikle koyun eti ile testi içinde hazırlanan bu kebap, oldukça meşhurdur. İsteğe göre Akdeniz'in çeşitli balıkları ile birlikte de hazırlanabilir.
Akdeniz Bölgesi'nde sık sık tüketilen tekir, tarator sosu ile harmanlanır. Daha sonra tavada kızartılarak servise sunulur.
Yörenin en önemli lezzetlerinden biri de gökçesu pilavıdır. İçinde nohut, dereotu ve havuç gibi malzemeler kullanılır.
Ege ve Akdeniz'in yöresel yemekleri arasında yer alır. Sabah saatlerinde toplanan kabak çiçeği, klasik dolma tariflerinden sıkılanlar için ideal bir tarif.
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir.
Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür. Kahvaltı sofralarını güzelleştirecek ev yapımı portakal reçeli tarifi için tıklayın.
Yeni yıl ve bayramlarda servis edilen kabak tatlısı, Antalya'nın meşhur tatlılarındandır. Özellikle kalabalık sofralarda kaymak ve dondurma eşliğinde sunulur.
Alanya ile özdeşleşen balık mançuru, sarı kuyruk ile hazırlanır. Kızartma usulüyle pişirilir.
Erişte, kuşbaşı et, kabak, patates ve havuç ile hazırlanan yörük kebabı, bol malzemesi ve lezzetiyle son derece doyurucu bir yemektir.
Alanya'da sık sık tüketilen darı çorbası, yarma ve yoğurt karışımından oluşur. Özellikle kış aylarında tercih edilir. Hafifliği ile sindirimi kolaylaştırır.
İç harcı maydanoz ve lor peyniri ile doldurulan Alanya bohçası, ismini görünümünden almıştır. Bohça şeklini verdikten sonra, maydanoz sapları kullanılır.
Kıyma ve Frigya'nın dolmalık biberi ile hazırlanan bu yemek, yöre halkı tarafından çok sevilir. Biber dolması yapımında farklı renkteki biberler kullanılabilir.
Turizm cenneti olan Antalya'nın gezilecek birçok yeri vardır. Yolunuz düşerse Antalya'nın en meşhur gezi alanlarına uğramayı unutmayın.
Şunlara da göz atın;