Anne Sütü Laktoz İçerir Mi?
Anne sütünde laktoz var mı? Laktoz bebeğe zarar verir mi? Bebek sağlığı ve gelişimi için çok önemli olan anne sütü, bebeklerde şişkinliğe neden olabilir. Dyt. Şevval Şeditoğlu, anne sütünün içeriğini anlattı.

Anne sütü, bebekler için yaşamsal bir öneme sahiptir. Bebeğin ilk 6 aydaki tüm enerji, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, demir gibi besin ögeleri ihtiyacı anne sütü tarafından karşılanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı doğan her bebeğin doğumdan sonraki ilk bir saat içerisinde emzirilmesi ve ilk 6 ay sadece anne sütü alması gerektiğini belirtmektedir. İlk 6 ayın ardından anne sütüne ek olarak tamamlayıcı gıdalara başlanmalıdır. Ayrıca anne sütü çocuk 2 yaşına gelinceye kadar verilmelidir.

Anne sütü, bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesi, sindirim sisteminin kolaylaşması, hastalıklardan korunması, büyüme fonksiyonlarının gelişmesi için gereklidir.

Anne Sütünün İçeriği

Anne sütü, her annenin bebeği için özeldir. Bu sebeple anne sütünün içeriği, anneler arasında farklı olabileceği gibi, bebeğin gereksinimlerine, yaşına ve diğer özelliklerine göre de değişir. Anne sütünün içeriğinde; A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, D vitamini gibi vitaminler; potasyum, kalsiyum, sodyum gibi mineraller; protein, yağ ve karbonhidrat bulunur. Canlı antikor ve enzim de içeren anne sütü, bebeğin sindirim ve bağışıklık sistemini destekler.

Anne Sütü Laktoz İçerir Mi?

Laktoz; süt ve süt ürünlerinin içeriğinde bulunan bir karbonhidrat türüdür. Laktoz yalnızca inek ya da keçi sütünde bulunmamaktadır. Anne sütünün temel karbonhidrat türü de laktozdur. Yani anne sütü de laktoz içerir.

Laktoz Bebekler İçin Zararlı Mı?

Anne sütünün içeriğinde bulunan laktoz, kalsiyum emilimini kolaylaştırır ve bu sayede kemik gelişimini olumlu yönde etkiler. Ayrıca laktoz bağırsaklarda probiyotik olarak adlandırdığımız faydalı bakterilerin çoğalmasına, büyümesine katkıda bulunurken zararlı mikroorganizmaların üremesini engeller.

Sonuç olarak bebeğin bağırsak ve kemik gelişimi için laktoz önemli bir bileşendir. Ancak bazı durumlarda bebeğin laktoza alerjisi ya da intoleransı çıkabilir. Bu gibi durumlarda bebeğin beslenmesinden anne sütü de dahil laktoz içeren besinlerin tümü çıkarılmalıdır.

Bebeklerde Laktoz İntoleransı Belirtileri

  1. Karın ağrısı ve kramplar
  2. Şişkinlik
  3. Gaz
  4. İshal
  5. Mide bulantısı
  6. İştahsızlık

Bu belirtiler genellikle süt tüketiminin ardındaki 30-120 dakika içerisinde görülmeye başlanır. Ancak bu belirtilerin ortaya çıkması bebeğinizin kesinlikle laktoz intoleransına sahip olduğu anlamına gelmez. Belirtileri doktorunuz ve diyetisyeniniz ile de kontrol etmeli ve sonuca göre hareket etmelisiniz.

Laktozu Olan Bebekler Nasıl Beslenmeli?

Laktoz intoleransı olan bebekler için diyet uygulamalarında birçok seçenek bulunur. Laktozsuz mamalar ve laktozsuz ürünler ile bebeğin beslenmesi desteklenmelidir. Bu süreçte doktorunuz ve diyetisyeniniz ile görüşme halinde olmalı ve destek almalısınız. Başlangıçta market alışverişlerinde zorlanabilirsiniz ancak aldığınız destek ile bu süreç kolaylaşacaktır.

Yazar:

Dyt. Şevval Şeditoğlu

instagram.com/dytsevvalseditoglu

Şunlara da göz atın;

  1. Anne sütü nasıl saklanır?
  2. Anne sütünü artıran yiyecekler
  3. Bebekleri sütten kesme yöntemleri
  4. Anne sütü kalitesini artıran besinler
  5. Şekerli besinler anne sütünü artırır mı?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi