Anadolu'nun Farklı Yörelerinden 13 Nefis Mantı Türü
Yöresel mantılar nelerdir? İşte, Anadolu'nun en ücra köşelerinde bile rastlayabileceğiniz birbirinden lezzetli ve pratik 13 farklı mantı türü:

İncecik açılmış yufkanın, kıyma ve baharatlarla doldurulmasıyla hazırlanan mantı, Anadolu'nun en sevilen yemeklerinden biridir. Türk mutfağının vazgeçilmezi haline gelen mantı, Orta Asya ülkelerinde de büyük bir ilgi görür. Ana yemek olarak sunulan mantı, genellikle yoğurt ve salçalı sos eşliğinde sunulur. Ancak bazı yörelerde tavuk, peynir ve patatesle hazırlanan türleri de mevcuttur. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz Anadolu'nun en sevilen mantı türleri:

Hem ülkemizde, hem de dünyada büyük bir ilgi gören nefis mantı tariflerine göz atmayı unutmayın.


  1. Kayseri Mantısı


Mantı denildiğinde ilk aklımıza gelen, Kayseri mantısı elbet. İncecik açılmış hamurun kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan Kayseri mantısı, haşlama usulüyle pişirilir.


  1. Avunya Mantısı


Tavuk göğsü, nohut ve yufka ile hazırlanan avunya mantısı, Akçay ve Ayvalık'ta sık sık tüketilir. Tavuklu avunya mantısı, sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulur.


  1. İzmir Mantısı


Kıyma ve pirinçli iç harç ile hazırlanan İzmir mantısı, Ege Bölgesi'nin en sevilen lezzetlerindendir. Bu mantıyı, diğer türlerden ayıran en önemli özellik ise kızartma usulüyle pişirilmesidir.


  1. Hingel Mantı


Çerkez mantısı olarak da bilinen hingel mantı, Sivas mutfağı ile özdeşleşmiştir. İç harcında isteğe göre kıyma, et veya patates kullanılabilir. Salçalı sos eşliğinde servis edilir.


  1. Yanık Mantı


Büyük porsiyonlarda sunulan yanık mantı, kıymalı harç ile doldurulur. İsmini görünümünden alan bu mantı, fırında pişirildikten sonra servis edilir. Özellikle İç Anadolu'da tüketilen bir mantı çeşididir.


  1. Nevşehir Mantısı


Nevşehir mantısı da, kıymalı harç ile doldurulur ve fırında pişirilir. Ancak bohça yerine rulo şekli verilerek sunulur. Kalabalık sofralarda da servis edilen Nevşehir mantısı, pul biberli sos ile zenginleştirilir.


  1. Samsun Mantısı


Samsun mantısı, klasik mantı ile benzer şekilde hazırlanır. Kaynar suda haşlanan mantılar, servis tabağına alınır. Üzeri ise ceviz parçaları ile süslenir.


  1. Saçaklı Mantı


Balıkesir mutfağından yayılan saçaklı mantı, uzun ince şeritler halinde kesilen hamur ile hazırlanır. Üzerine ise didiklenmiş tavuk eti ilave edilir. İsteğe göre yoğurt ve sos da eklenebilir.


  1. Sinop Mantısı


Sinop mantısı da kıymalı harç ile doldurulan ve bohça şeklinde kapatılan bir mantı türüdür. Ancak klasik mantıya göre daha büyük boyutlarda sunulur. Ayrıca hazırlanan mantının üzerine mutlaka ceviz serpiştirilir.


  1. Tepsi Mantısı


Trakya mutfağıyla özdeşleşen tepsi mantısı, mantıların bitişik bir şekilde dizilmesiyle hazırlanır. Fırında pişirilen tepsi mantı, Balkan ülkelerinde de oldukça popülerdir. Bazı yörelerde 'sini mantı' ismiyle de bilinir.


  1. Peravu Mantı


Üçgen şeklinde kapatılan peravu mantı, peynirli harç ile doldurulur. Peravu mantı yapımında, etli sos hazırlanır. Mantılar servis tabağına alındıktan sonra, etli sos ile zenginleştirilir.


  1. Bolu Mantısı


Karadeniz mutfağında çok sevilen Bolu mantısı, klasik mantıya benzer şekilde hazırlanır. Ancak iç harcında kıyma yerine, dilimlenmiş mantar kullanılır.


  1. Adana Mantısı


Adana mantısı, gül şekli verildiği için 'gül mantısı' ismiyle de bilinir. İç harcı kıyma ile doldurulan hamurlar, kızgın yağda kızartılır. Gül mantısının üzeri ise salça ve nohutlu sos ile zenginleştirilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Değişik mantı tarifleri
  2. Mantının yanına ne gider?
  3. Yöresel köfte tarifleri
  4. 14 yöresel tarif
  5. Köfteli yemekler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı