Altın Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Evde kendi meyve ve sebzelerini yetiştirmek isteyenleri böyle alalım. Son yıllarda çok popüler olan altın çileği, bu kez kendi bahçenizde yetiştirebilirsiniz. İşte, evde altın çilek yetiştirme yöntemleri:

Bir güveyfeneri türü olan altın çilek, aynı zamanda inka eriği ismiyle de bilinir. Anavatanı Güney Amerika olan bu çilek, Hindistan, Endonezya, Afrika gibi birçok yerde yetiştiriliyor. Son yıllarda ülkemizde de popüler olan altın çileği, evlerde yetiştirmek mümkün. Çiğ olarak tüketilen bu besin, aynı zamanda pasta ve tatlı yapımında da tercih edilir. Marketlerde bulmak zor olduğundan, tohumunu veya fidanını temin ederek kendi bahçenizde yetiştirebilir ve tamamen organik bir şekilde kullanabilirsiniz.

Altın Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Evde altın çilek yetiştirmek için, bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına dikkat etmeniz gerekiyor. Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde verimli bir şekilde yetişen bu bitki, sıcak havaları çok seviyor. Bitkinin ekimi için en uygun zaman ise, Ekim ayı. Eğer ekim işlemini bahçeye yapacaksanız, ekimden önce toprağı havalandırmanız ve gübrelemeniz gerektiğini unutmayın. 

  1. Tohum ve fide: Altın çileği tohumdan veya fide şeklinde yetiştirebilirsiniz. Ancak tohumdan yetiştirmek daha zahmetlidir ve büyüyüp meyve vermesini beklemek biraz uzun sürebilir. Bu yüzden daha çabuk verim almak için, altın çilek fidesi almanız daha doğru olacaktır. 
  2. Toprak: Altın çilek için, organik maddeler bakımından zengin, torflu toprakları tercih etmeniz gerekiyor. Bahçeye ekecekseniz gübreleme yapabilir, saksıya ekecekseniz torflu toprakları seçebilirsiniz. 
  3. Saksı: Kullanacağınız saksının altında mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Bu sayede sulama işleminden sonra köklerinin zarar görmesini engelleyebilirsiniz. 
  4. Ekim: Ekim işlemi esnasında mutlaka eldiven kullanın ve dikkatli hareket edin. Fideyi, köklerini zedelemeden nazikçe kabından çıkarın. Saksının 3/4'ünü toprakla doldurun ve fideyi yerleştirin. Üzerini toprakla örtün. Bu aşamada çok fazla bastırmayın. Ekimden sonra ilk can suyunu vermeyi unutmayın. 
  5. Sulama: Nemli ortamlarda yetişen altın çilek, meyve verdikten sonra aşırı nemden uzak tutulmalıdır. Büyüme çağında hava sıcaklığına göre 2-3 günde bir, gelişme ve olgunluk dönemlerinde ise 5-7 günde bir sulamanız daha doğru olacaktır. Havanın sıcaklığına göre sulama sıklığınızı ayarlayabilirsiniz. Eğer sabah baktığınızda bitkinin yapraklarında donuk bir renk varsa, sulama zamanı gelmiş demektir. Yapraklar canlı gözüküyorsa, sulama işlemini bir gün erteleyebilirsiniz. Sulama işlemini, aynı günlerde ve aynı miktarda yapmaya da özen gösterin. 
  6. Ortam: Altın çilek, Akdeniz ikliminde yetişebilen bir bitkidir. Bu yüzden doğrudan güneş ışığı alabileceği bir yere konumlandırın. Aşırı soğuk ve rüzgardan koruyun. Özellikle kış aylarında etrafını korunaklı hale getirmeye dikkat edin. Aksi takdirde bitkiniz verimsiz bir hale gelir. 

Altın Çilek Tohumdan Nasıl Yetiştirilir?

Eğer altın çileği tohumdan yetiştirmek istiyorsanız, yapı marketlerden tohum alabilirsiniz. Eğer tohum bulamadıysanız, meyve olarak aldığınız altın çileğin kendi tohumlarını ayıklayın. Tohumları kağıt havlunun içine alın ve üzerine su sıkın. 1 gece nemli havluda bekletin. Ardından çimlenme kabına toprak doldurun ve tohumları aralıklı bir şekilde yerleştirin. Toprağı düzenli aralıklarla sulayın ve üzerini poşetle kapatın. Güneş gören bir alanda bekleterek çimlenmesini sağlayın. Çimlenen bitkiniz fideye dönüştüğünde, yukarı adımları uygulayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Ebegümeci nasıl yetiştirilir?
  2. Sarımsak nasıl yetiştirilir?
  3. Ceviz nasıl çimlendirilir?
  4. Zencefil nasıl yetiştirilir?
  5. Turp nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?