Alkali su, suyun alkali bir hale getirilmesiyle hazırlanır. Son yıllarda çok popüler olan alkali su, mineral bakımından zengindir. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller barındırır. Alkali suyu evde hazırlamak mümkündür.
Alkali Su Ne İşe Yarar?
- Mineral bakımından zengindir.
- Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını kolaylaştırır.
- Kan dolaşımındaki asidi azaltır.
- Vücudun besin maddelerini daha çabuk emmesine yardımcı olur.
- Vücudun toksinlerden temizlenmesine destek olur.
- Normal suya oranla daha fazla detoks etkisi gösterir.
- Vücudun su ihtiyacını karşılar.
Alkali Su Nasıl Yapılır?
Alkali su yapımına geçmeden önce, suyun pH seviyesini belirlemeniz gerekir. Saf su 6,5-8,5 pH değerine sahiptir. Suyun pH değeri 7'nin üzerindeyse alkali, 7'nin altındaysa asidiktir.
- Kabartma tozu: Kabartma tozu yüksek alkali içeriğe sahiptir. 250 gr. su için, 1/8 yemek kaşığı kabartma tozu yeterli olacaktır. Kabartma tozunu suyun içine dökerek karıştırın. Ancak sodyum diyeti yapıyorsanız, kabartma tozu yöntemini denemeyin.
- Limon: Limon, suyu sindirirken onun alkalik hale gelmesine yardımcı olur. 2 litrelik bir sürahiye su doldurun. Limonu 8 eşit parçaya bölün ancak suyunu sıkmayın. Limon dilimlerini suyun içerisine aktarın. Suyun üzerini kapatarak 8-12 saat boyunca oda sıcaklığında bekletin. Bekleme süresinin sonunda alkali su elde etmiş olursunuz.
- pH damlası: pH damlası, suyun alkaliğini artırır ve oldukça yoğundur. Suya kaç damla koymanız gerektiğini belirlemek için, damlanın üzerindeki talimatları izleyebilirsiniz.
- Su iyonizeri: Su iyonlaştırıcılar musluğa takılarak kullanılır. Su iyonizeri suyu alkali ve asidik olarak ayırır. Alkali su, üretilen suyun ortalama %70'ini oluşturur ve içilebilir. Asitli suyu ise vücuttaki bakterileri öldürmek için yıkama yöntemiyle kullanabilirsiniz.
- Ters osmoz su filtresi: Bu filtre, hiperfiltre olarak da bilinir ve suyu alkali bir hale getirir. Bu filtreler bazı mağazalardan ve online sitelerden temin edilebilir.
- Kalsiyum bikarbonat: 1,5 litre içme suyunun içerisine 1 çay kaşığı kalsiyum bikarbonat eklemek de suyun alkali hale gelmesine yardımcı olacaktır.
- Bu yöntemleri denedikten sonra suyun pH seviyesini tekrar ölçerek alkali oranını belirleyebilirsiniz.
Alkali Su Ne Kadar Tüketilmeli?
Alkali su günde 1 litre olacak şekilde tüketilebilir. Alkali suyun fazla tüketilmesi vücudun pH 'ını bozabilir. Bu da mide bulantısı, kusma, kas seğirmesi, el titremesi, el ve ayaklarda karıncalanma gibi yan etkilere yol açabilir. Eğer alkali suyu tükettikten sonra bu belirtiler görülüyorsa, alkali su tüketimi derhal bırakılmalı ve en yakın sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.
Alkali Suyu Kimler Tüketemez?
Alkali suyun sağlık açısından faydalarına ve zararlarına ilişkin çok fazla çalışma yoktur. Yetişkin ve sağlıklı kişilerde güvenilir olduğu düşünülmektedir. Ancak böbrek hastaları başta olmak üzere kronik hastaların alkali su tüketmeden önce mutlaka doktora danışması önerilir.
Çocukların, hamilelerin ve emziren annelerin alkali su tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Su içmek kilo aldırır mı?
- Limonlu suyun faydaları nelerdir?
- Sıcak suyun faydaları ve zararları
- Kekik suyu nasıl yapılır?
- Maydanoz suyu ne işe yarar?