Alabaş Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?
Alabaş nedir, neye iyi gelir? Alabaş nasıl yenir, hangi yemeklere eklenebilir? Alabaşın yaprakları yenir mi? İşte, pazar tezgahlarında sık sık rastladığımız alabaşı tüketme yöntemleri:

Alabaş, turpgiller familyasına ait bir sebzedir. Şalgam ve lahanaya benzeyen bu sebze, hem pembe, hem de açık yeşil olmak üzere 2 farklı türe sahiptir. Bazı yörelerde 'alabaş turbu, cehennem topuzu, yer lahanası' gibi isimlerle bilinir. Dört mevsimde kolaylıkla bulunabilen alabaş, ülkemizde en çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Ege'de ise İzmir ve çevresinde yetiştirildiği bilinmektedir. 

Alabaşın Faydaları Nelerdir?

  1. İçeriğinde bol miktarda potasyum barındırır. Bu sayede yüksek tansiyona iyi gelir.
  2. Güçlü antioksidan özelliklere sahiptir.
  3. Demir içeriği yüksek olduğu için, kansızlığı olan kişilere de önerilir.
  4. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  5. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunur.
  6. Yorgunluk, stres ve sinir durumlarında rahatlamanıza yardımcı olur.
  7. Düşük kalorisiyle diyet listelerine de eklenebilir.
  8. Böbrek sağlığını koruma da olumlu etkileri vardır.

Alabaş Nasıl Yenir?

  1. Alabaşın yumru kısımlarını turp gibi ince ince dilimleyerek salata yapımında kullanabilirsiniz.
  2. Yumru kısımlarını rendeleyerek hazırladığınız salataların içerisine ilave edebilirsiniz.
  3. Alabaşın yumru kısımlarını et yemeklerinin içerisine ilave edebilirsiniz.
  4. Dilerseniz, fırınlayarak veya haşlayarak da tüketebilirsiniz.
  5. Alabaşın yapraklarını ise hem sebze yemeklerinde, hem de salatalarda kullanabilirsiniz.
  6. Alabaşı, sıcak bir çorba yapımında da kullanabilirsiniz. Okurumuzdan gelen alabaş çorbası tarifinin yapım aşamalarına mutlaka göz atın.

Alabaşın Zararları Nelerdir?

Alabaşın bilinen ciddi bir zararı yok fakat vücudun iyot emilimini azalttığı biliniyor. Özellikle fazla tüketildiğinde başta iyot dengesinin bozulması olmak üzere, farklı sağlık problemlerine de yol açabiliyor. Bu yüzden haftada 1 veya 2 kez tüketmek yeterli olacaktır.


Önemli Not: Ciddi bir rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler, alabaş tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Kırmızı lahana nasıl yenir?
  2. Guava nasıl yenir?
  3. Yer elması nasıl yenir?
  4. Cennet hurması nasıl yenir?
  5. Mango nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!