Akciğerleri Temizleyen En Etkili 9 Besin!
Akciğerleri temizlemek için ne yapmak gerekir? Hangi besinler akciğerleri temizler? İşte, akciğerleri temizleyen mucizevi 9 besin ve kullanım yöntemleri

Akciğerler sigara ve tütün ürünleri kullanımı, hava kirliliği, egzoz dumanı ve daha birçok nedenden ötürü kötü etkileniyor. Akciğerlerin sürekli bu faktörlere maruz kalması ise hem ciddi hastalıklara, hem de rahat nefes alamamaya yol açıyor. Toksinler tarafından kirlenen akciğerler, solunum yollarının zayıflamasına yol açıyor. Beslenme düzenine bazı besinleri ekleyerek akciğerlerin temizlenmesi mümkün. Peki, hangi besinler akciğerleri temizliyor? İşte, akciğerleri temizleme de en etkili besinler:


  1. Zencefil

Listenin başında zencefil geliyor. Bitki çaylarının içerisinde sık sık kullanılan zencefil, iltihap karşıtı özellikleri ile ciğerlerdeki toksinlerin atılmasını kolaylaştıyor. Kış aylarında daha fazla tüketilen bu besin, toz olarak da kullanılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen zencefili hem bitki çaylarında, hem de yemeklerin içerisinde kullanabilirsiniz.


  1. Kekik

İçeriğinde bulunan eterli uçucu yağlar nedeniyle akciğerleri temizleyen diğer besin ise kekiktir. Özellikle göğüs tıkanıklığına karşı oldukça etkili olan kekik, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürüğe karşı iltihap gidericidir. Kekiğin faydaları yazımızdan kekik çayı yapımına ve kekiğin kullanım alanlarına göz atabilirsiniz.


  1. Sarımsak

Şifa kaynağı olarak bilinen sarımsak, doğal antibiyotik olarak da bilinir. Vücuda sağladığı faydaları saymakla bitmeyen sarımsak, boğaz enfeksiyonları, nefes darlığı, hırıltı ve öksürük gibi problemlere karşı da etkilidir. Sarımsağın faydalarından yararlanabilmek için çayını hazırlayarak içmek veya çiğ olarak tüketmek gerekiyor.


  1. Siyah Havuç

Görünümü çok hoş olmasa da siyah havucun da akciğerleri temizleme konusunda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle balgam söktürücü ve öksürük giderici olarak kullanılan siyah havuç, akciğer kanserine karşı da vücudu korur.


  1. Okaliptüs Yağı

Uçucu yağlar grubuna giren okaliptüs yağı, akciğer enfeksiyonlarına karşı olumlu etkiler bırakıyor. Hırıltıya karşı da iyi gelen okaliptüsü, çay olarak satın alabilirsiniz. Eğer çayını bulamıyorsanız, kaynar suyun içerisine 8-10 damla okaliptüs yağı damlatın. Kaynar sudan yükselen buhara başınızı tutarak daha rahat nefes alabilirsiniz.


  1. Kereviz

Kanserojen maddelere karşı oldukça etkili olan kereviz, ciğerlerin temizlenmesine yardımcı oluyor. Özellikle haşlama olarak tüketildiğinde akciğerde oluşabilecek hastalıklara yakalanma riskini düşürüyor.


  1. Üzüm Çekirdeği

Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak dışarı atılmasını sağlayan üzüm çekirdeği, kanser karşıtı bir besindir. Akciğerlerin temizlenmesinde etkili rol oynayan üzüm çekirdeğini çiğ bir şekilde tüketebilirsiniz.


  1. Keçiboynuzu

Genellikle pekmez yapımında kullanılan keçiboynuzu, detoks besinlerinden biridir. Vücudu toksinlerden arındırmasıyla bilinen bu besin, akciğerler için de son derece etkilidir. Çiğ bir şekilde tüketilebilir.


  1. Su

Akciğerlerin ve diğer organların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan su, temel ihtiyaçlarımızın başında gelir. Ciğerlerdeki toksinlerin atılmasını sağlayan su, gün içinde 2-2.5 litre tüketilmelidir.


Akciğerlerin Temizlenmesi İçin Yapılması Gerekenler

  1. Akciğerlerin temizlenmesi için yapılması gereken ilk maddeyi aslında hepimiz biliyoruz. Fakat hatırlatmakta fayda var sigara ve tütün ürünleri kullanmamak akciğerlerin sağlıklı kalması için oldukça önemli.
  2. Bununla birlikte sigara kullanan kişilerin mutlaka beslenme programında bazı değişiklikler yapması gerekiyor. Aynı şekilde sürekli kirli hava, egzoz dumanı ve fabrika dumanına maruz kalan kişilerin de bir doktorla görüşmesi öneriliyor.
  3. Yoğun hava kirliliği ve sigara dumanına maruz kaldığınız günlerde 2 gün boyunca su tüketmeye özen gösterin.
  4. Sabahları aç karna ılık suyun içine birkaç damla limon ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu karışımı her sabah içmeye özen gösterin.
  5. Uyumadan önce yukarıda verdiğimiz bitki çaylarından bir fincan içmeye özen gösterin. Bu sayede ciğerleriniz temizlenmeye başlayacaktır.
  6. Sarımsak ve soğanın çiğ tüketilmesi, ciğerler üzerinde olumlu bir etki bırakmaktadır. Fakat kokusundan çekiniyorsanız, bunu akşam yemeğine de saklayabilirsiniz.
  7. Yeşil yapraklı sebzeler, greyfurt, portakal, ananas ve havuç gibi C vitamini bakımından zengin olan besinleri bol bol tüketin.
  8. Gün içinde hafif tempolu egzersizler yapın. Bu egzersizler özellikle nefes alışverişinizi rahatlatacaktır.

Önemli Not: Yukarıda verilen besinlere karşı alerjiye olanlar, hamilelik ve emzirme döneminde olanlar, kronik rahatsızlığı olanlar bu besinleri tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Kolesterol nedir, çeşitleri nelerdir?
  2. Kan grubuna göre beslenme nedir?
  3. Kabızlığı önleyen besinler nelerdir?
  4. Kalp sağlığını koruyan besinler
  5. Kakao yağının kullanımı ve faydaları
  6. Vegan beslenme nedir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!