Akciğerleri Güçlendiren 20 Farklı Besin
Akciğerler vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Akciğer sağlığı güçlendirmek için hangi besinleri tüketmeliyiz? İşte akciğerleri güçlendiren 20 farklı besin:

Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak, elinizden gelenin en iyisini hissetmek için çok önemlidir. Yine de, sigara dumanına ve çevresel toksinlere maruz kalmanın yanı sıra beslenmenize de aldığınız besinlerde akciğer sağlığınıza etki edebilir. Ayrıca astım, KOAH ve pulmoner fibroz gibi yaygın durumlar yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Bununla birlikte, araştırmalar, besin açısından zengin bir diyetin uygulanması da dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerinin akciğerlerinizi korumaya ve hatta akciğer hasarını ve hastalık semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Dahası, belirli besinlerin ve gıdaların özellikle akciğer fonksiyonu için faydalı olduğu tespit edilmiştir. İşte akciğer fonksiyonunu artırmaya yardımcı olabilecek 20 yiyecek.


  1. Pancar ve Pancar Yeşillikleri

Pancar bitkisinin canlı renklere sahip kökü ve yeşillikleri, akciğer fonksiyonunu optimize eden bileşikler içerir. Pancar ve pancar yeşillikleri, akciğer fonksiyonuna fayda sağladığı gösterilen nitratlar açısından zengindir. Nitratlar kan damarlarını gevşetmeye, kan basıncını düşürmeye ve oksijen alımını optimize etmeye yardımcı olur. Pancar takviyelerinin, akciğerlerde yüksek tansiyona neden olan bir hastalık olan KOAH ve pulmoner hipertansiyon dahil olmak üzere akciğer rahatsızlığı olan kişilerde fiziksel performansı ve akciğer fonksiyonunu iyileştirdiği gösterilmiştir. Ek olarak, pancar yeşillikleri, tümü akciğer sağlığı için gerekli olan magnezyum, potasyum, C vitamini ve karotenoid antioksidanlarla doludur.

  1. Biber

Biber, vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi gören suda çözünür bir besin olan C vitamininin en zengin kaynakları arasındadır. Yeterli miktarda C vitamini almak özellikle sigara içenler için önemlidir. Aslında, sigara dumanının vücudunuzun antioksidan depoları üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, sigara içen kişilerin günde fazladan 35 mg C vitamini tüketmeleri önerilir. Bununla birlikte, birçok çalışma, sigara içenlerin daha yüksek dozlarda C vitamininden fayda görebileceğini ve yüksek C vitamini alımı olan sigara içenlerin, C vitamini alımı düşük olanlardan daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduğunu göstermektedir. Sadece bir orta boy (119 gram) tatlı kırmızı biber tüketmek, önerilen C vitamini alımının %169'unu sağlar.

  1. Elma

Araştırmalar, düzenli olarak elma yemenin akciğer fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, araştırmalar, elma alımının, sigarayı bırakmış kişilerde akciğer fonksiyonlarında daha yavaş bir düşüş ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Ek olarak, haftada beş veya daha fazla elma tüketmek, daha fazla akciğer fonksiyonu ve daha düşük KOAH geliştirme riski ile ilişkilidir. Elma alımı ayrıca daha düşük astım ve akciğer kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni elmadaki flavonoidler ve C vitamini de dahil olmak üzere yüksek antioksidan konsantrasyonu olabilir.

  1. Balkabağı

Balkabaklarının parlak renkli eti, çeşitli akciğer sağlığını destekleyen bitki bileşikleri içerir. Beta karoten, lutein ve zeaksantin de dahil olmak üzere karotenoidler açısından özellikle zengindirler ve bunların tümü güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Araştırmalar, daha yüksek kan karotenoid seviyelerine sahip olmanın hem yaşlı hem de genç popülasyonlarda daha iyi akciğer fonksiyonu ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Sigara içen kişiler, kabak gibi karotenoid bakımından zengin yiyecekleri tüketmekten önemli ölçüde yararlanabilir.

  1. Zerdeçal

Zerdeçal, güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri nedeniyle genellikle genel sağlığı geliştirmek için kullanılır. Zerdeçalın ana aktif bileşeni olan kurkumin, akciğer fonksiyonunu desteklemek için özellikle faydalı olabilir. Aslında, sigara içenlerde yüksek kurkumin alımı, kurkumin tüketmeyen sigara içenlere kıyasla %9,2 daha fazla akciğer fonksiyonu ile ilişkilendirilmiştir.

  1. Domates

Domates ve domates ürünleri, gelişmiş akciğer sağlığı ile ilişkilendirilen bir karotenoid antioksidan olan likopenin en zengin diyet kaynakları arasındadır. Domates ürünleri tüketmenin astımlı kişilerde hava yolu iltihabını azalttığı ve KOAH'lı kişilerde akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

  1. Yaban Mersini

Yaban mersini besinlerle yüklüdür ve tüketimi, akciğer fonksiyonunun korunması ve muhafaza edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir. Yaban mersini, malvidin, siyanidin, peonidin, delphinidin ve petunidin dahil olmak üzere zengin bir antosiyanin kaynağıdır. Antosiyaninler, akciğer dokusunu oksidatif hasardan koruduğu gösterilen güçlü pigmentlerdir.

  1. Yeşil Çay

Yeşil çay, sağlık üzerinde etkileyici etkileri olan bir içecektir. Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve fibrozu veya dokularda skar oluşumunu engellediği gösterilmiştir.

  1. Kırmızı Lahana

Kırmızı lahana, uygun fiyatlı ve zengin bir antosiyanin kaynağıdır. Bu bitki pigmentleri kırmızı lahanaya canlı rengini verir. Antosiyanin alımı, akciğer fonksiyonunda azalma ile bağlantılıdır. Dahası, lahana lifle doludur. Araştırmalar, daha fazla lif tüketen kişilerin, düşük miktarda lif tüketenlere göre daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduğunu gösteriyor.

  1. Edamame

Edamame fasulyesi, izoflavon adı verilen bileşikler içerir. İzoflavonlar açısından zengin diyetler, KOAH dahil olmak üzere çok sayıda hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. KOAH hastası kişilerle yapılan çalışma sonucunda edamame içerisinde bulunan izoflavon alımı ile daha iyi akciğer fonksiyonu ve azaltılmış nefes darlığı ile önemli ölçüde ilişkiliydi.

  1. Zeytinyağı

Zeytinyağı tüketmek astım gibi solunum rahatsızlıklarına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Zeytinyağı, güçlü sağlık yararlarından sorumlu olan polifenoller ve E vitamini de dahil olmak üzere yoğun bir anti-inflamatuar antioksidan kaynağıdır. Dahası, zeytinyağı açısından zengin olan Akdeniz diyetinin, sigara içenlerin yanı sıra KOAH ve astımı olan kişilerde akciğer fonksiyonlarına fayda sağladığı gösterilmiştir.

  1. İstiridye

İstiridye çinko, selenyum, B vitaminleri ve bakır dahil olmak üzere akciğer sağlığı için gerekli olan besinlerle yüklüdür. Araştırmalar, kanında selenyum ve bakır seviyeleri daha yüksek olan kişilerin, bu besin maddelerinin daha düşük seviyelerine sahip olanlara kıyasla daha fazla akciğer fonksiyonuna sahip olduğunu gösteriyor. Ek olarak, istiridyeler, özellikle sigara içen insanlar için önemli olan besinler olan mükemmel bir B vitamini ve çinko kaynağıdır.

  1. Yoğurt

Yoğurt, kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum açısından zengindir. Araştırmaya göre, bu besinler akciğer fonksiyonunu artırmaya ve KOAH riskine karşı korunmaya yardımcı olabilir. Japon yetişkinlerde yapılan bir araştırma, daha yüksek kalsiyum, fosfor, potasyum ve selenyum alımının artmış akciğer fonksiyon belirteçleri ile ilişkili olduğunu ve en yüksek kalsiyum alımına sahip olanların KOAH riskinin %35 oranında azaldığını buldu.

  1. Brezilya Cevizi

Brezilya cevizi, yiyebileceğiniz en zengin selenyum kaynakları arasındadır. Konsantrasyonlar yetiştirme koşullarına bağlı olarak önemli ölçüde değişse de, tek bir Brezilya cevizi bu önemli besin için önerilen alımın %150'sinden fazlasını içerebilir. Araştırmalar, yüksek selenyum alımının akciğer kanserine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini, astımlı kişilerde solunum fonksiyonunu iyileştirebileceğini ve akciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek antioksidan savunmaları ve bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebileceğini gösteriyor.

  1. Kahve

Kahve, akciğer sağlığı için faydalı olabilecek kafein ve antioksidanlarla doludur. Araştırmalar, kahve alımının akciğer fonksiyonunu iyileştirmeye ve solunum yolu hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Örneğin, kafein bir vazodilatör görevi görür, yani kan damarlarının açılmasına yardımcı olur ve en azından kısa vadede astımlı kişilerde semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir.

  1. Pazı

Pazı, magnezyum oranı yüksek koyu yapraklı bir yeşildir. Magnezyum, iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olur ve akciğerlerinizdeki küçük hava yolları olan bronşiyollerin rahat kalmasına yardımcı olarak hava yolu kısıtlamasını önler. Ek olarak, birçok çalışma, pazı gibi yapraklı yeşil sebzelerin daha fazla alımını akciğer kanseri ve KOAH riskinin azalmasıyla ilişkilendirmiştir.

  1. Arpa

Arpa, lif oranı yüksek, besleyici bir tam tahıldır. Tam tahıllar açısından zengin yüksek lifli diyetlerin akciğer fonksiyonu üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu ve akciğerle ilgili hastalıklardan ölüm riskini azaltabileceği gösterilmiştir.

  1. Ançuez

Ançuez, hamsi, anti-inflamatuar omega-3 yağlarının yanı sıra selenyum, kalsiyum ve demir gibi akciğer sağlığını destekleyen diğer besinlerle dolu küçük balıklardır.Omega-3 açısından zengin balıklar yemek, KOAH gibi inflamatuar akciğer hastalıkları olan kişiler için özellikle faydalı olabilir. 2020'de yapılan bir araştırma, daha yüksek omega-3 yağ alımının, KOAH semptomlarının azalması ve akciğer fonksiyonunun iyileşmesi ile ilişkili olduğunu buldu. Dahası, omega-3 açısından zengin bir beslenme düzenine sahip olmak astımlı kişilerde semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

  1. Mercimek

Mercimek, magnezyum, demir, bakır ve potasyum dahil olmak üzere akciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olan birçok besin maddesi bakımından yüksektir. Akciğer sağlığını geliştirmekle ilişkilendirilen Akdeniz diyeti, mercimek gibi baklagillerde yüksektir.

  1. Kakao

Bitter çikolata gibi kakao ve kakao ürünleri flavonoid antioksidanlarda yüksektir ve akciğerlerdeki hava yollarını gevşetmeye yardımcı olan teobromin adı verilen bir bileşik içerir. Kakao alımı, daha düşük alerjik solunum semptomları riski ile ilişkilendirilmiştir ve akciğer kanserine karşı korunmaya yardımcı olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Akciğerleri temizleyen besinler
  2. Akciğer detoksu
  3. Beyin sağlığını güçlendiren besinler nelerdir?
  4. Kemikleri güçlendiren besinler nelerdir?
  5. Böbrek hastalarının uzak durması gereken besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video