Akasya Çiçeği Yenir Mi?
Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen akasya çiçeği yenir mi? Akasya çiçeğinden reçel nasıl yapılır? İşte, akasya çiçeği hakkında merak edilenler:

Akasya, baklagiller familyasına ait bir bitkidir. Dikenli ağaçlarda yetişen bu bitki, başta Avustralya olmak üzere sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilir. Akasya çiçeğinin 600 farklı türü vardır. Genellikle beyaz, sarı ve kırmızı renkli olan bu bitki, başağa benzetilir. Bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen akasya çiçeği, ülkemizin kıyı şeritlerinde yetiştirilir. Akasya çiçekleri Mayıs ayında açmaya başlar ve 14 gün içinde hasat edilir. Yalancı akasya olarak bilinen bitkinin nektarı, bal yapımında kullanılır.

Akasya Çiçeği Yenir Mi?

Akasya çiçeği, ağaçtan toplandığı gibi tüketilmez. Ancak toplanıp işlenen çiçekler, akasya balı olarak satışa sunulur. Ayrıca akasya bitkisinin çiçekleri ve yaprakları kurutulup kaynatıldığında çay olarak tüketilir. Akasya çiçekleri kaynatılıp soğutulduktan sonra, cilt temizliğinde de kullanılır. 

Akasya çiçeğinin en yaygın kullanımı ise, reçel yapımıdır. Toplanıp temizlenen çiçekler, tencerede kaynatılarak akasya reçeli yapılır ve kahvaltı sofralarında tüketilir. Daha önce belirttiğimiz gibi, çiçeklerin taze taze toplanıp işlenmeden tüketilmesi sakıncalıdır. Özellikle üzerinde böcek veya zirai ilaçlar bulunabileceği için, kesinlikle temizlenmeden kullanılmamalıdır. 

Akasya Reçeli Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 1 küçük tepsi temizlenmiş akasya çiçeği
  2. 5 su bardağı toz şeker
  3. 4 su bardağı su
  4. 1 adet limonun suyu
  5. 4 adet rendelenmiş limon kabuğu

Yapılışı: Öncelikle akasya çiçeklerini bol suyun altında durulayın ve suyun içinde 1 saat bekletin. Ardından tekrar sudan geçirin ve kuruması için kevgire alın. Bu esnada limon kabuklarını rendeleyin. Rendelediğiniz kabukları az miktarda toz şekerle karıştırın ve bir kavanoza aktarın. Kalan limon kabuklarını portakal soyar gibi kesin ve suyun içinde 20 dakika haşlayın. Tencerenin içine toz şeker ve suyu alın. Kaynayana kadar karıştırın. Limon kabuklarını kürdana batırarak tencerenin içine atın. Ardından akasya çiçeklerini ilave ederek 20-25 dakika kaynatın. Daha sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve kıvam almasını sağlayın. Kaynattığınız reçeli bir tepsiye dökün ve üzerini ince bir tülbentle örtün. 3-4 gün boyunca gündüz saatlerinde güneşte bekletin. Reçel, bu sayede koyulaşacaktır. Reçelin kıvamı tuttuğunda kürdanlara batırılmış limon kabuklarını çıkarın ve reçeli kavanozlara aktararak serin ve kuru bir yerde muhafaza saklayın.

Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, akasya çiçeğini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Akasya balının faydaları nelerdir?
  2. Çilek yaprakları yenir mi?
  3. Ateş dikeni meyvesi yenir mi?
  4. Çiğ karahindiba yenir mi?
  5. Meşe balı nasıl tüketilir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede
Boğaz’da lezzet durakları
Teleme Peyniri Nedir, Nasıl Yapılır?
Defne Yaprağı Yenir Mi?