Tahta kaşıklar her mutfak için kullanışlı ve güzel aletlerdir. Kullandıktan hemen sonra dikkatlice temizlemeniz, bakteri birikmesini önlemeye yardımcı olacaktır. İster her gün kullanıyor olun, ister bir yerde paketlenmiş eski bir kaşık bulmuş olun, ahşap kaplarınızın temiz ve lekesiz olmasını sağlamak için çeşitli ev ilaçları vardır. Ahşap eşyalarınızı şartlandırmak ve bakımını yapmak, onları yıllarca hatta on yıllarca temiz, sterilize edilmiş ve güzel tutacaktır.
Kullanımdan Sonra Tahta Kaşıkların Temizlenmesi
- Kullanımdan hemen sonra durulayın. Tahta kaşık kullandıktan sonra önce ılık su altında durulayın. Bulaşık suyuna batırmayın, çünkü bulaşık suyu ahşap tarafından emilebilecek bakterileri barındırabilir. Islatma ayrıca ahşap mutfak gereçlerinin çatlamasına veya çatlamasına neden olabilir.
- Gereçleri elle yıkayın. Günlük yıkama için yumuşak bir bulaşık deterjanı ve ılık su kullanın. Parmaklarınızla, bir süngerle veya başka bir bulaşık temizleme beziyle ovun. Hızlı kuruma hasara neden olabileceğinden ve bulaşık deterjanı ahşap yüzeyleri eskitebileceğinden, asla ahşap eşyaları bulaşık makinesinde yıkamayın.
- Durulayın ve havluyla kurulayın. Herhangi bir köpüğü iyice durulayın. Tahta kaşığı hemen kurulamak için temiz bir havlu kullanın, ardından saklamadan önce dışarıda bırakın. Kalan nem eğilmeye veya çatlamaya neden olabileceğinden, ahşap kapların tek başına kurumasına izin vermeyin.
Kokuları Dezenfekte Etmek ve Gidermek İçin Ev İlaçlarını Kullanmak
- Çamaşır suyu ve diğer cilt tahriş edici maddelerle temizlemeden önce eldiven giyin. Paketlenmiş halde bulduğunuz eski bir tahta kaşığı kurtarmaya çalışıyorsanız, çok hafif bir çamaşır suyu solüsyonu kullanmak etkili bir dezenfektan olabilir. Bununla birlikte, çamaşır suyu ve diğer olası cilt tahriş edici maddelerle temizlemeden önce bir çift lastik eldiven giymelisiniz.
- Kabartma tozu ve limon suyu kullanarak yemek lekelerinden kurtulun. Kaşığın üzerine az miktarda kabartma tozu dökün. Büyüklüğüne bağlı olarak bir çay kaşığı kadar üzerini örtmelidir. Kabartma tozu ile bir macun yapmak için kaşığı yüzeyinde kaplayacak kadar limon suyu sıkın. Ahşabın içinden geçmek için bir bez veya parmaklarınızı kullanın ve damar yönünde çalışmayı deneyin.
- Kokuları gidermek için tahta kaşıkları sirkeye batırın. Seyreltilmiş bir çözelti oluşturmak için eşit miktarda sıcak su ve sirkeyi kaşığa uyacak bir leğende veya kasede karıştırın. Kaşığı solüsyona yerleştirin ve yarım saat kadar bekletin. Sıcak suyla iyice durulayın ve hemen havluyla kurulayın.
- Hafif bir çamaşır suyu çözeltisine batırın. Lavabo, büyük kase veya bulaşık tavası gibi bir küvete az miktarda çamaşır suyu koyun. Kalanı sıcak suyla doldurun. Bir ölçü ağartıcıya 20 ölçü su oranı kullanın. Gereçleri solüsyona yerleştirin ve birkaç dakika bekletin.
Ahşap Gereçlerin Koşullandırılması ve Bakımı
- Kaşığınızı aşınma, leke veya yağ belirtileri açısından periyodik olarak kontrol edin. Tahta eşyalarınızı eğilme, çatlama veya ayrılma belirtileri açısından inceleyin. Tanelerin zamanla ıslandıkça şişmesinden kaynaklanan herhangi bir bulanıklık olup olmadığını kontrol edin. Zerdeçalla pişirmenin bıraktığı lekeler gibi herhangi bir renk bozulmasına dikkat edin.
- Yüzeyleri düzleştirmek için çelik yünü veya zımpara kağıdı kullanın. Bulanık geliyorsa, bunun nedeni muhtemelen ahşabın damarının ıslanma nedeniyle kabarmış olmasıdır. Biraz bulanıksa, aleti nazikçe düzeltmek için ince taneli bir zımpara kağıdı alın. Daha pürüzlü yamalar için, daha kaba taneli bir zımpara kağıdı ile başlamalı ve daha ince bir tane ile bitirmelisiniz.
- Canlılığını yenilemek ve korumak için tahta kaşıkları periyodik olarak yağlayın. Bir tahta kaşığı çeşitli seçeneklerden birini kullanarak şartlandırmak ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır. Yağı alete uygulamak için bir kağıt havlu veya küçük bir parça temiz bez kullanabilirsiniz. Yaklaşık 20 dakika bekletin, ardından temiz, yağsız bir bezle iyice silin.
Şunlara da göz atın;
- Tahta kaşıklar nasıl temizlenir?
- Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
- Kararan çaal nasıl temizlenir?
- Fırın nasıl temizlenir?