Ağızda Dağılan Kurabiye Yapmanın Püf Noktaları
Kurabiye nasıl yapılır? İyi bir kurabiye yapmanın püf noktaları nelerdir? Kurabiye hamuru neden dağılır? İşte, nefis bir kurabiye yapmak için bilinmesi gereken 11 püf noktası:

Mis gibi kokusuyla evinize dolacak nefis kurabiyelere kim hayır diyebilir ki? Kimi elmalı kurabiye sever, kimi nişastalı kurabiye.. Ancak kim neyi severse sevsin, kurabiye pişirirken bilinmesi gereken bazı püf noktaları var. Çay saatlerinin en lezzetli eşlikçileri arasında yer alan kurabiyeleri, ağızda dağılan kıyır kıyır bir kıvamda yapmak artık çok kolay. Bu püf noktalarını öğrendikten sonra, nefis kurabiyeler hazırlayacağınızdan eminiz. O yüzden, şimdiden koyun çayın suyunu. Kurabiye pişirmenin püf noktaları nelerdir diye merak edenler için, mutlaka bilinmesi gereken 11 püf noktası:


  1. Tereyağı Mı Margarin Mi?

Ağızda dağılan kurabiyeler yapmak için margarin mi yoksa tereyağı mı kullanmak gerekiyor? Elbette margarinle kurabiyeler yapabilirsiniz, ancak nefis bir kurabiye için mutlaka tereyağı kullanmanızı öneriyoruz. Tereyağının içinde bulunan su oranı, kurabiye hamuru için idealdir.




  1. Kabartma Tozu Zorunlu Mu?

Kurabiye yaparken kabartma tozu kullanmak zorunda mıyız? Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.


  1. Ağızda Dağılan Kurabiye Nasıl Yapılır?

Kurabiyenin ağızda dağılmasını istiyorsanız, eklemeniz gereken malzeme sirkedir. Börek, poğaça, kurabiye gibi hamur işlerinin gizli kurtarıcısı olan sirke, kurabiye yapmanın en önemli püf noktalarından biridir. Kurabiye hamuruna 1-2 damla sirke koyarak farkı anlayabilirsiniz.


  1. Toz Şeker Mi Pudra Şekeri Mi?

Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Bu yüzden, toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta pudra şekerinin miktarıdır. Eğer pudra şekeri kullanmaya karar verdiyseniz, tarifteki toz şeker miktarının yarısı kadar pudra şekeri kullanmanız gerekir. Bununla birlikte un, şeker, kabartma tozu gibi katı malzemeleri mutlaka eleyerek kullanmalısınız.




  1. Kurabiye Hamuru Nasıl Yoğrulmalı?

Kurabiye hamurunu, diğer hamurlar gibi bastıra bastıra yoğuruyoruz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Hamur kıvam almaya başladığında hamuru ikiye bölüp birbirinin üzerine katlayarak yoğurmak gerekiyor.


  1. Kurabiye Hamuru Ne Kadar Dinlendirilmeli?

Kurabiye hamurunu hazırladıktan sonra hemen açıp şekil vermeye başlamayın. Bunun yerine kıvam alması için 30 dakika buzdolabında bekletin. Ardından hamuru açıp şekil verin ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Kurabiyelerinizin pişerken yayılmamasını istiyorsanız, fırın tepsisine aldıktan sonra 15 dakika buzdolabında bekletmeyi de unutmayın. Kurabiyelerinizi yağlı kağıt üzerinde pişirirseniz fırından kırmadan çıkarmanız daha kolay olur.


  1. Kurabiye Pişirme Dereceleri

Her kurabiyenin pişme derecesi ve süresi aynı değildir. Birçok tarifte, kurabiyelerin hangi derecede kaç dakika pişmesi gerektiği bilgisi veriliyor zaten. Ancak bu bilgi verilmediyse, pişirme derecelerini bilmekte fayda var. İnce kurabiyeleri 160 dereceli fırında 7-8 dakika pişirmek, hafif kalınlıkta olan kurabiyeleri 165 dereceli fırında 10 dakika pişirmek genelde yeterli oluyor. Kurabiyeleri pişirirken ara sıra kapağını açmadan kontrol edin. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırını kapatabilirsiniz. Eğer hamurda tereyağı kullandıysanız, kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olur. Oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendikten sonra sertleşir.




  1. Artan Kurabiye Hamuru Nasıl Saklanmalı?

Kurabiye hamuru gözünüze çok geldiğinde, hepsini tek seferde pişirmeniz gerekmez. Bunun yerine artan kurabiye hamurlarınızı dondurucuda saklayabilir, misafiriniz geldiğinde hemen çıkarıp taze kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Hamuru saklamak için, streç film ile hava almayacak şekilde sarmanız yeterlidir.


  1. Fırını Isıtmalı Mıyız?

Tüm fırın tariflerinde olduğu gibi, kurabiyeleri pişirmeden önce fırını ısıtmak da oldukça önemli. Bu sayede kurabiyelerin her yanı eşit derecede pişer ve çiğ kalmaz. Kurabiyeleri pişirmeden 10-15 dakika önce fırının ısısını ayarlayın. Bu sayede pişme süresinden de tasarruf edebilirsiniz.


  1. Kurabiye Hamuru Neden Dağılır?

Kurabiye hamuru için ideal kıvam ele yapışmayan, yumuşak ve hafif yağlı bir kıvamdır. Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur. Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir. Dikkat edilmesi gereken püf noktalarından biri de hamura çok fazla un katmaktır. Tarif ölçülerinden daha fazla un eklerseniz, hamur giderek sertleşir ve dağılır.


  1. Kurabiye Uzun Süre Nasıl Saklanır?

Kurabiyeleri taze taze saklamak için uygulanabilecek ilk yöntem elmadır. Hazırladığınız kurabiyeleri saklarken yanına iki dilim kabuklu elma koyun. Elma kabukları sayesinde tam 2 hafta kurabiyelerinizi taze taze yiyebilirsiniz. Hazırladığınız kurabiyeler yumuşak kurabiyeyse, kurabiyelerinizi saklamak için hava geçirmeyen bir saklama kabına koyduğunuzda beş güne kadar tazeliğini kaybetmeden muhafaza edebilirsiniz. Saklama kabında katılaşan kurabiyelerin dokusunu onarmak içinse bir dilim esmer ekmeği saklama kabına kurabiyelerinizin üzerine gelecek şekilde koyabilirsiniz. Her gün ekmeği değiştirmeyi unutmayın. Hazırladığınız gevrek kurabiyeler içinse, saklama kabınızın hafifçe hava alacak şekilde olmasında bir sakınca yok. Cam kavanozlar ve mantar kapaklı seramik kaplar gevrek kurabiyelerinizi saklamak için idealdir. Bir parça kağıdı saklama kabınızın tabanına koyarak nemi emmesini sağlayın ve kurabiyelerinizin her zaman gevrek kalmasını sağlayın. Kurabiyeleri dondurucunuzda saklamak için önce fırın tepsisine dizerek dolapta dondurun. Daha sonra aralarına yağlı kağıt koyarak hava almayan saklama kaplarında dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.




Kurabiyeler Nasıl Süslenir?

Herhangi bir lezzeti misafirlerinize sunarken yaratıcılığınızı konuşturup tarifin süsleme kısmında ekledikleriniz kadar kullandığınız tabak, bardak ve aksesuarın da büyük önem taşıdığı kuşkusuz. Kurabiye de bunu uygulayabileceğiniz yegane lezzetlerden biri. Kurdelelerden, kumaşlardan, peçetelerden, orijinal tabaklardan, özellikle de çocuklara ikram ediyorsanız şeker hamurundan hatta oyuncaklardan bile yararlanabilirsiniz.

Deneyebileceğiniz şekilli kurabiyeler; Hoşgeldin bebek kurabiyesi, hayvan figürlü kurabiye, denizci kurabiyesi, melekli kurabiye, süslenmiş çikolatalı kurabiyeler.


Yumurta kurabiyeler

Çeşitli kalıplarla dilediğiniz şekillerde kurabiyeler yapabilirsiniz. Diyelim ki yumurta şeklinde kurabiye hazırlıyorsunuz. Üzerine şeker hamurundan dilediğiniz gibi motifler yapıp birbirine uygun veya zıt renkler seçerek eğlenceli hale getirebilirsiniz. Hediyelik olarak hasır kutulardan yararlanabilir, kurabiyelerinizi kumaş içinde ya da renkli paket kağıtlarına sararak sunabilirsiniz.


Rengarenk detaylar

Çiçekçiden hasır ipler ya da rengarenk kurdeleler alıp kurabiyeleri üst üste yerleştirerek bağlayabilirsiniz. Ya da renkli cam kavanozlar seçip, içlerine hazırladığınız kurabiyelerinizi doldurun. Renkli kurdelelerle bağlayarak sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. Çikolatalı süslemeler Hazırladığınız kurabiyenin rengine göre krema ya da eritilmiş çikolata ile üzerini süsleyebilirsiniz. Kurabiyeleri tabakta servis edecekseniz mutlaka kurabiyenizin rengine göre servis tabağı seçmeye özen gösterin. Zıt renkler seçerseniz her zaman daha iştah açıcı ve belirgin bir sunum gerçekleştirmiş olursunuz. Peçete seçimi de kurabiye ve tabağın rengine göre uyumlu olmalı.


Şunlara da göz atın;

  1. Kurabiye tarifleri
  2. Değişik kurabiye tarifleri
  3. Pankek yapmanın püf noktaları
  4. Kabarık kek yapmanın püf noktaları
  5. Kek hazırlarken yapılan hatalar

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata