Kendine has bir zenginliğe sahip olan Adıyaman mutfağı, Türk mutfağına önemli değerler katmıştır. Adıyaman mutfağında en çok et, sebze, buğday ve bakliyat ürünleri tüketilir. Tat vermek için hemen hemen birçok yemekte biber salçası, soğan, sarımsak, pul biber ve maydanoz kullanılır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mutfak kültürünü taşıyan Adıyaman mutfağında, genellikle yemeklerin yanında farklı salatalar servis edilir. Adıyaman mutfağında görünümden çok, lezzete özen verilir.
Buğday, nohut ve mercimek ile hazırlanan bu çorba, Adıyaman'ın en besleyici çorbalarından biridir. Çorbanın terbiyesi salça, pul biber ve tarhun ile yapılır. Ana malzemeleri yoğurt, patlıcan ve bulgur olan bu çorba, Diyarbakır ve Siirt mutfağında da tüketilir. Özellikle kış aylarında tüketilen meyir çorbası, pul biberli yağ eşliğinde sunulur. Bol sebze ve bol etten oluşan besni tava, Adıyaman'ın Besni ilçesinin hemen her yerinde yapılmaktadır. Mahalle fırınlarında pişirilen bu yemek, kişi sayısına göre hazırlanır. Adıyaman denildiğinde ilk akla gelen lezzet ise, çiğ köftedir. İsteğe göre çiğ köfte etli veya etsiz versiyonlarıyla sunulur. Uzun saatler boyu yoğrulan çiğ köfteler, marul ve limon eşliğinde servis edilir. Kış aylarında sık sık tercih edilen kavurmalı hıtap, yöreye gelen turistlerin de ilgisini çeker. Kavurma, soğan ve salçalı harç ile hazırlanan bu yemek, taş ocakta pişirilir. 7 farklı baharatla zenginleştirilen buhara pilavı, Özbekistan'dan yayılan bir pilav türüdür. Baldo pirinç ve kuzu eti ile hazırlanan buhara pilavı, renkli sebzelerle şık bir şekilde süslenir. Nemrut krallığından günümüze kadar ulaştığı düşünülen dövmeç, 'mezelerin kralı' ismiyle de bilinir. Patlıcan, biber ve domates ile hazırlanan bu meze, ana yemeklerin yanında sunulur. Küçük boyutlarda hazırlanan tevenk sarma, bulgurlu iç harç ile doldurulur. Üzeri yoğurt ve sos ile zenginleştirilen tevenk sarması, Adıyaman'ın birçok restoranında bulunur. İrmik, kıyma ve ince bulgur ile hazırlanan kel köfte, salçalı sos eşliğinde sunulur. Hazırlanışı 30, pişirmesi ise yalnızca 15 dakika olan kel köfte, yöre halkının en sevdiği yemeklerden biridir. Yalnızca 6 malzemeden oluşan parmak kebabı, Adıyaman mutfağının sevilen tatlarından biridir. İsteğe göre biber ve domatesle zenginleştirilen parmak kebabı, yoğurt eşliğinde sunulur. Közlenmiş patlıcanların, köfte harcı ile sarılmasıyla hazırlanan bu köfte, hem görünümü, hem de lezzeti ile iştahı kabartır. Fırında pişirilen Adıyaman köftesi, domatesli biberli sos ile zenginleştirilir. Patlıcan, domates, biber, salça ve sarımsak ile hazırlanan tırşik yemeği, Adıyaman'ın en popüler yemeklerinden biridir. Sağlıklı malzemelerle hazırlanan bu yemek, meze olarak da sunulabilir. Ana malzemeleri pekmez, susam ve ceviz olan topak helvası, ortalama 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Uzun süre saklanan bu helva, misafir ağırlarken de ikram edilir. Ana malzemeleri süt ve un olan şıllık tatlısının hamuru ince bir şekilde açılır. İç harcı ceviz veya fıstık ile doldurulan şıllık tatlısı, şerbetle tatlandırılarak servis edilir. El açması yufka ile hazırlanan sarı burma tatlısı, Adıyaman tatlıları denildiğinde ilk akla gelen lezzettir. Özellikle bayram sofralarında sunulan bu tatlı, cevizli harç ile doldurulur. Kökeni çok eskilere dayanan peynirli irmik helvası, tuzsuz peynir ve tereyağı ile hazırlanır. Eskiden irmik yerine dövülmüş pirinç ile hazırlanan bu tatlı, misafirlere ikram edilir. Şunlara da göz atın;