Adana Yemekleri: Adana Mutfağından 26 Yöresel Tarif
Adana'nın yöresel yemekleri nelerdir? Adana'nın hangi yemekleri meşhur? İşte, özel lezzetleri ile dünyaya sesini duyuran Adana mutfağından 26 nefis tarif:

Kendine has lezzetleri ile herkesi kendine hayran bırakan Adana'nın yöresel yemekleri, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Adana denildiğinde akla ilk gelen kebaplar olsa da, kahvaltılık tarifleri ve hamur işi lezzetleri ile de ön plana çıkan bir mutfaktır. Adana'nın keskin baharatları ile hazırlanan bu yemekleri evde kendi ellerinizle hazırlayabilirsiniz. 


Adana'nın Yöresel Yemekleri


  1. Analı Kızlı

Et, kıyma, irmik ve bulgur ile hazırlanan analı kızlı, Adana'nın en sevilen yemeklerinden biridir. Hem çorba, hem de ana yemek olarak sunulan analı kızlı, özel baharatlar ve biber salçası ile zenginleştirilir.

  1. Yüksük Çorbası

Diğer çorbalara göre daha zor bir şekilde hazırlanan yüksük çorbası, mantı, nohut, kıyma ve et suyu ile hazırlanır. Çok doyurucu bir çorba olan yüksük çorbası, özellikle kış aylarında tercih edilir.

  1. Kamhi Çorbası

Yalnızca 5 malzemeden oluşan kamhi çorbası, 'hayır çorbası' olarak da bilinir. İhtiyaç sahiplerine dağıtılan bu çorbanın orijinali 12 saatte hazırlanır. Kamhi çorbasının ana malzemeleri dövme bulgur, gerdan eti ve nohuttur.

  1. Adana Kebap

Adana denildiğinde ilk akla gelen lezzet, adana kebaptır. Yapımında hem dana kıyması, hem de kuzu kıyması bulunan bu kebap, şişe geçirilerek ızgarada pişirilir. Daha sonra lavaşın içerisine sarılarak tüketilir.

  1. Ciğer Kavurma

Adana'da sokak aralarındaki mekanlarda sık sık rastlayabileceğiniz ciğer kavurma, kuzu ciğer, biber ve baharatlarla hazırlanır. Ciğer kavurmayı bu kadar popüler yapan ise, Adana'da kahvaltılık olarak tüketilmesidir.

  1. Şırdan Dolması

Son yıllarda çok popüler olan şırdan dolması, ilginç görünümü ve eşsiz lezzetiyle yöre halkı tarafından çok seviliyor. Yöre halkı tarafından çok sevildiği için şırdan miktarı yetersiz kalıyor ve yakın şehirlerden temin ediliyor. Eğer evde şırdan dolması hazırlamayı deneyecekseniz, üzerine pul biber ve kimyon serpiştirmeyi unutmayın.

  1. Mumbar Dolması

İç harcı bulgur, soğan ve cevizle doldurulan mumbar dolması, Adana'nın yöresel lezzetlerinden biridir. Batman ve Siirt yörelerinde de çok ilgi gören mumbar dolması, sıcak bir şekilde servis edilir.

  1. İşkembe Dolması

Adana'da et ile yapılan dolmaların yeri bir başkadır. Yöre halkı tarafından çok sevilen işkembe dolması, kuzu işkembe, bulgur ve kıyma ile hazırlanır. Mumbar ve şırdan kadar ismi duyulmasa da, Adana'ya gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir.

  1. Fıstıklı Kebap

Döş kıyma ve antep fıstığı ile hazırlanan fıstıklı kebap, hem Adana'da, hem de Antep'te çok sevilen bir yemektir. Hazırlanan kebap, lavaş ve sumaklı soğan eşliğinde sunulur.

  1. Fellah Köfte

Adana ve Hatay mutfağında çok meşhur olan fellah köfte, ince bulgur ile hazırlanır. Köfteler haşlandıktan sonra üzeri salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt ile zenginleştirilir.

  1. Gül Mantı

İç harcında kıyma kullanılan gül mantı, görünümü ve lezzetiyle dikkatleri üzerine çeker. Gül mantısının sosunda nohut, et suyu ve salça kullanılır. Servis esnasında sarımsaklı yoğurt ve nane ilave edilir.

  1. Avgan Pilavı

Adana'da klasik pirinç yerine bulgur tüketimi daha fazladır. Ancak et ve havuç ile hazırlanan avgan pilavı, Adana'nın yöresel lezzetleri arasında yer alır. Özellikle kalabalık sofralarda yer verilir.

  1. Bamya Dolması

İç harcı pirinç ve soğanla doldurulan bamya dolması, yörenin en ilginç yemeklerinden biridir. Bamya dolması yapımında, mümkün olduğunda büyük bamyalar kullanılır.

  1. Adana Usulü Börek

Görünümü su böreğini andıran Adana usulü börek, 3 farklı peynirle doldurulur. İç harcında kolot, mozzarella ve tuzlu dil peyniri kullanılır. Bu böreğin en önemli özelliği ise, içinde kullanılan peynirlerin uzadıkça uzamasıdır.

  1. Ekşili Ispanak Başı

Adana mutfağında et tüketimi çok fazla olsa da, bazı sebze yemekleri de ön plana çıkar. Ispanak, mercimek ve nohut ile hazırlanan ekşili ıspanak başı da bu yemeklerden biridir.

  1. Kabak Çintmesi

Ortalama 20 dakikada hazırlanan kabak çintmesi, özellikle sıcak havalarda tüketilen bir yemektir. Tarife ismini veren çintme kelimesi, 'parçalama, ufak parçalara ayırma' anlamında kullanılmıştır.

  1. Babagannuş

Soğuk bir meze çeşidi olan babagannuş, Hatay ve Adana mutfağında sık sık tüketilir. Patlıcan, yoğurt, biber ve maydanoz ile hazırlanan babagannuş, Filistin ve Suriye gibi Arap mutfağında da önemli bir yere sahiptir.

  1. Börülce Tarator

Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan börülce tarator, yemeklerin yanında sunulan bir meze çeşididir. Ortalama 20-25 dakikada hazırlanan bu meze, Adana'da 'acebek tarator' olarak da bilinir.

  1. Sıkma

Adana'da kahvaltı sofralarında sık sık tüketilen sıkma, peynirli, maydanozlu, ıspanaklı, patatesli ve domatesli çeşitleriyle sunulur.

  1. Sini Köfte

Dışı bulgur, içi ise soğanlı kıyma ile hazırlanan sini köfte, Adana'nın sevilen yemeklerinden biridir. Hazırlanan köfteler frenk soğanı eşliğinde sunulur.

  1. Tablacı Salatası

Adana'da seyyar kebapçılardan alınan tablacı salatası, kebap yemeklerinin yanında sunulur. Domates, soğan, sumak ve nar ekşisi ile hazırlanan bu salata, 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Vardabit Paçası

Adana'da sürekli yapılan lezzetlerden biri olan vardabit paçası, fasulye, salça ve bayat ekmekten oluşur. Uzun süre tokluk hissi veren vardabit paçası, yoğurt ve maydanoz ile zenginleştirilir.

  1. Taş Kadayıf

İç harcı cevizle doldurulan, un ve irmikle hazırlanan taş kadayıf, Arap mutfağında çok sevilen şerbetli bir tatlıdır. Yarım ay şekli verilen bu tatlı, 'yassı kadayıf' ismiyle de bilinir.

  1. Bici Bici

Yaz aylarının en sevilen lezzetlerinden biri olan bici bici, Adana'nın hemen her mahallesinde satılan sokak lezzetlerinden biridir. Yalnızca 7 malzemeden oluşan bici bici, serinlemek amacıyla sık sık tüketilir.

  1. Karakuş Tatlısı

Hamur, ceviz ve şerbet ile hazırlanan karakuş tatlısı, Adana'nın en sevilen tatlılarından biridir. Özellikle bayram gibi kalabalık sofralarda ikram edilir.

  1. Pekmezli Kedi Batmaz Tatlısı

Orijinal halinde kaz eti ve mısır unu ile hazırlanan kedi batmaz tatlısı, Adana'nın kendine has lezzetlerinden biridir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu tatlı, pekmez ile zenginleştirilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Samsun'un yöresel yemekleri
  2. Sivas yemekleri
  3. Hatay'ın meşhur yemekleri
  4. Trakya yemekleri
  5. Bolu mutfağı yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif