Adaçayı (Acı Elma) Yağının Faydaları Nelerdir?
Adaçayı yağı, son yıllarda popüler olan yağ çeşitlerinden biridir. Peki, acı elma yani adaçayı yağı ne işe yarar? İşte, adaçayı yağının faydaları, yan etkileri ve kullanımı:

Adaçayı (Salvia sclarea), Akdeniz Havzası'na özgü çiçekli bir bitkidir. Bitkinin yapraklarından ve tomurcuklarından elde edilen uçucu yağ, temiz, ferahlatıcı bir kokuya sahiptir. Yüksek sıcaklığa sahip olan bölgelerde kolaylıkla yetiştirilen bu bitkiden elde edilen yağın nasıl kullanılacağı merak konusudur. Bu kez, adaçayı yağının faydaları ve yan etkilerini yakından inceliyoruz.

Adaçayı Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Aromaterapi, zihni sakinleştirmek ve kaygı hissini azaltmak için kokunun gücünü kullanır. Koku alma sisteminiz, beyninizin duyguyu düzenleyen kısmını doğrudan etkiler. Bu nedenle kokladığınız şey anıları tetikleyebilir ve hem olumsuz, hem de olumlu hisleri uyandırabilir. Aromaterapide kullanıldığında, adaçayı yağı, bir refah duygusu uyandırarak stresi hafifletmeye yardımcı olabilir.
  2. Seyreltilmiş formdaki adaçayı yağı bazı bakteri türleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Araştırmacılar bunun tek başına veya yara bakımı için geleneksel tedavilere ek olarak etkili bir tedavi olabileceğini düşünüyorlar.
  3. Muskat adaçayı, antidepresan olarak potansiyel faydalarını belirlemek için hem hayvanlar hem de insanlar üzerinde test edilmiştir. Sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışma, muskat adaçayı yağının anti-stres olarak etki ederek depresyon için faydalı olabileceğini göstermiştir. Menopoz dönemindeki kadınlarla yapılan bir başka küçük çalışma, solunan muskat adaçayı yağının stres hormonu olan kortizolü azalttığını ve antidepresan benzeri bir etki yarattığını göstermiştir.
  4. Adaçayı yağının bir bileşeni, vücuttaki östrojenin etkilerini taklit eden sklareoldür. Bu nedenle, menopozun bazı semptomlarını azaltmada etkili olabilir. Bazı araştırmalar, ayak tabanlarına uygulanan seyreltilmiş muskat adaçayı yağının sıcak basmalarını azaltabileceğini öne sürüyor.
  5. Adaçayı yağı, adet kramplarını azaltarak sancıların hafiflemesine yardımcı olabilir.

Adaçayı Yağının Yan Etkisi Var Mı?

Herhangi bir tür esansiyel yağın kullanımı, kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla görüşün. Doktorunuza kullandığınız diğer ilaçları veya bitkisel tedavileri bildirin. Adaçayı yağı, düşük tansiyonu olan kişilerde kullanım için uygun olmayabilir. Adaçayı yağı, sadece topikal olarak kullanılır ve kesinlikle ağızdan tüketilmemelidir.

Not: Kronik hastalığı olan kişiler, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, adaçayı yağını kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Adaçayı yağının hamile ve emziren kadınlar tarafından kullanılması önerilmez.

Adaçayı Yağı Nasıl Uygulanır?

  1. Yağı suyla çalkalayıp oda spreyi olarak kullanabilirsiniz. Sadece sıkmalar arasında şişeyi iyice çalkaladığınızdan emin olun. Bu karışımı yatak takımlarınıza veya koltuk minderlerinize de hafifçe püskürtebilirsiniz.
  2. Bu esansiyel yağa karşı hassasiyetiniz olup olmadığını kontrol etmek için bir yama testi yapın.
  3. Esansiyel yağları doğrudan cildinize uygulamayın. Bunun yerine, masaj yağı olarak taşıyıcı yağlarla birlikte karıştırın ve seyreltin. Örneğin zeytinyağı veya jojoba yağı gibi taşıyıcı yağlara 2-3 damla adaçayı yağı ekleyebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Tarçın yağı nasıl yapılır?
  2. Avokado yağı nasıl yapılır?
  3. Ardıç yağının faydaları nelerdir?
  4. Nane yağı neye iyi gelir?
  5. Hindistan cevizi yağı ne işe yarar?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Havuçlu Tuzlu Tarifler: 10 Farklı Havuçlu Tuzlu Tarif
Maydanoz Yerine Ne Kullanılır: 10 Farklı İkame
Evde Mandalina Nasıl Kurutulur?
Hava Fritözünde Patlıcan Nasıl Közlenir?
Meyveli Kurabiye Tarifleri: Taze ve Kuru Meyveli 14 Kurabiye Tarifi
Kolay Omlet Tarifleri: Kahvaltı Sofralarına Çok Yakışacak 20 Değişik Omlet Tarifi