Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, Ramazan’da susuzluk ve açlık hissetmemek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor. Ramazan ayında oruç tutarken açlık ve susuzluk hissetmemek için sadece sahurda değil, iftarda da yiyecek ve içeceklere dikkat etmek gerekiyor. İftardan sahur vaktine kadar olan süreçte tükettiklerimiz bir sonraki günümüzü etkileyerek birçok probleme neden olabiliyor. Peki hangi besinleri tüketmeli, hangi besinleri tüketmemeliyiz? İşte Tapan’ın önerileri:
Ramazan’da gün boyu acıkmamak için sahurda, peynir, yumurta, süt, yoğurt, tam tahıllı ekmekler gibi uzun süre tok tutan seçenekler veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt, salata gibi lif içeriği yüksek olup tok tutabilecek öğünler tercih edilebilir. Ayrıca acıkma süresini uzatabilmek için midenin boşalma süresini uzatan kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur gibi yiyeceklerin tercih edilebilir.
Kalsiyum ve protein içeriği yüksek ve aynı zamanda probiyotik olduğundan bağışıklığı desteklemektedir. Şeker ve sodyum içeriği yüksek olmadığında susuzluk çekmenize yol açmazlar.
Yüksek yağ içeriği hem kaloriyi, hem de susuzluk hissini hızlandırır.
Çok yağlı besinler mideyi geç terk ettiği için tokluk yaratır ancak, susamayı hızlandırırlar.
Kan şekerini etkilediğinden dolayı, sahurda fazla tüketilmesi susamayı artırır, açlığı hissetmeyi hızlandırır.
Poğaça, kek, börek gibi hamur işi gıdaların tüksek şeker, tuz ve karbonhidrat içermesi, sahurda tüketildiğinde susama riskini artırabilir. Aynı zamanda basit şeker içermeleri erken acıkmaya yol açar.
Fazla basit karbonhidrat almak hücre içi sıvı miktarını artırıp ödeme yol açar, bu da susamayı gün içinde hızlandırır.
Kan şekerini hızlı yükselterek acıkmaya sebep olur. Aynı zamanda yüksek şeker içerdiklerinden sahurda tüketilmesi, susamayı ve acıkmayı artırır.
İçinde yüksek oranda baharat, koruyucu madde, tuz ve karbonhidrat (basit şeker) bulunabilmektedir. Ramazan ayında tüketilmesi ağırlık artışına sebep olmakla beraber sahurda tüketilmesi susamayı hızlandırmaktadır.
Trans yağ içeriği ve tuz oranı yüksek olduğundan ramazan ayında sahurda tüketimi alınan sodyum miktarının artırır, bu da susamaya yol açar.
Su içme isteğini artıracağından az miktarlarda tercih edilmesi daha faydalı olacaktır.
Şunlara da göz atın;