Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Açelya çiçeği, rengarenk çiçekleri ile bahçe ve balkonları süsler. Peki, açelya çiçeği bakımı nasıl yapılır? İşte, adım adım açelya çiçeği bakımı:

Fundagiller familyasının bir üyesi olan açelya çiçeği, Asya ve Kuzey Amerika'da yaygın olan bir çiçek türüdür. Güzelliği ile ülkemizde de çok sevilen bu çiçek, bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilebilir. Kokusuz olmasına rağmen ilkbahar aylarında kırmızı, sarı, turuncu, pembe gibi birçok farklı renkte çiçek açabilir. Çiçeklerini yaz aylarına kadar koruyabilen açelya çiçeği, bulunduğu ortama şık ve zarif bir hava katar. Bu yüzden evlerde de sıklıkla yetiştirilir. 

Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak seçimi: Açelya çiçeği zengin ve humuslu toprakları sever. Bu yüzden organik maddeler bakımından zengin topraklar tercih edilmelidir. Doğal topraklar kullanılmalı, çok fazla vitamin verilmemelidir. Kompost yöntemiyle toprak beslenebilir.
  2. Saksı seçimi: Açelya çiçeğinin boyutlarına uygun bir saksı seçilmesi gerekir. Saksı ve toprak değişimi 2-3 yılda bir yapılabilir. Saksı değişimi kış aylarında yapılmalıdır. 
  3. Işık: Açelya çiçeği aydınlık alanları sever. Fakat doğrudan güneş ışığına veya karanlık ortamlara maruz bırakılmamalıdır. Sağlıklı büyüyebilmesi için, aydınlık ve dolaylı olarak güneş ışığı aldığı bir alana yerleştirilmelidir. Açelya çiçeği saksısını düzenli aralıklarla çevirmek, bitkinin eşit miktarda güneş ışığı almasını sağlar. 
  4. Sulama: Açelya çiçeği suyu seven bir bitkidir, ancak aşırıya kaçılmamalıdır. Sulama yapmadan önce toprağın nemi kontrol edilmelidir. Eğer toprak nemli ise sulama işlemi bir gün ertelenebilir, eğer toprak kuruysa hiç beklemeden sulama yapılmalıdır. Sulama işleminde oda sıcaklığında dinlendirilmiş su kullanılması önerilir. Yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulama yapabilirsiniz. 
  5. Çoğaltma: Açelya bitkisinin saksısını değiştirirken köklerini dikkatlice topraktan çıkarın. Üst kısma doğru uzanan filizleri köklerden ayırın. Elde ettiğiniz filizleri yeni bir saksıya ekerek açelya bitkisini çoğaltabilirsiniz.

Açelya Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Kış aylarında bitki soğuktan ve rüzgardan korunaklı bir alana taşınmalıdır. 
  2. Sulama işlemi mümkünse aynı gün ve aynı saatlerde yapılmalıdır. 
  3. Sulama kabı hep aynı miktarda suyla doldurulmalıdır. 
  4. Musluk suyu kullanılacaksa en az 1 gece dinlendirmeyi unutmayın. 
  5. Bitki belirli dönemlerde gübre veya kompost ile desteklenebilir. Ancak aşırı olmasından kaçının.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolyos bakımı nasıl yapılır?
  2. Japon gülü bakımı nasıl yapılır?
  3. Begonvil bakımı nasıl yapılır?
  4. Bodrum papatyası bakımı nasıl yapılır?
  5. Manolya bakımı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Grip Belirtileri Nelerdir, Grip İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?
Kestane Nasıl Pişirilir: Tavada, Suda Fırında 13 Farklı Kestane Pişirme Yöntemi
Tavuk Suyu Çorbasının Faydaları Nelerdir?
Soğuk Algınlığına İyi Gelen 8 Kış Çayı Tarifi
Hangi Balık, Hangi Mevsimde Yenilmelidir?
Ocak Ayı Bahçe Bakımı: Ocak Ayında Ne Ekilir?