Aç Karnına Spor Yapılır Mı?
Sabah sporlarını sevenleri böyle alalım. Aç karnına spor yapmak faydalı mı yoksa zararlı mı? Gelin, aç karnına spor yapmanın etkilerini yakından inceleyelim.

Genellikle sabahları kahvaltı yapmadan önce ilk iş olarak, oruç tutma olarak bilinen bir durumda egzersiz yapmanız önerilir. Bunun kilo kaybına yardımcı olduğuna inanılıyor. Ancak yemekten sonra egzersiz yapmak size daha fazla enerji verebilir ve performansınızı artırabilir. Aç karnına egzersiz yapmanın yararları ve risklerinin yanı sıra egzersiz öncesi ve sonrasında ne yenmesi gerektiğine dair önerileri sizlerle paylaşıyoruz.

Aç Karnına Egzersiz Yapılır Mı?

Aç karnına egzersiz yapmak, aç karnına kardiyo olarak bilinir. Teori, vücudunuzun enerji için yakın zamanda yediğiniz yiyecekler yerine depolanmış yağ ve karbonhidratlarla beslenmesi ve bu da daha yüksek düzeyde yağ kaybına yol açmasıdır. 12 erkek üzerinde yapılan araştırma, egzersiz yapmadan önce kahvaltı etmeyenlerin 24 saat içinde daha fazla yağ yaktığını ve kalori alımını azalttığını buldu. Aç karnına egzersiz yapmak vücudunuzun proteini yakıt olarak kullanmasına da yol açabilir. Bu vücudunuza, egzersiz sonrasında kasları inşa etmek ve onarmak için gereken protein miktarının azalmasını sağlar. Ayrıca yağı enerji olarak kullanmak, mutlaka genel vücut yağ yüzdenizi azaltacağınız veya daha fazla kalori yakacağınız anlamına gelmez.

Aç karnına egzersiz yapmayı destekleyen bazı araştırmalar olsa da, bu mutlaka ideal olduğu anlamına gelmez. Aç karnına egzersiz yaptığınızda değerli enerji kaynaklarını yakabilir ve dayanıklılığınız azalabilir. Düşük kan şekeri seviyeleri aynı zamanda baş dönmesi, mide bulantısı veya titreme hissetmenize de neden olabilir. Diğer bir olasılık ise vücudunuzun enerji için sürekli olarak yağ rezervlerini kullanmaya alışması ve normalden daha fazla yağ depolamaya başlamasıdır.

Performansı Artıran Yiyecekler

Atletik performansınızı artırmak için dengeli bir diyet uygulayın.

  1. Bütün, besleyici ve doğal yiyecekleri yiyin.
  2. Taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller gibi sağlıklı karbonhidratları ekleyin.
  3. Zeytin ve hindistancevizi yağı, sade yağ ve avokado gibi sağlıklı yağları seçin.
  4. Proteini yağsız et, yumurta ve az yağlı süt ürünlerinden alın.
  5. Balık, pişmiş fasulye ve yeşil sebzeler gibi demir açısından zengin gıdalar gibi kabuklu yemişler, tohumlar ve filizler de beslenmenize sağlıklı katkılardır.
  6. Eğer antrenmandan önce yemek yemeye karar verirseniz, karbonhidrat, protein ve yağ içeren, sindirimi kolay bir öğün seçin. Antrenmandan 2-3 saat önce yemek yiyin. Zamanınız kısıtlıysa bir enerji barı, fıstık ezmeli sandviç veya taze veya kurutulmuş meyve yiyin.

Egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında su, sporcu içecekleri veya meyve suyu içerek sıvınızı koruyun. Smoothie'ler ve öğün yerine geçen içecekler de sıvı alımınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Bazı yiyecekler antrenmandan sonra iyileşmenizi iyileştirebilir ve hızlandırabilir. Antrenmanınızı bitirdikten sonraki 30 dakika ila 2 saat içinde karbonhidrat, protein ve lif içeren yiyecekleri yiyin. Sağlıklı proteinler bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve yara iyileşmesini hızlandırabilir. C ve D vitaminleri, çinko ve kalsiyum içeren besinler de faydalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Neden spor yapmalıyız?
  2. Spor yaparken beslenme nasıl olmalı?
  3. Yemekten sonra neden spor yapılmaz?
  4. Günün hangi saatinde spor yapmalıyız?
  5. Spor yapanlar için performans artıran besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ocak Ayı Sebze ve Meyveleri Nelerdir, Ocak Ayında Ne Yenir?
Kolay Yılbaşı Tatlıları: Yılbaşı Menüsüne Çok Yakışacak 45 Nefis Yılbaşı Tatlısı
Ayfer Yavi Börek Yapmanın Püf Noktalarını Anlatıyor
Yüksük Çorbasının Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Şelengo Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?
Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 15 Hata