7 Temmuz Dünya Çikolata Günü: Çikolata Nasıl Ortaya Çıktı?
Günümüzde çok sevilen ve tatlı yapımında sık sık kullanılan çikolatanın tarihi çok eskilere dayanıyor. Peki, 7 Temmuz Dünya çikolata günü nasıl ortaya çıktı, ilk çikolata fabrikası nasıl kuruldu? İşte, çikolatanın ortaya çıkışı:

Çikolata, günlük hayatta en çok tüketilen tatlılardan biridir. İlk zamanlarda içecek olarak tüketilen çikolata, sonrasında katılaştırılmış ve bugünkü versiyonuna dönüştürülmüştür. Ana malzemesi kakao olan çikolatanın sütlü, bitter, fındıklı, antep fıstıklı gibi farklı çeşitleri mevcuttur. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan çikolata, dünyanın hemen her yerinde vazgeçilmez bir lezzet haline gelmiştir.

Çikolata Nasıl Ortaya Çıktı?

Tarihi 4000 yıl öncesine dayanan çikolata, ilk kez Meksika topraklarında içecek olarak tüketilmiştir. Çikolata üretimi, tropikal yağmur ormanlarına kakao tohumları ekilmesi ve macun haline getirilmesiyle gerçekleşmiştir. Fermente edilmiş kakao, su, bal, acı biber, vanilya ve diğer baharatlar bir araya getirilerek çikolatadan içecek hazırlanmıştır. Mayalar, Olmekler ve Aztekler bu içeceğin güç ve enerji verdiğini ve kişiyi mutlu ettiğini düşünmüş.

İspanyol kaşif Hernan Cortes, çikolatanın Amerika'dan Avrupa'ya ve sonrasında dünyaya yayılmasına öncülük etmiş. İspanyollar bu içeceğe şeker katarak önemli bir adım atmış ve uzun bir süre diğer ülkelerden saklamış. İspanya Kralı'nın kızı Prenses Anne, çikolatalarını Fransa'ya götürerek çikolatanın yayılmasını sağlamıştır. Zamanla talep artınca Avrupa'da kakao tarlaları kurulmaya başlamıştır. Uzun bir süre aristokrat ve soyluların yiyeceği olan çikolata, Hollandalı Coenraad Johannes van Houten'ın icadı sayesinde devrime uğruyor. 1828'de icat edilen kakao makinesi, kakao yağını tohumlardan ayırıyor ve kalan çikolatayı kuru bir toza dönüştürüyor. Bu toz ise başka malzemelerle karıştırılarak daha kolay yenilebilir bir hale getiriliyor. 1847 yılında ilk kez bir İngiliz şirketi yenilebilir katı çikolata üretimine başlayarak tarihte önemli bir gelişmeye imza atmış. 

7 Temmuz Dünya Çikolata Günü

Bayram, yılbaşı Sevgililer Günü gibi önemli günlerin vazgeçilmezi olan çikolata, günümüzde en çok tüketilen besinler arasında yer alıyor. Bu da 7 Temmuz'un Dünya Çikolata Günü olarak anılmasını sağlıyor. Neden 7 Temmuz derseniz, bazı tarihi kaynaklarda 7 Temmuz 1550 kakao çekirdeklerinin Avrupa'ya getirildiği ilk gün olarak biliniyor. Bu yüzden 7 Temmuz bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor ve 2009 yılından beri Dünya Çikolata Günü olarak kutlanıyor.

Ancak çikolatanın kutlandığı tek gün 7 Temmuzla sınırlı değil. Birçok ülke farklı bir tarihte çikolatayı kutluyor. Örneğin ABD'de çikolata günü 28 Ekim'de kutlanırken, Gana'da 14 Şubat seçilmiş. 10 Ocak bitter çikolata, 28 Temmuz sütlü çikolata ve 22 Eylül beyaz çikolataya ayrılmış.

İlk Çikolata Fabrikası Ne Zaman Kuruldu?

Çikolata üreten ilk fabrika, 1815'te Hollanda'da kurulan Van Houten olarak biliniyor. 1819 yılında İsviçre'de kurulan Cailler fabrikası ise, çikolatanın gelişmesi için önemli adımlar atıyor. Türkiye'de kurulan ilk fabrikaya bakacak olursak, Nestle 1927 yılında Cumhuriyet'in ilanından sonra ilk fabrikasını İstanbul Feriköy'de açtı. Sonrasında başka çikolata fabrikaları da açılarak gelişmesi sağlanmıştır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çikolata severler için 14 nefis tarif
  2. Çikolata nasıl saklanır?
  3. Çikolata hakkında bilmedikleriniz
  4. Çikolatalı kurabiye tarifleri
  5. Çikolata kafein içerir mi?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri