Sıcak havaların gelmesiyle birlikte dondurmalar mutfaklardaki yerini almaya başladı. Serinlemenin en lezzetli yolu olarak bilinen dondurmalar, hem sade, hem de tatlıların yanında tüketiliyor. En popüler çeşitleri kakaolu dondurma, vanilyalı dondurma, Maraş dondurması ve çilekli dondurma olsa da, bu kez tamamen doğal bir şekilde yapabileceğiniz dondurma ve sorbe tariflerini sizlere sunuyoruz. İşte, Şef Bihter Kenan'dan 5 farklı dondurma ve sorbe tarifi:
Dilerseniz, dondurmalı tatlılar sayfamızdan daha fazlasına ulaşabilirsiniz.
Malzemeler; Yapılışı: Süt, şeker ve salep bir tencereye alınıp el blenderıyla pürüzsüz olana kadar çekilir. Ardından karışım ocağa alınır, orta ateşte kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 10 - 15 dk daha karıştırılır. İçine kaymak atılıp tamamen eriyene kadar karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. Karışım diffirize girmeye uygun bir kaba boşaltılır. Oda ısısına gelene kadar dışarıda ağzı açık bir şekilde bekletilir. Bu aşamada karışımın üzerinde sarı bir şekilde kaymak tabakası kalmış olabilir, çırpıcıyla tekrar karıştırılarak kaymak tabakası süte yedirilir. Ardından kabın üzeri kapakla kapatılır ve dondurucuda yaklaşık 2 saat bekletilir. 2 saatin ardından dondurma dolaptan çıkarılıp el blenderıyla karıştırılır. Bu şekilde 4 - 5 tur verilir. Son turun ardından dondurma dondurucudan çıkartılıp servis edilir. Püf Noktası: Ocağa alınan süt kaynayana kadar hiç durmadan karıştırılması gerekir. Dondurmanın iyi kıvam alması için blenderdan geçirip içine hava kabarcıkları girmesi sağlanmalıdır. Kullanılan sütün yağına göre kıvamı daha yoğun olur. Malzemeler; Yapılışı: Bütün malzemeler bir tencereye alınıp el blenderına vurulur. Ardından ocağa alınıp kaynayana kadar karıştırılır. Bu aşamada devamlı karıştırmak önemlidir. Yaklaşık 10 - 15 dk kaynadıktan sonra başka bir kaba alınıp oda ısısına gelene kadar bekletilir. Kabın üzeri kapakla kapatılır ve dondurucuda yaklaşık 2 saat bekletilir. 2 saatin ardından dondurma dolaptan çıkarılıp el blenderıyla karıştırılır. Arzuya göre tahta bir kaşıkla dövülerek de karıştırılabilir. Bu şekilde 4 - 5 tur verilir. Son turun ardından dondurma dondurucudan çıkartılıp servis edilir. Püf Noktası: Eğer keçi sütü çiğ ise dondurma yapmaya geçmeden önce süt, bir tencereye alınıp 15 dk boyunca 75 derecede kaynatılıp pastörize edildikten sonra kullanılmalıdır. Malzemeler; Yapılışı: Su ve şeker bir tencerede hafif kıvam alana kadar kaynatılır. Daha sonrasında oda ısısına gelmesi için bekletilir. Yıkanıp sapından ayrılan taze çilekler el blenderından pürüzsüz kıvama gelene kadar çekilir. Ardından içine şerbet dökülüp tekrar blendıra vurulur. Çileklerin posasını ayırmak için karışım süzgeçten süzülür ve bir kaba aktarılır. Kabın üzeri kapakla kapatılır ve dondurucuda yaklaşık 2 saat bekletilir. 2 saatin ardından sorbe dolaptan çıkarılıp el blenderıyla karıştırılır. Bu şekilde 4 - 5 tur verilir. Son turun ardından sorbe dondurucudan çıkartılıp servis edilir. Püf Noktası: Kullanılan çilekler olgunlaşmış ve mevsiminde olursa yapılan sorbe daha lezzetli olacaktır. Servis edilmeden önce bir gece dondurucuda beklemesinde fayda vardır. Çilekler eğer fazla şekerliyse toz şeker miktarında azaltmaya gidilebilir. Malzemeler; Yapılışı: 1 lt sütün içine ballı mısır gevreği atılıp blendera vurulur ve yarım saat bekletilir. Ardından sütlü mısır gevreği bir süzgeçten süzülür. Kalan posa atılır sütün içine bütün malzemeler eklenip blendera vurulur. Karışım ocağa alınıp kaynayana kadar karıştırılır. Yaklaşık 10 - 15 dk kaynadıktan sonra başka bir kaba alınıp oda ısısına gelene kadar bekletilir. Ardından kabın üzeri kapakla kapatılır ve dondurucuda yaklaşık 2 saat bekletilir. 2 saatin ardından dondurma dolaptan çıkarılıp el blenderıyla karıştırılır. Bu şekilde 4 - 5 tur verilir. Son turun ardından dondurma dondurucudan çıkartılıp servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Bitter çikolata hariç bütün malzemeler bir tencereye alınıp karıştırılır. Orta ateşe alınan karışım 5 dk kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılıp çikolatalar içine atılır. Çikolataların tamamen eridiğinden emin olduktan sonra karışım bir kaba dökülür oda ısısına gelmesi beklenir. Kabın üzeri kapakla kapatılır ve dondurucuda yaklaşık 2 saat bekletilir. 2 saatin ardından sorbe dolaptan çıkarılıp el blenderıyla karıştırılır. Bu şekilde 4 - 5 tur verilir. Son turun ardından sorbe dondurucudan çıkartılıp servis edilir. Tarifler: lu Gelato, Pastry Chef Bihter Kenan Şunlara da göz atın;