Bu yıl 23 Nisan sofraları; neşe, yaratıcılık ve sevgiyle dolsun. Bu özel günü, hem eğlenceli hem de sağlıklı lezzetlerle taçlandırmaya ne dersiniz? Somon kafadan kedi pankeke, gizli bahçe brownie'sinden yoğurtlu dondurmaya kadar birbirinden yaratıcı tariflerle miniklerin bayramını unutulmaz kılmaya hazır mısınız?
Pelin Bozkurt Bilgiç
Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya
Somonu zeytinyağı, limon suyu ve kimyon ile tatlandırıp fırında pişirin. Tabağa somonu alın. Üzerine domateslerden göz, kırmızı biberden papyon yapabilirsiniz. Daha da eğlenceli olması için burgu makarnaları saç şeklinde somonun etrafına yerleştirin.Afiyet olsun.
Tüm malzemeleri iyice karıştırarak homojen bir hale getirin.
Yağlı kâğıda kakaolu karışımı çiçek şeklini vererek hazırlayın. Üzerine yoğurdu yayın. Meyveleri dizin. Dondurucuya atın en az 2 saat donmasını bekleyin.
Tüm malzemeleri karıştırın. Waffle makinesini açın, yağlayın. Karışımı ikiye bölüp yerleştirin. Pişince yanına küçük bir içecek ile keyifli bir yemek haline getirin.
Yumurtayı iyice çırpın. Tüm malzemeleri bir araya getirin. Karıştırın, 15 dakika aktive olmasını bekleyin. Tavayı kızdırın, 1 yemek kaşığı zeytinyağını fırça ile yayın. Pankeki bir kepçe ile tavanın ortasına koyup minik kulaklar yapın. 3 dakika sonra diğer tarafını çevirin. Kenara alın. Hamur bitene kadar devam edin. Üzerine bal gezdirip taze meyvelerle keyifle çocuklara ikram edin.
Yoğurt, bal ve muzu karıştırın. Rondodan geçirin. İkiye bölün. Bir yarısına 1 yemek kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı kakao ekleyin. Diğer yarısına ise dilediğiniz meyve parçalarını ekleyebilirsiniz. Elinizdeki dondurma kalıplarına yerleştirip dondurun.
Tavukları güzelce yıkayıp derisinden ayırın. Derince bir kaba 1 yumurtayı koyup çırpın. İçine yoğurt, tuz ve zeytinyağı ekleyerek karıştırın. Ayrı bir kaba tel şehriyeleri alın. Tavuk butları önce yumurtalı karışıma bulayın, ardından tel şehriyeye bulayın. 160 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Yanında bol maydanoz ve kırmızı biberle renklenmiş bir salata güzel olur.
Kıyma ve diğer karışımları iyice yoğurun. Yuvarlak şekil verin. Tavada şekli bozmayacak biçimde pişirin. Küçük kapları yağlayıp içine önce pişmiş spagettileri yerleştirin. Ortasını açın ve köfteleri ortasına yerleştirin. Fırında 140 derecede, 20 dakika, biraz kıtır olacak şekilde pişirin.
ALTINA
Tavada iyice karıştırıp akıcı bir kıvam elde edin. Tabağı hazırlarken domates sosunu alta koyun, üzerine kuş yuvasını yerleştirin. Yanında sağlıklı içecekler ikram edin. Afiyet olsun.
Hepsini rondodan geçirin. Pürüzsüz bir karışım elde edin.Yağlanmış kağıtları kesip muffin kaplarına yerleştirin. Karışımı 3/4 doldurun, kabarmaları için mesafe bırakın. Üzerine pirinç patlağı veya kakaoya bulanmış mısır patlağı serpin. 160 derece ısınmış fırında 30 dakika pişirin.